Studiile arată că te poți îmbolnăvi destul de rău dacă nu ai un regim alimentar corect și organizat. Dar cât de periculoase pot fi anumite combinații culinare? Depinde cât de des obișnuiești să le consumi. Iată de ce anume ar trebui să te ferești.
Nu-i așa că după o zi stresantă la birou ai vrea să te bucuri de un burger, de o prăjitură, de puțină ciocolată? Parcă îți mai trece din supărare și oricum meriți din când în când câte un răsfăț culinar, nu-i așa? Dacă e doar din când în când, e voie. Altfel, oricât de trist sau supărat ai fi, trebuie să respecți câteva reguli alimentare care să nu îți afecteze organismul pe termen lung. Nu lăsa ritmul alert de lucru sau problemele zilnice să te facă să te refugiezi în mâncare. Precis vei ajunge să alegi combinații culinare greșite care îți vor afecta sănătatea.
5 combinații culinare periculoase
Ouă și bacon
Da, este o combinație delicioasă și cu siguranță îți bucură papilele gustative atunci când ai parte de un mic dejun ca la carte, dar este și pe lista celor mai periculoase combinații culinare. De ce? Oul este bogat în proteine, baconul conține grăsimi. Combinația dintre cele două îți oferă un boost de energie imediat după masă, dar mai apoi îți dă o stare letargică.
Acum vrei să îți faci de cap? Ai văzut prunele noastre învelite în bacon? Fără ouă, garantat.
Burgerul și cartofii prăjiți
Greu de crezut, dar foarte adevărat. Cine mănâncă burgeri fără o porție de cartofi prăjiți lângă? Și totuși studiile arată că exact așa NU trebuie să procedăm. Ambele produse alimentare sunt prăjite, au un conținut mare de grăsimi și nu vor face decât să îți scadă nivelul zahărului din sânge fapt de va duce la o stare de oboseală sau de somnolență greu de controlat.
Și acum ce spui de un burger cu cod pane? Fără cartofi prăjiți, desigur.
Pizza și băuturile acidulate
De cele mai multe ori această combinație este nelipsită din meniul restaurantelor, ba mai mult, răcoritoarele sunt oferite gratis. De ce este dăunătoare? Carbohidrații, proteinele și amidonul din pizza consumă destul de multă energie din procesul de digestie, iar zahărul din băuturile acidulate încetinește și el digestia, deci dublă lovitură pentru organism.
Mai bine încearcă rețeta noastră de pizza cu bacon, ricotta și varză de Bruxelles – sănătate curată!
Roșiile și pastele
Cine nu iubește acestă combinație? Este greu de crezut că o alăturare dintre sosul de roșii și paste, o alegere des întâlnită, este dăunătoare pentru organism. Dar pastele sunt bogate în carbohidrați și sunt destul de greu de digerat. Roșiile sunt foarte acide și provoacă balonare. Concluzia? O combinație de evitat, mai ales dacă ai deja probleme de reflux gastroesofagian.
N-ai prefera niște roșii coapte umplute cu linte?
Iaurtul cu fructe
Cum? Da, chiar așa. Deși întâlnești în toate magazinele o mulțime de sortimente de iaurturi cu fructe, se pare că nu trebuie deloc să ai pe masă o astfel de alegere. Iată și explicația pentru care trebuie să le eviți: un iaurt de calitate conține bacterii, care pot fi potențate de zaharurile din fructe, producând uneori toxine și putând chiar să ducă la alergii. Dacă nu conține culturi de bacterii, atunci iaurtul este probabil tratat cu potențatori de gust, adaos de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi – ceea ce îl face încă și mai puțin frecventabil, cu sau fără fructe adăugate.
Dar dacă tot ai chef de gătit, încearcă o delicioasă plăcintă cu iaurt și stafide.
Ce e de făcut?
Chiar dacă pare greu de crezut (și dificil de pus în practică), se pare că de acum trebuie să uiți de cartofi prăjiți atunci când mănânci burger sau de suc când comanzi pizza. Cu siguranță nu îți impune nimeni ce obiceiuri culinare să adopți, dar dacă vrei să te bucuri din plin de viață și să ai un organism care să funcționeze perfect, atunci trebuie să îi dai și tu o mână de ajutor.