Superstiţiile alimentare sunt nelipsite din fiecare an, mai ales când se apropie noaptea de Revelion, dar ce ar fi lumea întreagă fără tradiţii şi obiceiuri? Am avea doar o viziune pragmatică şi fără culoare, o realitate în care am pierde o parte din conexiunea firească ce ne leagă, până la urmă, pe unii de ceilalţi.
Lăsând la o parte previziunile astrologice şi emisiunile feng shui care ne propun cum să ne amenajăm locuinţa pentru a atrage abundenţă şi prosperitate, nu imediat, ci de la anul, arsenalul încă nu este unul complet. Pentru a păşi cu dreptul în anul care urmează, obiceiurile şi tradiţiile ne trag uşor de mânecă şi ne amintesc că avem nevoie să consumăm câteva alimente magice. Le ştiu şi eu, le ştii şi tu, le ştim cu toţii, poate de la bunicile şi mamele noastre sau poate… de când lumea.
Cele 12 boabe de struguri
Specific Spaniei şi preluat, mai apoi, de celelalte ţări, obiceiul de a mânca boabe de strugure (preferabil, fără sâmburi) în ultimele 12 secunde până când ceasul va bate ora 00:00 este nelipsit în noaptea dintre ani, mai ales când se crede că va aduce prosperitate şi noroc. Spaniolii fie îşi petrec timpul în familie, fie se adună cu mic, cu mare în faimoasa piaţă Puerto del Sol din Madrid, locul de unde a pornit această tradiţie delicioasă. De altfel, fiecare boabă de strugure semnifică o lună din calendar. Pentru că ultimele secunde vor trece ca gândul şi vrem să ţinem neapărat pasul cu fiecare boabă de strugure, atenţie totuşi la “înfulecat” sau la o eventuală criză de râs. Nu ştim cât de mult noroc îți vor aduce în noul an, dar adevărul e că ai zece motive pentru care să consumi struguri şi să-i adori!
Peştele
Dacă ar fi să întrebăm orice gospodină de ce n-ar trebui să lipsească preparatele din peşte de pe masa de sărbătoare, s-ar putea să ne răspundă că “putem să trecem printre obstacole în noul an aşa cum trece peştele prin apă”. Să fim ageri şi iuţi! Alte ţări precum Polonia şi anumite regiuni din Scandinavia consumă hering murat atunci când se apropie miezul nopţii datorită culorii sale argintii, menite să aducă prosperitate în anul ce va urma. Iată câteva trucuri pentru ca peştele prăjit să iasă gustos de fiecare dată!
Carnea de porc
În popor, tradiţia spune că nu ar trebui să ne lipsească preparatele din carne de porc în noaptea dintre ani, iar asta dacă vrem să atragem norocul de partea noastră. La polul opus, carnea de pasăre nu este recomandată din simplul fapt că păsările, în general, sunt fiinţe care “scormonesc” şi tot aşa vom “scurma” şi după noroc în anul ce va urma. Obiceiul de a consuma carne de porc la sfârşit de an este preponderent respectat în Germania, dar şi în alte ţări din Europa de Est. De aceea, te provoc să faci cea mai bună reţetă de ceafă de porc în bere, la cuptor, şi să te mândreşti cu asta!
Fasolea
Boabele de fasole au reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol al norocului, mai ales în timpul războaielor, când oamenii reuşeau să supravieţuiască cu ceea ce le-a mai rămas, după ce inamicii obişnuiau să confişte rezervele de hrană. Fasolea încă mai este considerată, în zilele noastre, purtătoare de noroc, iar tradiţia spune că dacă alegem să o consumăm în noaptea de Revelion, vom avea parte de bani în anul următor. De pildă, în sudul Statelor Unite ale Americii, locuitorii pregătesc în fiecare an un fel special de mâncare, denumit Hoppin’ John şi menit să le aducă “prosperitate”. Compoziţia cuprinde carne de porc, amestecată cu fasole şi orez. Ai rămas în pană de idei pe ultima sută de metri? Ai la îndemână trei reţete cu fasole, uşor de preparat!
Prăjitura
Nicio masă fără ceva dulce, chiar şi când vine vorba despre noaptea dintre ani. Tradiţia spune că poţi avea parte de prosperitate dacă tu eşti persoana care găseşte un bănuţ, ascuns, de altfel, într-una dintre bucăţile de prăjitură. Referitor la celelalte ţări, grecii servesc Vasilopita (un fel de chec), bulgarii mănâncă Banitsa (un fel de plăcintă cu brânză), iar nordicii din Danemarca şi Norvegia pregătesc Kransekage, un desert “în etaje” cu marţipan. Pentru noi, cozonacul rămâne cea mai comodă şi delicioasă alegere.
Până la urmă, important este să păşim în noul an cu gânduri mai bune! Și dacă nici mâncarea nu ne poate destinde, atunci nu știm ce altceva ar mai putea-o face.