Știai că semințele de bame eliberează un ulei comestibil de aceeași calitate ca a multor uleiuri de gătit? Dar uscate și măcinate sunt o alternativă excelentă la… cafea?
Denumite științific Hibiscus esculentus (sau Abelmoschus esculentus), bamele aparțin familiei Malvaceae, aceeași familie din care fac parte hibiscusul, arborele de cacao și bumbacul. Au un aspect similar cu cel al fasolei verzi, păstaia este fragedă, iar aroma lor dulceagă amintește de cea a sparanghelului. Bamele mai sunt numite și „Lady’s Fingers” („degetele doamnei”), datorită formei lor. În unele părți ale lumii sunt cunoscute cu numele „okra” sau „ochro”, „gombeau”, „gombo” (în franceză), „gumbo”, „quibombo” (în spaniolă), „bamies” (în țările mediteraneene și arabe), „bāmiyā” în Egipt și Etiopia, „quiabo” în Brazilia, și „bhindi” în India. Îndrăgită de cele mai puternice femei din lumea antică, regina Cleopatra a Egiptului și Yang Guifei (China), această plantă este originară din Africa tropicală.
De altfel, bamele reprezintă ingredientul de bază al bucătăriei tradiționale africane, dar sunt întâlnite și în multe feluri de mâncare din rândul populațiilor centurii tropicale, din India până în Mexic, în Grecia și Turcia. O producție mică de bame se întâlnește și în Italia, în special în Sicilia.
Păstaia, care are, în medie, 8 centimetri lungime, trebuie recoltată cât încă este verde, ușor necoaptă și fragedă. Aproape fiecare parte a plantei are o valoare deosebită, astfel că de la bame se folosesc: frunzele proaspete, florile, mugurii, semințele și păstăile.
Proprietățile bamelor
Bamele au proprietăți nutritive și fitofarmaceutice interesante. Semințele bamelor sunt o sursă de lipide și proteine. În plus, bama este foarte similară cu soia, prin prezența aminoacizilor esențiali și neesențiali și prin cantitățile mari de lizină și triptofan.
Bamele conțin multe fibre și foarte puține calorii – 100 g de bame conțin puțin peste 30 de calorii – și au un gust particular și delicat. În plus:
- Sunt ideale pentru sănătatea tractului digestiv: reprezintă un laxativ natural, grație cantității mari de fibre dietetice. Totodată, acestea ajută la eliminarea gazelor și a balonării abdominale, calmează intestinele și ulcerațiile iritabile;
- Combat colesterolul și nivelul ridicat de zahăr din sânge, mai ales datorită substanței gelatinoase care conține un mucilagiu util pentru controlul absorbției colesterolului și al zahărului din sânge;
- Conțin cantități mari de vitamina A, vitamine B, C, E și vitamina K, care este utilă pentru sănătatea oaselor;
- Conțin cantități mari de minerale: calciu, sodiu, seleniu, fier, zinc, mangan, cupru, potasiu și magneziu;
- Conțin flavonoide și alte substanțe antioxidante;
- Sunt bogate în acid folic; prin urmare, bamele sunt un ajutor de nădejde pentru femeile însărcinate;
- Mucilagiul prezent în bame ajută la reglarea glicemiei, prin controlul absorbției sale în intestinul subțire;
- Sunt, de asemenea, utile împotriva durerilor de gât, tusei, răcelilor și febrei și întăresc sistemul imunitar;
- Nu conțin grăsimi saturate și colesterol;
- Îmbunătățesc timpul de recuperare în caz de astenie și oboseală;
- Promovează sănătatea aparatului respirator. Decoctul obținut din semințe de bame este considerat un remediu natural împotriva infecțiilor tractului respirator;
- Contracarează activitatea radicalilor liberi;
- Susțin sănătatea rinichilor;
- Combat constipația.
Valorile nutritive ale bamelor: 86% parte comestibilă
- Energie: 31 kcal;
- Apă: 90,17 g;
- Proteine: 2 g
- Carbohidrați: 7,03 g;
- Fibre: 3,2 g;
- Lipide totale: (grăsimi) 0,1 g;
- Zaharuri totale: 1,2 g;
- Grăsimi totale saturate: 0,026 g;
- Acizi grași mononesaturați totali: 0,017 g;
- Acizi grași polinesaturați totali: 0,027 g;
- Colesterol: 0 mg;
- Calciu: 81 mg;
- Fier: 0,8 mg;
- Fosfor: 63 mg;
- Potasiu: 303 mg;
- Sodiu: 8 mg;
- Zinc: 0,6 mg;
- Vitamina E (alfa-tocoferol): 0,36 mg;
- Vitamina C: 21,1 mg;
- Folat total: 88 µg.
Cum să utilizezi bamele
Ca legumă, bamele pot fi folosite în salate, supe și tocănițe, proaspete sau uscate, prăjite sau fierte, oferind o aromă excelentă și o textură vâscoasă plăcută. De asemenea, se pot usca și măcina, pentru a fi conservate pe termen lung sub formă de condiment pudră. Când sunt tăiate, păstăile emană un suc mucilaginos (gros și lipicios), care este un îngroșător excelent pentru tocane și supe. Aroma bamelor se îmbină bine cu cea a alimentelor acide, cum ar fi roșiile.
Uneori, bama este gătită urmând aceleași criterii după care se gătește mazărea verde: păstăile tinere și moi sunt fierte și se servesc sub formă de salată. Tulpina și păstăile mai mature conțin, în schimb, o fibră folosită la fabricarea hârtiei. Bamele sunt folosite pentru a pregăti diverse rețete. Pot însoți chiar și anumite tipuri de carne sau pot fi consumate sub formă de salate sau prăjite.
Frunzele plantei pot fi folosite pentru prepararea ceaiurilor și ajută la reducerea bolilor care provoacă inflamații. Odată coapte, semințele de bame eliberează un ulei comestibil de aceeași calitate ca a multor uleiuri de gătit obișnuite, în timp ce semințele uscate și măcinate sunt o alternativă excelentă la… cafea.
Poți păstra bamele la frigider maximum 3 – 4 zile (când le cumperi, fructele trebuie să aibă o culoare verde intens, fără pete) sau le poți congela (atât proaspete, cât și după ce le-ai opărit ușor). Pentru a păstra mai bine și mai mult timp bamele, folosește pungi de plastic pentru frigider sau de hârtie și pune-le în partea de jos a frigiderului.
8 beneficii ale bamelor pentru sănătate
Bama poate fi considerată un concentrat de nutrienți valoroși, cu numeroase proprietăți sănătoase. Iată ce beneficii au bamele pentru sănătate:
1. Te ajută să slăbești
Bama este o legumă cu un conținut scăzut de calorii, care ar trebui inclusă în dietă, pentru a te ajuta să pierzi în greutate și a duce o viață mai sănătoasă. Bamele conțin o cantitate bună de mucilagii, fibre care întârzie procesul de golire gastrică și promovează astfel, o senzație de sațietate. Datorită acestor fibre, bamele sunt, de asemenea, considerate alimente cu indice glicemic scăzut. Atunci când în sânge este păstrată numai o parte din glucoză sub formă de glicogen, în cantități mari (pentru a fi utilizată în sinteza energetică), surplusul este transformat în grăsime.
2. Un aliment bun pentru diabetici
Consumul de bame ajută la reechilibrarea zaharurilor din sânge reglând gradul lor de absorbție de către tractul intestinal. Semințele de bame sunt capabile să normalizeze glicemia și să aibă profile lipidice care pot trata în mod natural diabetul.
Un studiu din 2011 realizat în India a obținut două rezultate excelente: subiecții hrăniți cu semințe de bame au prezentat o scădere a nivelului de glucoză din sânge, în timp ce cei alimentați cu extract de bame timp de 10 zile au avut ca rezultat o scădere treptată, dar încă substanțială, în aceleași niveluri.
3. Ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular
Fibrele solubile din interiorul bamelor ajută, în mod natural, la reducerea nivelului de colesterol din sânge și, prin urmare, reduc riscurile asociate bolilor cardiovasculare. Beneficiile oferite de bame pentru sistemul cardiovascular derivă și din prezența potasiului. Acest mineral neutralizează efectele hipertensive ale sodiului în corpul nostru și relaxează vasele de sânge. În plus, bamele sunt, de asemenea, bogate în pectină, care poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de colesterol, prin simpla modificare a producției de bilă în intestine.
4. Sunt un aliat al sistemului digestiv
Consumul de bame este benefic și pentru organe precum intestinele și ficatul. Mucilagiul îmbunătățește mișcarea bolusului alimentar de-a lungul tractului gastrointestinal, se leagă de toxine și grăsimi și stimulează excreția acestora și a materiilor fecale în ansamblu.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste beneficii ale bamelor se datorează activității lor antioxidante importante. Bamele conțin fibre solubile care ajută la menținerea tractului intestinal curat și sănătos, și reduc riscul apariției unor forme de cancer, în special al cancerului de colon.
5. Bamele întăresc sistemul imunitar
Bamele conțin o cantitate mare de agenți antioxidanți care previn bolile cauzate de acțiunea radicalilor liberi. Unul dintre acești agenți, vitamina C, protejează, de asemenea, organismul prin stimularea producției de leucocite, una dintre principalele celule de apărare ale sistemului imunitar.
6. Ajută la menținerea ochilor sănătoși
Bamele conțin cantități semnificative de vitamina A și de compuși carotenoizi (beta-caroten, zeaxantină și luteină), care previn bolile ochilor. Acțiunea antioxidantă a acestor nutrienți protejează ochii de radicalii liberi, ale căror efecte sunt asociate cu apariția cataractei, a glaucomului și a degenerescenței maculare.
7. Bune pentru oase
Bamele sunt o importantă sursă de vitamina K care, pe lângă faptul că joacă un rol esențial în coagularea sângelui, este vitală și pentru sănătatea oaselor. Osteoblastele, celulele responsabile de formarea matricei osoase, produc o proteină necolagenică numită osteocalcin. Carboxilarea acestei proteine, care reglează maturarea oaselor, depinde de vitamina K. De asemenea, se crede că vitamina K poate crește absorbția calciului de către intestin și poate reduce excreția acestuia în urină.
8. Bune pentru piele și păr
Puterea antioxidantă a vitaminei A protejează cel mai mare organ din corpul uman, pielea, atenunând aspectul ridurilor, cicatricilor și al acneei. Aplicarea de extract de bame pe păr oferă strălucire și acționează ca un balsam.
Și dacă până acum nu ai testat această legumă valoroasă, ai ocazia să începi din acest moment. Găsești bame proaspete în piețe și hipermarketuri până în octombrie sau tot timpul anului în forma conservată.