Adevărul despre dieta detox: 3 motive pentru care aceasta nu funcționează

SMoothie folosit în dieta detox Foto: Louis Hansel / Unsplash
Citește mai multe articole despre

După o perioadă de excese alimentare, curele de detoxificare intră iar în centrul atenției. Cei care simt că au mâncat prea mult și acum vor să slăbească repede sau să-și „curețe” organismul de toxine își pun toate speranțele într-o dietă detox, sucuri care promit „minuni”, suplimente care vând rezultate rapide și alte asemenea capcane.

Adevărul este că oamenii de știință nu au încă suficiente dovezi care să indice faptul că dietele de detoxificare chiar funcționează.

„Ideea de bază din spatele dietelor detox este să elimine temporar anumite alimente sau grupuri alimentare, sau de a consuma un aliment anume ori un supliment, pentru a ajuta la curățarea toxinelor care se acumulează în organism și care sunt preluate din mediul nostru înconjurător, din dietă și stil de viață, pentru a ajuta o persoană să slăbească și să se simtă mai sănătoasă.”, a declarat pentru The Huffington Post Australia Anna Dedenham, dietetician practicant acreditat de The Biting Truth.

„Pentru că dietele detox sunt foarte restrictive, oamenii pierd în greutate foarte ușor. Acest lucru îi determină să creadă că dietele de detoxificare funcționează, când de fapt rezultatele se datorează pur și simplu unei restricții în consumul general de energie sau a faptului că au eliminat mâncarea junk și alcoolul.”, susține și Alexandra Parker, un alt dietetician practicant acreditat de The Biting Truth.

În realitate, corpul uman este singurul expert pe care te poți baza când vine vorba de curățarea organismului și eliminarea toxinelor din sistem. Există 4 organe principale care se ocupă de filtrarea toxinelor din organism și care funcționează perfect în cazul oricărei persoane care se află într-o stare bună de sănătate:

  • Ficatul – filtrează substanțele toxice din alimente și împiedică pătrunderea lor în fluxul sanguin;
  • Rinichii – filtrează în mod constant sângele și te ajută să elimini toxinele din organism prin intermediul urinei;
  • Plămânii – prin respirație, te ajută să elimini toxinele din organism care pătrund în organism prin căi virale;
  • Colonul – conține bacterii care pot produce atât substanțe sănătoase, cât și nesănătoase, de aceea este important să-ți menții sistemul digestiv în perfectă stare, pentru a elimina la timp toxinele prin defecație.

3 motive pentru care dieta detox nu funcționează

1) Corpul uman are propriile sale mecanisme de detoxificare

E important să știi că senzațiile de balonare, oboseală, durerile de cap și câștigul în greutate pe care le resimți mai ales după petrecerile sărbătorilor de iarnă, nu se datorează acumulării de toxine, ci mai degrabă unui consum excesiv de alcool, mâncărurilor bogate în grăsimi sau zaharuri, precum și reducerii activităților fizice sau nesomnului, care toate caracterizează această parte din an.

Însă organismul are propriile sale modalități de a curăța toxinele acumulate din poluanți, aditivi chimici și pesticide, iar acestea sunt mult mai puternice decât orice suplimente, cure sau diete ai urma. Atâta timp cât rinichii, ficatul, plămânii și sistemul digestiv funcționează bine, nu trebuie să te îngrijorezi de acumularea de toxine.

2) Dietele detox produc un efect yo-yo

Astfel de diete restrictive duc la pierderea rapidă în greutate, însă vin la pachet cu niște efecte secundare de care e bine să fii conștientă: pierderea unei mari cantități de apă din organism, iar pe termen lung, pierderea masei musculare.

Adevărul despre dieta detox: 3 motive pentru care aceasta nu funcționează - 1

Foto: Joanna Kosinska / Unsplash

Dietele detox nu oferă suficiente calorii și proteine necesare organismului. Corpul învață să se adapteze noului stil de viață: reduce rata metabolică, adică începe să folosească mai puține calorii în repaus pentru a-și menține funcțiile vitale, cum ar fi reglarea temperaturii sau respirația.

Dacă urmezi diete de detoxificare prea multă vreme, vei pierde din masa musculară, fapt care iarăși conduce la reducerea ratei metabolice. Când începi să te hrănești ca de obicei, recâștigi apa pierdută, dar acum corpul folosește mult mai puțină energie, fapt care-ți va aduce un surplus de calorii, ceea ce conduce la un nedorit câștig în greutate. Acest proces poartă denumirea de efect yo-yo.

 3) Nu te ajută la deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung

Este greu să urmezi diete detox pe termen lung, dintr-o serie de motive:

  • nu oferă suficiente calorii, proteine sau fibre;
  • nu oferă o varietate alimentară suficientă;
  • nu simți plăcere în a mânca;
  • te simți mereu înfometată și lipsită de energie;
  • poți ajunge la carențe de vitamine;
  • te simți slăbită, amețită, dezorientată;
  • vei avea stări de greață.

Pe scurt, e inutil să încerci să slăbești temporar, dacă după aceea te reîntorci la vechile obiceiuri alimentare nesănătoase. Cel mai bine este să-ți schimbi obiceiurile alimentare cu unele corecte, și – chiar dacă va dura ceva mai mult timp – rezultatele obținute pe termen lung vor merita tot efortul.

Concluzia? Singura dietă în care merită să investești bani, timp și energie este cea a unei alimentații echilibrate: redu consumul de junk food, crește aportul de alimente integrale, fructe, legume, grăsimi sănătoase și ai grijă să faci cât mai des mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *