5 motive să consumi alimente picante

Ardei iuți și condimente picante Imagine de Atul Prajapati de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Dacă îți place să mănânci atât de picant încât îți curg lacrimile, nasul curge si el, ba te mai arde și toată gura, vreau să știi că există o veste bună: mâncărurile condimentate au beneficii pentru sănătate.

Deși poate părea paradoxal că un tip de aliment care ne provoacă durere în timp ce mâncăm, ar putea fi benefic pentru sănătate, știința dezvăluie din ce în ce mai mult că ardeii iuți și  alte condimente picante fac bine ochilor, inimii, creierului și longevității în general.

5 motive să consumi alimente picante - 1

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Studiile asupra alimentelor picante se concentrează în general pe capsaicină, care este unul dintre compușii ce provoacă această senzație de arsură în gură, atunci când mănânci ceva iute. Compusul este studiat ca alternativă în tratarea tulburărilor de durere, cum ar fi fibromialgia și artrita, deoarece interferează cu emițătorii de durere ai organismului. Dar chiar și într-o formă mai puţin concentrată, ca parte a unei mese gustoase, capsaicina poate avea un efect notabil asupra sănătății. Totuși, este întotdeauna important să îl consumi cu moderație.

Dacă nu eşti un iubitor al condimentelor şi alimentelor picante, poate că argumentele de mai jos te vor convinge să le introduci în dietă, măcar din când în când.

5 motive să consumi alimente picante

1. Te pot face să fii mai longeviv

Dacă obișnuiești să mănânci mulți ardei iuți, este posibil să te bucuri de o durată de viață mai lungă. Un studiu efectuat pe un eșantion de 16.000 de americani, timp de 23 ani, că mâncătorii de ardei iuți au înregistrat o scădere de 13% a mortalității din alte cauze decât accidente sau morți violente, neașteptate. Efectul se datorează, în mare parte, faptului că un consum sporit de ardei iuți pare a constitui o bună protecție împotriva atacurilor de cord.

2. Ajută la pierderea în greutate

Capsaicina deține proprietăți antimicrobiene și antioxidante care ajută mult la echilibrarea florei intestinale. În plus, consumul de alimente picante îți poate stimula temporar metabolismul cu până la 8%. S-a dovedit că toată acea transpirație apărută în timp ce consumi mâncare picantă are un rezultat precis şi anume, acela de a arde grăsimile. Nu în ultimul rând, mâncărurile picante cresc  sațietatea, făcându-te să te simți plin în timp ce mănânci mai puțin.

5 motive să consumi alimente picante - 2

Imagine de HOerwin56 de la Pixabay

3. Reduc riscul apariției cancerului

Capsaicina are capacitatea de a ucide unele celule canceroase. Conform “The American Cancer Society”, capsaicina poate ajuta la încetinirea dezvoltării celulelor tumorale în cancerul de prostată. Însă sunt necesare mai multe studii asupra oamenilor pentru a putea fi dezvoltat un tratament bazat pe acest compus natural.

4. Susțin o inimă sănătoasă

Capsaicina, ingredientul activ găsit în ardeiul cayenne şi ardeiul iute roșu, poate scădea colesterolul rău (cunoscut și sub denumirea de LDL), contribuind astfel la o mai bună sănătate a inimii. Ajută și la combaterea inflamației, un alt lucru care se presupune că poate duce la un atac de cord.

5. Ameliorează anxietatea și reduc stresul

Mâncarea picantă sporește producția de serotonină, fapt care ajută la reducerea stresului, a furiei și la ameliorarea  simptomelor depresiei. Trist sau deprimat, un ardei iute sau doi te pot ajuta să stimulezi starea de spirit.

Ești gata pentru o rețetă cu ardei iuți?

Piept de pui umplut cu brânză și ardei iute

 

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *