De câte ori nu ți s-a întâmplat să cauți un anumit aliment sau ustensilele prin rafturile din bucătărie? Și tot de atâtea ori te-ai gândit că ai nevoie să reorganizezi bucătăria, nu-i așa? Hai să o facem acum, împreună!
Oricum ar fi, bucătăria este inima casei – aici prepari cu drag mesele delicioase pentru tine și cei dragi, aici îți bei cafeaua și tot aici se iau o parte din cele mai importante decizii. De aceea, ocupă-te să transformi bucătăria într-o încăpere cât mai plăcută!
Fie că dispui de spațiu suficient sau ai o bucătărie restrânsă, următoarele trucuri și recomandări te vor ajuta să menții ordinea, dar vei eficientiza și procesul de preparare a meselor, respectiv curățarea vaselor și a suprafețelor:
Optează pentru recipiente, caserole și coșuri de depozitare
Pentru fiecare categorie de alimente – condimente, paste, făinuri, mălai, griș – există recipientele perfecte. Dacă încă nu ți-ai organizat astfel proviziile din dulapuri, magazinele online (sau cele de decorațiuni) abundă de produse drăguțe pentru organizarea bucătăriei. Vei observa o schimbare notabilă odată ce fiecare aliment este în locul său.
Menține suprafețele libere în permanență
Organizarea și depozitarea eficientă nu pot avea loc dacă suprafețele de lucru sunt tot timpul aglomerate. Eliberarea zonei de lucru nu doar că îți permite să prepari rapid gustările și mesele de pe parcursul zilei, însă te ajută la organizare și depozitare. Astfel, aparatura de bucătărie pe care nu o folosești zilnic poate să fie depozitată într-un raft superior, de care nu te folosești pentru alte recipiente și vase.
Eficientizează la maximum spațiile disponibile
Nu toți dispunem de o bucătărie spațioasă, însă acestă soluție se potrivește oricărui tip de bucătărie. Pentru utilizarea optimă a spațiului, poți achiziționa un astfel de raft. Asigură-te că măsori corect interiorul mobilei și mai apoi compară cu dimensiunile disponibile în magazine. Vei crea astfel 3 nivele pe care poți așeza ulei, oțet, condimente și alte recipiente, la care să ai acces facil și rapid.
Cumpără suficient, dar nu exagera
Pentru a evita înghesuirea conservelor și a pungilor de paste, cereale și condimente, evită să cumperi o cantitate mare deodată, fiind preferabil să mergi de două ori pe lună la cumpărături și să cumperi suficient pentru perioada cuprinsă între aceste date stabilite. Nu va dura mult până ce vei crea o rutină sănătoasă în procesul de aprovizionare cu alimente.
2 în 1: Decorativ și util
Alege câteva articole de depozitare la exterior. Avantajul multor accesorii de depozitare și organizare este că au și un rol decorativ: banda cu suport magnetic pentru cuțite, seturi ustensile, ca acesta, sau unul suspendat, pentru vase și prosoape de bucătărie.
Morala acestui articol e că pentru a găti cu dra și sporg e nevoie să-ți aranjezi și să-ți transformi bucătăria într-una dintre cele mai plăcute încăperi din casă.