Alimente care ne pot ajuta să dormim mai bine

Persoană dormind Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Triptofan, melatonină, minerale şi vitamine: le regăsim în câteva dintre alimentele care ne ajută să dormim mai bine. Iată ce spun specialiştii!

O alimentaţie sănătoasă ne poate ajuta inclusiv să avem un somn mai bun. Nu doar că nu este recomandat să luăm cina seara târziu, dar ar trebui să evităm, pe cât posibil, să consumăm alimente de tip fast-food, băuturi acidulate sau care conţin cofeină ori dulciuri înainte de a ne duce la culcare, asta dacă nu ne dorim să facem o „noapte albă”. Ce ar fi să înlocuim toate aceste produse cu bunătăți care ne pot ajuta să dormim mai bine?

Migdalele şi nucile

inflamația tractului digestiv

Foto: Couleur prin Pixabay

Aceste alimente sunt o sursă excelentă de melatonină – hormonul care ne ajută să dormim. Hormonul este produs natural în organism de către glanda pineală – o glandă de mărimea unui bob de mazăre, aflată în mijlocul creierului – dar şi de către intestin, retină şi măduva osoasă. Nivelul de melatonină din sânge creşte atunci când ne aflăm în întuneric (începând cu ora 21.00) şi scade atunci când ne aflăm într-un mediu luminos (dimineaţa, în jurul orei 09:00, nivelul de melatonină revine la normal).

În ceea ce priveşte nutrienţii, migdalele şi nucile sunt o sursă bogată de magneziu, un mineral care ne ajută să avem un somn mai bun şi care este indicat persoanelor care suferă de insomnie. Deşi au multe beneficii pentru sănătate, nu există multe studii de specialitate care să asocieze consumul de nuci şi migdale cu un somn mai bun. Totuşi o „mână” cu migdale sau cu miez de nucă se poate servi înainte de a ne pune să dormim.

Kiwi

kiwi

Foto: Alexa / Pixabay

Acest fruct exotic conţine, printre altele, melatonină, potasiu, magneziu, vitamina C, vitamina K, antioxidanţi şi fibre, necesare toate sistemului nostru imunitar. În urma unei cercetări din 2011, specialiştii de la Universitatea de Medicină Taipei (Taiwan) au descoperit efectele pozitive ale fructelor kiwi asupra calităţii somnului. Explicaţia poate fi aceea că serotonina şi antioxidanţii din fruct ajută la reglarea ceasului nostru biologic. Şi în acest caz, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina exact aportul fructului de kiwi.

Ceaiul de muşeţel

ceai de muşeţel

Foto: Ornella Binni / Unsplash

Muşeţelul este una dintre cele mai cunoscute plante din lume, fiind folosită pentru proprietăţile ei medicinale, cosmetice sau în aromaterapie. Potrivit specialiştilor, muşeţelul consumat fie sub formă de infuzie, fie ca ulei esenţial în aromaterapie produce efecte sedative şi antidepresive, ceea ce poate fi considerat un produs uşor „tranchilizant” care ne ajută să avem un somn mai bun.

Cireşe sau tartă cu cireşe

tartă cu cireşe

Foto: Jennifer Pallian / Unsplash

Cireşele conţin mulţi nutrienţi, cum ar fi melatonina, vitaminele E, C şi antioxidanţi (polifenoli şi carotenoide). În urma unor studii efectuate (2018), specialiştii au făcut o asociere între consumul de cireşe şi calitatea şi cantitatea somnului. Cu alte cuvinte, efectele consumului de cireşe asupra somnului au început să fie observate după trei zile de când participanţii la studiu au început să mănânce cireşe sau la cinci zile după ce aceştia au început să consume tartă cu cireşe.

Laptele cald

pahar cu lapte

Foto: Kim Gorga / Unsplash

Încă de mici copii ştim sau am auzit că o cană cu lapte cald ne ajută să avem un somn mai bun din punct de vedere calitativ, însă acest lucru are, mai degrabă, un efect psihologic sau placebo decât unul real. Temperatura laptelui nu este neapărat la fel de importantă precum conţinutul de grăsimi din lapte, astfel că, cu cât consumăm lapte mai bogat în grăsimi, cu atât ne va ajuta să avem un somn mai liniştit. Triptofanul – unul dintre cei opt aminoacizi esenţiali şi precursor al serotoninei şi melatoninei – se mai poate găsi, în afară de lapte, şi în carnea de pui sau de curcan, în ouă, cartof sau seminţe (chia, susan etc.).

„Serotonina este un neurotransmițător care joacă un rol important pentru starea de dispoziție, procesul de învățare, controlul apetitului și reglarea ciclului de somn. Toate vitaminele din complexul B sunt necesare pentru un sistem nervos sănătos și funcțional și sunt necesare pentru sintetizarea serotoninei. Există multe tipuri de suplimente nutriționale care cresc nivelele de serotonină cum ar fi aminoacizii, vitaminele, mineralele, plantele medicinale și multe altele”, explică doctor Luca Cătălin, medic primar de medicină generală, dar şi specialist în medicină alternativă (apifitoterapie și ayurveda).

Alimentele cu conţinut bogat în grăsimi şi în proteine slabe

Alte alimente care ne ajută să avem un somn mai liniştit pot fi peştele – care conţine vitamina B6 şi acizi graşi esenţiali Omega 3, dar şi bananele – o sursă bogată de magneziu şi de potasiu. Brânza de vaci, care are un conţinut excelent de proteine slabe şi de triptofan, poate ajuta la creşterea nivelului de serotonină din creier.

Acum ți-am ura poftă bună, dar dacă ai citit până aici știm că de fapt te interesează partea cu somn ușor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *