10 alimente pe care le poți consuma chiar și după câțiva ani

murături Imagine de Alina Kuptsova via Pixabay

Așa cum există alimente care se pot consuma și câteva zile după ce le-a trecut data de expirare inscripționată pe ambalaj, există altele pe care le poți folosi chiar și ani la rând dacă le-ai depozitat așa cum trebuie.

Pentru că în ultimul timp se vorbește din ce în ce mai des despre cum să evităm risipa alimentară, articolul acesta se potrivește de minune atât cu ideea de a economisi bani, cât și cu aceea de a avea cât mai mult timp la dispoziție anumite alimente. Potrivit nutriționiștilor, dacă sunt păstrate într-un mod corect, următoarele alimente pot fi consumate în siguranță o perioadă mare de timp:

  • Plantele aromatice. Pentru a păstra cât mai mult timp plantele aromatice, chiar și un an de zile, și pentru a profita pe deplin în toată această perioadă de savoarea lor, nu trebuie decât să le toci mărunt înainte de a-și pierde prospețimea, să le pui într-o tavă pentru cuburi de gheață, să torni ulei de măsline peste ele și să le depozitezi în congelator.
  • De cele mai multe ori auzim că trebuie să consumăm fructele proaspete, dar nici cele congelate nu trebuie lăsate deoparte. Potrivit specialiștilor și acestea își păstrează proprietățile și se pot consuma în siguranță chiar și după câteva luni, până la un an.
  • Legumele congelate sunt la fel de hrănitoare ca și cele proaspete, poate chiar mai hrănitoare spun unii nutriționiști pentru că acestea sunt de obicei puse la congelator imediat după ce sunt recoltate. Legumele se pot păstra în congelator până la 18 luni.
  • Potrivit savethefood.com, untul de arahide, de migdale sau de nuci se păstrează chiar și doi ani dacă borcanul nu a fost deschis. În cazul în care au fost deschise, cele din comerț sunt sigure pentru consum timp de șase luni, iar cele „de casă” pentru numai 3 luni.
  • Murăturile pot fi păstrate până la doi ani dacă nu sunt desfăcute. Dacă însă borcanul a fost desfăcut, acestea pot rezista și sunt bune pentru consum chiar și un an, dar doar dacă sunt păstrate în frigider.
  • Legumele din conservă sunt printre alimentele pe care oamenii le cumpără cel mai des. Acestea sunt extrem de versatile și se pot păstra și doi ani dacă nu au fost desfăcute.
  • Peștele din conserve poate rezista până la trei ani dacă este păstrat într-un loc răcoros și uscat. După ce a fost deschisă conserva, peștele se poate consuma chiar și după 4 zile sau poate fi păstrat la congelator până la două luni.
  • Oțetul se poate folosi chiar și vreme de 4 ani și tot își menține calitatea. Acesta trebuie ținut într-un recipient etanș, departe de surse de căldură sau lumină. Dacă a fost deschis, este indicat să fie consumat în decurs de doi ani pentru a beneficia de cel mai bun gust, dar se poate folosi chiar și mai mult fără a-ți afecta sănătatea.
  • Păstrat la temperatura camerei, siropul de arțar trebuie consumat în decurs de doi ani, dar dacă este depozitat în frigider, acesta poate fi consumat pe o perioadă nedeterminată cu condiția să fie într-un recipient care se închide etanș.

Află din articolul de mai jos câteva informații esențiale despre siropul de arțar, dar și despre cum este cel mai bine să îl incluzi în alimentație:

Siropul de arțar, o alegere sănătoasă? Beneficii și contraindicații

  • Lintea sau fasolea se pot folosi oricât, dar cel mai bine este să fie consumate după un an. Acestea trebuie și ele păstrate într-un recipient care se închide etanș, într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina soarelui. Un alt lucru care merită menționat este faptul că nu trebuie spălate decât în momentul în care urmează să fie gătite.
  • Sarea și zahărul brun sunt alte două ingrediente care se pot folosi fără a ține cont de termenul de expirare. Ambele trebuie păstrate în recipiente care se închid etanș și în locuri fără umezeală.
  • Mierea este un super aliment care nu se strică niciodată. Oamenii de știință au descoperit un borcan cu miere din Egiptul antic și aceasta era încă bună pentru consum chiar și după 3000 de ani. Nu ne crezi? Pune o miere la păstrare și mai vorbim peste 3000 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *