Știai că în România există proiectul „adoptă un țăran”, inițiativă lansată de o echipa faină și entuziastă care dorește să încurajeze gospodăriile sustenabile să producă alimente sănătoase, hrană naturală pentru noi, orășenii?
Ideea a prins viață la Brașov, în martie 2016, în urma unei discuții dintre trei prietene. Ele și-au propus să identifice gospodăriile locale de subzistență, locuri cu bucate naturale, cu plante crescute pe sol netratat și cu animale hrănite cu furaje fără adaosuri sintetice.
După trei ani, comunitatea „Adoptă un țăran” organizează frecvent târguri, unde țăranii autohtoni își etalează cele mai alese bunătăți. În restul timpului, aceștia pot fi găsiți pe site-ul propriu sau pe rețelele de socializare. Cum poți beneficia de oferta lor? E simplu: selectezi zona unde locuieşti, îți alegi țăranul sau țăranii cu produsele dorite, îi contactezi sau mergi direct la ei și, la sfârșit, te bucuri de gusturile de odinioară. Dacă nu te poți deplasa, comenzile îți vor fi livrate acasă într-o zi prestabilită.
Toate gospodăriile sunt verificate și, mai mult decât atât, oricine e binevenit să intre în gospodărie și chiar să ajute în grădina de legume, la animale sau la culesul fructelor.
Te-ai săturat de oraș, de aglomerație, de presiunea jobului și vrei să faci ceva în aer liber, unde să mănânci plăcinte delicioase sau cârnați de oaie, să tai poate niște lemne, să îți pui în mișcare fiecare mușchi din corp? Atunci înscrie-te ca voluntar într-una din gospodăriile din zona în care locuiești! Poți îmbina răsfățul culinar tradițional cu puțină muncă fizică, menită să mai scuture din… calorii.
Să mănânci cum mâncai la bunica acasă, caş afumat, ouă de curte, supă din găină grasă care a alergat multe luni prin ogradă, înseamnă să fi dispus să renunți la stilul de trai consumerist, ce favorizează producția industrială și să te întorci, măcar parțial, la modul de viață al strămoșilor noștri. Aceștia nu cumpărau nimic din magazine, tot ceea ce consumau trecea prin mâinile lor bătătorite.
Iar această întoarcere la simplitate, la alimentele din curțile țăranilor noștri, la hrana lor neprocesată, va însemna o investiție pe termen lung în sănătatea ta și în starea ta de spirit. M-aş bucura să ştiu că tot mai mulţi orăşeni vor veni în întâmpinarea acestui demers şi că ne vom întâlni la târgurile organizate de comunitatea „Adoptă un țăran”.