5 condimente care vor da gust și culoare mâncării tale

  • ARTICOL SPONSORIZAT
  • 5 noiembrie 2024
Condimente
Citește mai multe articole despre

Știai că alegem mâncarea și în funcție de culoare, deoarece preparatele colorate arată mai apetisant? Ne atrag culorile vii: roșu, galben, portocaliu sau verde, prin urmare de multe ori decidem vizual ce alegem să mâncăm. Și pe bună dreptate, mâncarea ar trebui nu doar să aibă un gust bun, ci să arate și bine, să atragă prin felul în care arată.

Condimentele reprezintă o alegere ideală când vine vorba de gust și culoare. Te poți bucura de mâncăruri savuroase, în nuanțe puternice, dacă alegi să gătești cu astfel de condimente precum boiaua de ardei, curcuma, pudra de curry, șofranul sau ierburile aromatice. Iată cum poți folosi aceste condimente în procesul de gătit:

Boia de ardei

Boia de ardei. Foto: Fuchs.ro

Boia de ardei

Numită și paprika, boiaua se obține dintr-un amestec de ardei uscați care pot conține diferite grade de iuțeală. Astfel, pot rezulta mai multe tipuri de boia, ce se diferențiază prin aromă, gust și culoarea pe care o oferă mâncării: de la galben și portocaliu până la roșu intens. În ceea ce privește gustul, acesta poate varia de la dulce și aromat, până la foarte iute și afumat.

Cele mai cunoscute tipuri de boia de ardei sunt: boiaua ungurească și boiaua spaniolă sau Pimentón.

Boiaua este condiment național în Ungaria, de aceea o vom regăsi în multe mâncăruri tradiționale ungurești, cum e gulașul sau papricașul. Tot ungurii au fost cei care i-au dat numele de “paprika”, devenind în timp cei mai mari producători de boia. Ei au dezvoltat mai multe varietăți de boia ce diferă prin gust și culoare, printre care se numără: boiaua delicatesă, boiaua nobilă dulce cu gust dulce-fructat, boiaua semi-dulce, boiaua iute și boiaua afumată ușor picantă cu aromă fructată.

Boiaua spaniolă poate fi și ea de mai multe feluri:  afumată, picantă, și dulce-picantă. Unul dintre cele mai faimoase preparate spaniole sunt cârnații Chorizo, care conțin boia afumată, numită de localnici Pimentón.

Cum să folosești boia de ardei în mâncare:

Primul lucru pe care trebuie să îl știi despre boia este că aceasta se potrivește atât în mâncărurile calde, cât și în cele reci, de aceea dacă îți lipsește din bucătărie, grăbește-te să o adaugi în coș atunci când cumperi condimente online sau din magazin.

Totuși, boiaua de ardei nu trebuie gătită la temperaturi înalte, deoarece poate deveni amară, spre urmare nu o adăuga în uleiul fierbinte ci mai degrabă în ultima etapă a procesului de gătit.

Boiaua dulce se potrivește în majoritatea mâncărurilor, o poți presăra peste ouă ochiuri, cartofi prăjiți, hummus, salată orientală sau ca decorațiune în platourile reci. Oferă mâncării o aromă dulce și ușor fructată, dar și o culoare roșiatică.

Folosește boia iute pentru a prepara mâncăruri cu specific unguresc sau mâncăruri cu carne și legume, bogate în sos, cum sunt tocănițele.

Boiaua afumată este perfectă pentru condimentarea cărnii care urmează a fi pregătită la grătar: ceafă de porc, coaste sau scăricică, dar poate fi adăugată și în mâncarea de fasole sau varză călită.

Curcuma sau turmeric

Curcuma. Foto: Fuchs.ro

Curcuma (turmeric)

Curcuma este unul dintre cele mai populare condimente din bucătăria indiană și cea asiatică. Este cunoscută și sub denumirea de turmeric sau ”șofran indian” datorită culorii vibrante, care poate varia de la galben la portocaliu.

Curcuma este obținută din rădăcina plantei Curcuma longa, are un gust înțepător, ușor piperat și amărui, cu o aromă asemănătoare cu cea de ghimbir. Acest lucru nu este întâmplător, dat fiind că plantele de ghimbir și curcuma fac parte din aceeași familie. Este apreciată mai ales pentru culoarea pe care o oferă mâncării, mai degrabă decât pentru aromă și gust, de aceea uneori este folosită pentru a înlocui șofranul în rețete. De asemenea, este ingredientul de bază din mai multe amestecuri de condimente, precum pudra de curry, Garam Masala și Ras el Hanout. Regăsim curcuma în astfel de preparate cunoscute precum Thai Curry, sos Worcestershire, băutura caldă Golden Milk sau orez cu turmeric.

Cum să folosești curcuma în mâncare:

Curcuma poate fi copleșitoare în mâncare, așa că începe prin a o folosi în cantități mici. Culoarea și aroma sa devin mai puternice atunci când este încălzită puțin în ulei sau în unt, așadar adaug-o la începutul procesului de gătit, dacă vrei să prepari  o tocăniță sau un fel de mâncare ce presupune fierbere sau coacere.

Dacă îți dorești să ai culoare în mâncare, folosește curcuma cu încredere! Este potrivită pentru orez, cartofi, paste, sosuri, omletă sau diverse rețete cu specific asiatic, indian și oriental. Ai grijă însă, curcuma poate păta degetele, hainele și blatul de lucru, atât de puternic este pigmentul său.

Curry

Curry. Foto: Fuchs.ro

Pudra de curry

Pudra de curry este un amestec de condimente ce include, de regulă, curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chilli, usturoi și semințe de fenicul. Cum există mai multe tipuri de pudră de curry, acestea pot conține și alte ingrediente suplimentare, spre exemplu pudra de curry indiană include condimentele clasice deja enumerate mai sus, pudra de curry thailandeză conține lemongrass și frunze de tei, iar pudra de curry japoneză are coajă de portocale printre ingrediente.

Datorită varietății de condimente pe care le conține, aceasta oferă mâncării o culoare portocalie, o aromă bogată și un gust complex ce poate fi ușor dulce, sărat și picant în același timp. Este folosită mai ales pentru a prepara curry – un fel de mâncare bogat în sos, specific pentru regiunile indiene și asiatice.

Pudra de curry a fost inventată de coloniștii britanici care au creat acest amestec din condimentele pe care le-au găsit local atunci când au ajuns în India. Spre urmare, pudra de curry nu este un ingredient tradițional indian și nu se regăsește în rețetele indiene, care folosesc însă propriile amestecuri, cum este garam masala sau tandoori masala. Însă pudra de curry a căpătat o popularitate atât de mare înafara Indiei încât a început a fi asociată cu această țară datorită faptului că acolo a fost creată.

Cum să folosești pudra de curry în mâncare:

Pudra de curry își dezvăluie aromele atunci când este amestecată într-un lichid, de exemplu, bulion sau iaurt.  Este potrivită mai ales pentru mâncărurile care se gătesc încet, la foc mic, proces care permite condimentelor să aromatizeze mâncarea cât mai bine. Adaug-o în tocănițele de legume sau în mâncărurile cu carne (miel, porc, vită sau de pasăre).

În același timp, pudra de curry oferă căldură și profunzime mâncărurilor simple. Astfel, poate fi presărată și peste cartofi prăjiți, supe-cremă, hummus, salată de ouă și chiar floricele de porumb.

Șofran

Șofran. Foto: Pixabay

Șofran

Cel mai scump condiment din lume – șofranul – este recunoscut în toate preparatele în care este adăugat, de la risotto, paella și curry până la brânzeturi și lichioruri. Un kilogram de șofran poate ajunge și până la 10,000 de euro, iar în unele perioade din istorie, ajungea să valoreze și de trei ori mai mult decât prețul aurului.

Pe cât de firave și fragile par firele de șofran, pe atât de complexă este aroma pe care o oferă mâncării, cu note floral-ierboase și gust dulce, ușor amar. De asemenea, colorează mâncarea în nuanțe puternice de galben, fiind suficiente doar câteva fire de șofran.

Șofranul este prezent în bucătăriile din întreaga lume: în India este folosit la aromatizarea orezului și a deserturilor, în țările arabe este adăugat în cafea, alături de cardamom, în Italia reprezintă un condiment de bază în unele rețete de risotto, iar în Franța face parte din lista de ingrediente obligatorii pentru a prepara Bouillabaisse, supa tradițională din Provence ce conține pește și fructe de mare.

Cum se folosește șofranul:

Șofranul este un condiment puternic, de aceea trebuie folosit în cantități mici, altfel mâncarea poate căpăta un gust amar. Așadar, este suficient un praf de șofran mărunțit sau doar câteva fire de șofran pentru a oferi mâncării gust și culoare. Una dintre metodele de a incorpora șofranul în mâncare este de a-l lăsa la infuzat în apă caldă pentru câteva minute, înainte de a fi adăugat în mâncare.  Vei obține un lichid de culoare portocalie, gata de adăugat în mâncare în orice etapă de gătit. În acest mod, mâncarea va fi aromatizată în mod egal.

Așadar, adaugă șofran fire de la Fuchs în orez, mâncăruri cu pește și fructe de mare, tocane pe bază de sos de roșii și chiar în aluatul pentru pâine.

Ierburi aromatice

Ierburi aromatice. Foto: Pixabay

Ierburi aromatice

Ierburile aromatice sunt și ele folosite pe post de condimente, pentru că pot aromatiza mâncarea iar unele dintre ele îi oferă o culoare verde ce aduce o notă de prospețime. Exemple de ierburi aromatice: asmățui, busuioc, frunze de dafin, frunze de țelină, mărar, patrunjel, oregano, rozmarin, salvie și cimbru. Acestea se pot folosi atât în stare proaspătă, cât și în stare uscată.

Busuiocul este prezent în mâncărurile italiene, precum pastele și pizza.  Frunzele de dafin sunt destul de folosite în bucătăria mediteraneană, mai ales în tocane, sosuri și marinade. Rozmarinul se regăsește în paella. Pătrunjelul are una dintre cele mai puternice arome și este potrivit în supe, sosuri și umpluturi, iar mărarul este un condiment popular în mâncărurile scandinave și este folosit la marinarea peștelui.

Ierburile uscate sunt o modalitate eficientă de a reduce consumul de sare.

Cum să folosești ierburile aromatice:

Prima regulă de care trebuie să ții cont atunci când folosești ierburi aromatice uscate este să ai grijă la cantitate: o linguriță de ierburi uscate este echivalentul unei linguri de ierburi proaspete. Pentru a-și elibera aromele, ierburile trebuie hidratate. Se pot adăuga în mâncare fie la începutul gătitului, fie cu 20 de minute înainte de încheierea procesului. Dacă dorești să adaugi ierburi uscate în sosuri, marinade sau dressing-uri, se recomandă să le amesteci cu o lingură de ulei și să le lași pentru 15 minute.

Adaugă frunze de dafin în orice mâncare cu sos, au rolul de a scoate în evidență aromele ingredientelor și de a le armoniza. Niciodată nu trebuie prăjite. Cimbrul se folosește pentru a prepara carne, cârnați, cartofi, legume, supe sau tocănițe. Poate fi gătit pentru mai mult timp, nu își alterează aroma și nu face mâncarea amară.

Unul dintre modurile în care pot fi folosite ierburile uscate la prepararea cărnii și peștelui este de a crea cu ajutorul lor o crustă verde care va înfrumuseța preparatul și îi va oferi o aromă deosebită. Așadar, încearcă somon sau un mușchiuleț de porc în crustă de ierburi alături de o garnitură de piure de cartofi.

În concluzie, alege să prepari mâncarea în culori vii și folosește-te de astfel de condimente precum e curcuma, boiaua de ardei, șofranul sau pudra de curry, pentru a obține culori vibrante în nuanțe de roșu, galben sau portocaliu. Iar cu ajutorul ierburilor aromatice uscate vei putea obține o minunată crustă verde pentru carne și pește. Alege să ai gust și culoare în mâncarea ta!

Bibliografie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *