Am pățit-o cu toții, de ce să nu recunoaștem? Dar cum și de ce apare „pofta de dulce”?
„Dacă te surprinzi mâncând o gustare la ora 22.00, cel mai probabil nu stomacul te-a sfătuit să faci asta. De acest lucru s-a ocupat deja creierul tău”, explică David Zinczenko, editor american şi autor al numeroase cărţi de nutriţie.
Fluctuaţiile nivelului de zahăr din sânge, lipsa unor vitamine (complexul B) sau minerale (fier, magneziu) în organism, stresul, programul haotic de somn, sărirea meselor principale, acestea pot fi câteva cauze comune pentru care pofteşti la dulce.
De exemplu, un nivel scăzut de dopamină – unul dintre neurotransmițătorii creierului sau „hormonul plăcerii” – îţi poate creşte pofta de dulce, însă alimentele bogate în tirozină – un aminoacid care ajută la producerea neurotransmiţătorilor – pot combate acest lucru.
Proteinele împreună cu carbohidraţii pot juca, de altfel, un rol important deoarece îţi menţin senzaţia de saţietate, plus că ele conţin aminoacizi esenţiali – cum ar fi triptofanul – care ajută la sintetizarea serotoninei sau „hormonului fericirii”.
O alimentaţie echilibrată, care cuprinde grăsimi sănătoase, proteine slabe şi fibre, va încetini absorbţia zahărului în sânge, astfel că vei putea preveni pofta de dulce. Fructele sunt o alternativă la zahărul rafinat, în timp ce condimentele conţin polifenoli cu acţiune antioxidantă care îţi taie dependenţa de dulce. Alimentele fermentate sunt o sursă bogată de probiotice, menite să restabilească echilibrul florei intestinale. Care este opusului dulcelui? Citricele – aşadar adaugă-le în dietă.
În afară de dulce, se întâmplă să pofteşti la gustări sărate, la carbohidraţi şi băuturi carbogazoase? Află care sunt motivele care stau la baza acestor pofte, citind articolul următor:
Surse esenţiale de tirozină
- spirulină
- carne
- peşte
- brânză tofu
- lapte
- parmezan
- brânză ricotta
- alge
- ouă
- boabe de soia
- boabe de fasole
- nuci, alune, seminţe
- cereale integrale
- germeni de grâu
Spirulina este o sursă importantă de tirozină, însă poate avea şi alte beneficii pentru sănătate. Iată cum faci diferenţa dintre spirulină şi Chlorella:
Spirulina și Chlorella, superalimente- beneficii și diferențe
Fructe cu conţinut proteic
- guava
- prune
- avocado
- smochine
- caise
- piersici
- kiwi
- fructul pasiunii
- portocale
- grepuri
- banane
- pepene galben
- fructe de pădure
- stafide
Ai tot ce îţi trebuie într-un singur pahar: Smoothie cu banane şi avocado. Cum îl prepari:
Alimente care conţin proteine slabe
- peşte alb (cod, tilapia, şalău, eglefin etc.)
- iaurt grecesc
- boabe de fasole, linte, mazăre
- carne albă
- brânză slabă (ricotta, feta, de capră etc.)
- fructe de mare
Peştele nu trebuie să-ţi lipsească din dietă. Mai ales când îl găteşti în mod corespunzător, te poţi bucura şi mai mult de valoarea lui nutritivă:
Alimente bogate în grăsimi bune
- nuci, alune, seminţe
- avocado
- măsline
- somon, păstrăv, macrou, sardine, hering
- ouă
- ulei de măsline
- ulei de cocos
- iaurt
- unt de arahide
- brânză cheddar
- edamame (boabe de soia verzi)
Dacă iubeşti seminţele, următorul articol este pentru tine:
Condimente şi plante
- scorţişoara
- pudră de cacao
- extract de vanilie
- seminţe de schinduf
- usturoi
- ginseng
În afară de consum, o altă variantă este să pui un baton de scorţişoară într-un recipient etanş împreună cu o păstaie de vanilie şi câteva coji de portocală. De fiecare dată când ţi-e poftă de ceva dulce, poţi inhala mirosul plăcut al ingredientelor.
Află şi celelalte întrebuinţări ale scorţişoarei:
Alimente fermentate
- kimchi
- murături
- iaurt
- tempeh
Cum? Arunci zeama de la murături? Iată de ce să nu o mai faci:
Alte alimente pe care le poţi consuma sunt curmalele, strugurii, ciocolata neagră sau amăruie, quinoa.
În afară de mâncare, un alt truc de a-ţi calma pofta de dulce este… imaginaţia. Atunci când ţi se întâmplă asta, imaginează-ţi că asezonezi dulciurile cu sare, apoi le savurezi. Imaginea creată şi gustul perceput te vor ajuta să amâni momentul pentru o altă ocazie. Sau, mai simplu, hidratează-te corespunzător, limitează consumul alimentelor bogate în amidon, cum sunt cartofii, pâinea sau pastele, şi asigură-te că ai mese şi gustări (sănătoase) regulate.