Zilnic suntem bombardați cu sute de mesaje despre ce să mâncăm și ce nu. Legumele le fierbem sau le mâncăm crude pentru a-și păstra vitaminele? Roșiile le decojim să nu ne afecteze stomacul? Dar vinetele? Sunt într-adevăr toxice? Încercăm să-ți răspundem la aceste întrebări și să-ți oferim și o explicație logică. Mai jos, demontăm câteva mituri care fac furori pe site-urile de nutriție.
1) Vinetele sunt toxice?
Chiar deloc dacă sunt consumate când sunt bine coapte. Cum îți dai seama dacă o vânătă e coaptă sau nu? Simplu: trebuie să aibă codița țepoasă și să nu fie tare în vârf. Dacă nu este încă coaptă, conține solanină care într-adevăr este o substanță toxică.
Altfel, vânăta este o legumă excelentă pentru sănătate. Conține nasunină, un puternic antioxidant care protejează creierul și este recomandată și în curele de slăbire datorită efectelor ei laxative și diuretice.
2) Sucurile de fructe îngrașă?
Din păcate… îngrașă! E adevărat că un pahar de suc de fructe este plin de vitamine, dar conține și aproximativ 200 de calorii. O altă veste proastă e că se absoarbe foarte rapid în organism determinând o creștere bruscă a insulinei. Automat cresc și depozitele de grăsimi și odată cu ele și pofta de mâncare.
Așadar, e mai bine să consumi fructele ca atare. Sunt digerate mai lent, ocupă un spațiu mai mare în stomac și conferă și o senzație de sațietate.
3) Coaja roșiilor irită stomacul?
Nu. Studiile au demonstrat că tocmai coaja roșiilor este cea care conține licopen, un oxidant foarte puternic. În industria farmaceutică, acesta este extras din învelișul tomatelor și folosit în suplimente alimentare. Licopenul reduce riscul de apariție al cancerului și al accidentului vascular cerebral.
Roșiile sunt folosite și în industria cosmetică. Tot extractul de licopen este utilizat în prepararea cremelor antirid. Efectul antioxidant puternic ajută în diminuarea ridurilor de vârstă și de expresie.
Deci poți consuma roșiile fără frică. Numai să ai grijă să nu le alegi pe cele mai mari și fără nicio pată. Perfecțiunea lor demonstrează ca sunt tratate din belșug cu tot felul de substanțe nu tocmai benefice organismului. Pe cele mai mici, cu pete și nu foarte arătoase, le mai găsești încă la unii țărani din piețe. Vei putea gusta diferența.
4) Legumele își pierd proprietățile atunci când sunt fierte?
Nu tocmai. Prin fierbere se pierd anumite calități, dar se câștigă altele. Depinde foarte mult de legumele pe care le fierbem. Spre exemplu este de evitat să fierbem vegetalele bogate în vitamina C. De aceea este recomandat să adăugăm pătrunjelul după ce am luat oala de ciorbă de pe foc.
Dar leguminoasele uscate (mazărea, fasolea, lintea) își pun în valoare proprietățile abia după ce au fiert bine. Astfel, vitaminele se combină cu fibrele, și devin mai ușor asimilabile.
5) Miezul salatei este curat?
Cu siguranță te-ai gândit uneori că miezul salatei este curat și nu mai necesită spălare. Nimic mai fals. Chiar dacă e protejat de celelalte frunze, mijlocul adună de multe ori bacteriile din întreaga legumă. Multe cazuri de infecții cu listeria și salmonela au avut la bază salata insuficient spălată. Așa că singura soluție este să o speli bine de tot, frunză cu frunză. Chiar dacă e o treabă migăloasă la care îți vine să renunți înainte de a începe.
6) Spanacul conține cel mai mult fier?
Spanacul și-a câștigat reputația de a fi un ingredient foarte bogat în fier. Dar nu chiar pe merit. Profesorul Emil Theodor von Wolff l-a decretat din greșeală de zece ori mai bogat în fier decât este de fapt. Dintr-o simplă eroare de calcul. Adevărul a ieșit la iveală în 1930 când alți cercetători i-au studiat compoziția. Însă a venit cel de-al Doilea Război Mondial, iar spanacul la conservă era hrana ideală pentru soldații americani. Unde mai pui că a avut parte și de o promovare spectaculoasă. Oare câți părinți nu și-au păcălit copiii să mănânce spanac invocându-l pe Popeye?
Și aportul de fier nu e singura problemă a spanacului. Acesta conține acid oxalic, care nu dă voie fierului să fie absorbit de organism. Oxalații se diminuează totuși prin fierbere, deci e recomandat ca spanacul să fie consumat mai mult fiert decât crud.
În final, pentru că în această perioadă ne apucăm de postul Crăciunului, îți recomandăm secțiunea noastre de rețete și articole despre post.