10 idei de mic dejun de post pentru când nu mai știi ce să mănânci

10 idei de mic dejun de post pentru când nu mai știi ce să mănânci

Poate fi o reală provocare să ai mai multe zile la rând idei pentru un mic dejun de post. Nu e ușor să mănânci fără lactate sau ouă dimineața, mai ales dacă nu ești decât vegan “de ocazie”. Inspiră-te din ideile noastre, ca să nu-ți mai bați tu capul.

Cu toții știm cum era postul în copilărie. Covrigi cu ceai. Pâine prăjită cu ceai. Pâine cu gem și ceai. Mai era altceva în meniu când se punea problema de mic dejun de post? Eu una, nu-mi amintesc mare lucru în rest. Când țineam post în Săptămâna Mare, mă plictiseam să mănânc aceleași lucruri la micul dejun. Oare acesta să fi fost rostul postului? Să te plictisești atât de tare de ceea ce mănânci, încât să nu mai mănânci mare lucru? Nu cred. Cred, însă, că familia mea gestiona destul de rău postul Paștelui când venea vorba de mâncare în general. Și, ca noi, probabil multe alte familii de români.

Însă anii au trecut, vremurile s-au schimbat și am învățat să acordăm o mai mare importanță felului în care mâncăm, chiar și în post. Alegem alimente mai variate, astfel încât să avem parte de cât mai multe substanțe nutritive, dar și ca să ne bucurăm de mâncare la orice oră și moment al anului, inclusiv în posturi. Dacă ai nevoie de o mână de ajutor în alegerea unor idei pentru un mic dejun de post, iată la ce ne-am gândit noi:

10 idei de mic dejun de post

1. Bruschete

10 idei de mic dejun de post pentru când nu mai știi ce să mănânci

Un mic dejun gustos și sănătos se poate face foarte simplu cu pâine prăjită pe care freci o jumătate de cățel de usturoi, pui niște roșii tăiate cubulețe mici și fâșii de busuioc proaspăt. Bruschetele sunt o idee extraordinară pentru un mic dejun de post.

Mai poți căli rapid într-un strop de ulei de măsline câteva ciuperci tăiate ]n felii subțiri, împreună cu busuioc proaspăt, ceapă verde și roșii. Pe același principiu poți face bruschete cu vinete, peste care să presari semințe de pin.

2. Granola cu lapte vegetal

Laptele vegetal e întotdeauna o opțiune bună atunci când ții post, dar nu vrei să stai prea departe de lapte. Cât despre granola, e un amestec de fulgi de ovăz, nuci, semințe, eventual fructe deshidratate, pe care le pui în tavă și le dai la cuptor doar cât să se rumenească puțin. Îți recomandăm să îndulcești puțin granola cu miere și să îi dai extra aromă cu scorțișoară.

În rest, trebuie doar să nu te îndepărtezi de cuptor cât timp o faci, pentru că e nevoie să mai amesteci puțin și e gata rapid! După ce granola se rumenește puțin, e posibil ca fulgii de ovăz să fie încă umezi de la miere, dar se vor usca după ce oprești cuptorul. După ce granola se răcește, o poți păstra într-un borcan sau pungă închise ermetic. Așadar, nu uita, granola cu lapte vegetal pentru un mic dejun de post de-li-cios!

3. Guacamole

10 idei de mic dejun de post pentru când nu mai știi ce să mănânci

Dacă încă nu ai încercat guacamole, e cazul să o faci! Guacamole este o pastă de avocado în stil mexican, care se face fără foc și e gata în cinci minute. Ai nevoie de avocado copt, pe care să îl pasezi cu fruculița. Unii îl pasează cu blenderul, dar noi îți recomandăm să îi dai o consistență mai grunjoasă, folosind doar furculița. Apoi, amestecă în acest avocado pasat o roșie tocată mărunt (fără semințe și scursă de suc), ceapă roșie tocată cât mai mic, usturoi zdrobit, suc de lime, sare și piper. Dacă vrei, poți pune pătrunjel tocat și ardei iute, dar asta ține de preferința proprie. Pasta guacamole poate fi servită cu pâine prăjită, biscuiți sărați de post sau sticksuri de legume.

4. Smoothie

Dacă ești pe fugă și nu ai timp să-ți faci un mic dejun mai elaborat, pune în blender câteva ingrediente pentru smoothie și micul dejun e gata! Ba chiar îl poți lua la pachet, să-l bei pe drumul spre birou. Sunt o mulțime de rețete de smoothie. Poți să combini orice tip de lapte vegetal cu unele dintre următoarele ingrediente: banane, mango, ananas, căpșuni, fructe de pădure, curmale, lămâie, ghimbir, caju, nuci, unt de arahide. Iar lista poate continua.

Când vrei un smoothie pe bază de verdețuri de primăvară, combină spanac sau lobodă cu castraveți, ceai verde, ghimbir, suc de lămâie și pepene galben.

5. Clătite americane de post

10 idei de mic dejun de post pentru când nu mai știi ce să mănânci

Clătitele americane – pancakes – au luat cu avânt România în ultimii ani. Sunt pufoase, se fac ușor și le poți face într-o mulțime de combinații. Și de post, și cu făină fără gluten, ca să nu mai vorbim de câte toppinguri le poți găsi!

O variantă simplă de clătite americane de post se poate face dintr-o cană cu lapte de soia, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de ulei, 1 1/3 cană cu făină, 1 linguriță de praf de copt, un praf de sare și 1 linguriță de esență de vanilie. Aluatul moale trebuie să stea câteva ore înainte de a face clătitele în tigaie. Ai nevoie de o tigaie bună, care să nu lipească. Alte variante de aluaturi se pot face cu lapte de cocos și banane pasate.

Această idee e mai potrivită pentru weekend sau când nu te grăbești prea mult dimineața. Servește clătitele cu dulceață, miere sau sirop de arțar, cu sau fără nuci măcinate pe deasupra.

6. Brioșe de post

Când vrei un mic dejun de post pe bază de brioșe, trebuie să gândești în avans. E puțin probabil să te apuci să coci la ora 6.00 dimineața, ca să ai brioșele calde la 7.00. Din fericire însă, brioșele făcute în casă pot fi păstrate la frigider două-trei zile. Așa că le poți face seara ca să le mănânci dimineața.

Ai nevoie de făină, praf de copt, lapte de soia sau apă, ulei, un pic de zahăr și un pic de sare. Apoi, tu decizi dacă vrei să le faci sărate, cu legume răzuite în ele sau cu ingrediente dulci și cacao.

7. Tartine dulci

O felie de pâine pe care ungi ceva dulce. Gem sau dulceață, miere, unt de arahide și fructe proaspete, unt de cocos cu struguri și sirop de arțar. E atât de simplu să nu te plictisești când mănânci!

8. Tartine sărate

Tot pâine, dar pe care să pui zacuscă, pastă de măsline, pastă de roșii uscate sau hummus.  Știi cât de ușor poți să faci hummus acasă? E extrem de rapid! Iar peste tartinele cu hummus poți să pui câteva fâșii de ardei copt sau castraveți murați.

Iată cum poți face hummus:

9. Budincă de chia și fructe

Ajungem din nou la laptele vegetal. Pune o lingură de semințe de chia într-un pahar, toarnă lapte peste ele, apoi așteaptă 1-2 ore să se umfle. Amestecă din când în când, ca să te asiguri că lichidul ajunge la toate semințele. Dă-i gust budincii cu banane pasate și bucățele de kiwi, portocală, măr, pară, piersici sau orice alte fructe îți plac.

10. Frigănele fără lapte și ou

Cele mai bune frigănele sunt cele cu ou și lapte. Nu putem să contestăm asta, orice ar fi! Dar poți să faci și unele de post. Aluatul prin care treci feliile de pâine se poate face din banane coapte bine, pasate, lapte de migdale, esență de vanilie, scorțișoară și zahăr.

Prăjește frigănelele în ulei sau unt de cocos, apoi dă frâu liber imaginației când vine vorba despre topping. Frâu liber, în limitele postului!

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

4 comentarii

  1. PREOCUPAREA PENTRU MANCARE in perioada postului arata de fapt ca nu postim cu adevarat. Ar trebui sa ne preocupe rugaciunea, ajutarea celor sarmani si abia apoi mancarea -si aici ma refer la mancarea simpla, asa cum posteau bunicii nostri, nu retete peste retete.
    A AVETI UN POST BINECUVANTAT!

    • Corect, nu postim cu adevărat. Nu cu toții. Dar e nevoie și de noi, păcătoșii care mâncăm de dulce, pentru a se putea evidenția adevărații credincioși, nu-i așa? Altfel, dacă toată lumea ar posti, cum s-ar mai putea remarca virtuoșii?

  2. Ai dreptate când pui masura ta altuia. Dar, cand copiii se împacă mai greu cu mâncarea de post, tare bune sunt ideile astea.
    Să nu fiu ipocrit, și mie îmi sunt utile atunci cand ma satur de aceeași pâine prăjită cu ulei sau cartofi cu nu mai stiu ce.

  3. Doamna Camelia, tare sunt curioasa cum de ati ajuns la acest articol daca pe dvs nu va preocupa diversificarea retetelor de post.
    Si nu e rautate, e doar curiozitate.
    Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *