Ai examene de dat, ai mult de studiat sau desfășori o muncă intelectuală solicitantă? E momentul să-i dai o mână de ajutor organismului oferindu-i o alimentație gândită (sic!) pentru un creier sănătos.
Principiul e simplu: alege alimentele bogate în substanțe care au efecte neuro-protectoare și care îmbunătățesc circulația impulsului nervos. De exemplu – acizii grași Omega–3. Aceștia domină incontestabil lista acestor substanțe, dar există și antioxidanți specifici care ajută sistemul nervos să se mențină în formă și să contracareze apariția bolilor neuro-degenerative.
Și ca să n-o mai lungim, iată lista alimentelor care ajută creierul să funcționeze bine și-l mențin în formă:
1. Ulei vegetal
Vitamina E din uleiurile vegetale acționează ca un puternic antioxidant pentru neuroni și nervi, în general. Consumul regulat de uleiuri vegetale previne sau întârziere deteriorarea cognitivă, ca în cazul bolii Alzheimer.
2. Nuci, alune, migdale și semințe
Alunele, migdalele, nucile macadamia, semințele de floarea soarelui, susanul, semințele de in etc. sunt foarte importante pentru creier, din aceleași motive prezentate și în cazul uleiurilor vegetale. De fapt, uleiurile vegetale sunt extrase din semințe bogate în fenoli, acizi grași, cum ar fi Omega-3 și Omega-6, și vitamina E. Toate acestea protejează creierul de acțiunea radicalilor liberi. Nucile sunt surse bune de Omega-3 și conțin vitamina E, un nutrient esențial pentru prevenirea demenței senile.
3. Ouă
Un ou oferă organismului doze bune de colină, un micro-nutrient solubil în apă, asimilabil grupului de vitamine B. Corpul absoarbe colina sub formă de acetilcolină, un neurotransmițător important care ajută la sănătatea mnemonică. Ouăle, în special cele organice, ajută creierul să funcționeze mai rapid.
4. Afine
Afinele sunt considerate un superaliment: puterea lor antioxidantă este capabilă să protejeze creierul de diferite tipuri de stres oxidativ și de procesele de îmbătrânire neuronală, legate și ele de dezvoltarea bolii Alzheimer, de diferite forme de demență și pierderi de memorie. Și nu doar afinele, ci fructele de pădure, în general.
Atenție: toate proprietățile sănătoase ale fructelor sunt păstrate dacă sunt culese în sezon și, mai ales, dacă sunt organice.
5. Vin și ceai verde
Atât în vin, cât și în ceaiul verde, există un antioxidant numit EGCG (galat de epigalocatechină). Această catechină antioxidantă și antiinflamatoare este în măsură să prevină deteriorarea creierului cauzată de proteinele beta-amiloide, care pot crea plăci (senile) pe materia cenușie. Doar un pahar de vin pe zi (nu mai mult) este un ajutor pentru menținerea sistemului nervos într-o stare optimă.
Datorită proprietăților sale antioxidante, ceaiul verde combate radicalii liberi, principalii responsabili de degenerarea celulelor. Ceaiul verde este un ajutor valoros pentru concentrare și pentru combaterea oboselii mentale.
6. Avocado
Principala caracteristică nutrițională a acestui fruct este bogăția acizilor grași mono-nesaturați, precum cei conținuți în uleiul de măsline extravirgin. La aceștia se adaugă magneziul și a potasiul, care ajută creierul să rămână foarte activ. Are un rol puternic antioxidant, la fel ca și afinele. Totodată, este capabil să combată hipertensiunea arterială, ducând la reducerea apreciabilă a riscului de accident vascular cerebral și a leziunilor cerebrale.
7. Sfeclă roșie
Sfecla roșie este o legumă foarte prețioasă. Nitrații speciali care sunt concentrați în sfeclă sunt capabili să crească fluxul de sânge și, prin urmare, fluxul de oxigen către creier, îmbunătățind astfel performanțele mentale și abilitățile mnemonice. Cercetările au demonstrat că sfecla este capabilă să îmbunătățească sinapsele creierului și să crească viteza raționamentelor.
8. Salvie
Salvia este una dintre plantele care ajută cel mai mult memoria. Este bogată în uleiuri esențiale capabile să crească producția de acetilcolină și, prin urmare, îmbunătățirea conexiunilor memoriei.
9. Pește
Peștele (în special macroul și sardinele) este alimentul care conține cantitatea cea mai mare de Omega-3. Acești acizi grași ajută creierul să rămână tânăr și receptiv, au o acțiune antiinflamatoare puternică și reduc nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și pe cel al trigliceridelor din sânge.
10. Cafea
Deja cunoscută pentru bogăția de proprietăți antioxidante, cafeaua are și alte beneficii. Mai multe studii au arătat că persoanele care consumă în mod obișnuit cafea sunt mai protejate de patologii care provoacă leziuni ale creierului, cum ar fi boala Parkinson. Fără zahăr, evident!
11. Roșii
Roșiile curăță organismul de toxine și radicali liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor. Trebuie consumate când sunt complet coapte, iar cele verzi și necoapte trebuie evitate, deoarece sunt sărace în proprietăți benefice.
12. Broccoli
Broccoli îmbunătățește funcția cognitivă și performanța creierului. De asemenea, pare să ne protejeze împotriva maladiei Alzheimer și a altor forme de demență.
13. Ciocolată neagră
Este preparată din boabe de cacao care sunt în măsură să limiteze riscul apariției afecțiunilor degenerative, în special la nivelul creierului. Este de preferat să consumăm ciocolată extra-neagră, fără zahăr adăugat, deoarece conține o cantitate mai mare de cacao din care se păstrează toate principiile antioxidante.
14. Kiwi
Acest fruct previne stresul oxidativ, despre care se crede că este printre principalele cauze ale morții celulare și debutul bolilor grave precum cancerul, arterioscleroza, Alzheimer și Parkinson. De asemenea, kiwi este bogat în cupru, un mineral foarte important pentru copiii aflați în faza de creștere, pentru dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar.
15. Prune uscate
Prin procesul de uscare, prunele dobândesc o cantitate mai mare de potasiu, zinc, magneziu și fier. Prunele uscate sunt recomandate în multe diete, deoarece conțin o serie de elemente antioxidante ce încetinesc procesul de degenerare a celulelor creierului.
Morala (dacă mai ai nevoie de ea și nu ai țâșnit deja spre bucătărie): mănâncă cu… cap!