Alimente recomandate pentru stimularea lactației

Alimente recomandate pentru stimularea lactației Foto: Wendy Wei / Pexels

Lactația este fenomenul prin care glandele galactifere din sâni produc lapte. Acest fenomen începe din trimestrul 2 sau 3 de sarcină, moment în care femeia însărcinată va începe să producă suplimente hormonale pentru a maturiza mamelonul și a putea alimenta nou-născutul.

Organismul are nevoie de calorii bune pentru a produce lapte. Trebuie menționat încă de la început că anumite băuturi și alimente recomandate pentru stimularea lactației (sau pentru diminuarea ei).

Lecția de fiziologie

Nu știm cât îți mai amintești din anatomia și fiziologia omului, vorbim de anii de liceu, așa că hai să facem o scurtă recapitulare.

Progesteronul (hormonul care stimulează și reglează anumite funcții din organism este produs de ovare, de placentă și de glandele suprarenale) va inhiba în perioada de dinainte de naștere lactația, dar imediat după aceea, acesta se va stabiliza și va permite lactația. Acestea ajută organismul să se pregătească pentru sarcină și concepție.

Principalul hormon care stimulează lactația este prolactina. Acesta are rolul să intervină în metabolismul lipidic și va putea în acest fel să pregătească lactația. Este un hormon secretat de celule ale glandei hipofize și este secretată după ritmul circadian, cu valori mari în timpul somnului și valori destul de scăzute între 10 am și 12 am.

Alimente recomandate pentru stimularea lactației

Fulgii de ovăz sunt în top. Studiile efectuate de-a lungul timpului arată că aceștia sunt printre cele mai eficiente alimente recomandate pentru stimularea lactației. În plus, trebuie menționat că ovăzul este o sursă bogată de substanțe nutritive pentru că are în compoziție fibre, fier, magneziu și zinc, iar oamenii de știință spun că lipsa de fier este responsabilă direct de scăderea lactației.

Semințele de schinduf sunt un ajutor important în stimularea lactației. Deși studiile spun că ceaiul din semințele de schinduf poate crește semnificativ producția de lapte matern, nu putem să nu menționăm și că acestea pot avea efecte secundare neplăcute pentru femeia care alăptează (ne referim la diaree), poate agrava simptomele astmului, poate influența mirosul transpirației, al laptelui sau al urinei.

Semințele de fenicul sunt și ele destul de des utilizate în ceaiuri care stimulează lactația. Studiile spun despre acestea că pot crește volumul de lapte, dar pot influența și grăsimile din lapte, deci bebelușul poate câștiga mai mult și mai repede în greutate.

Alimentele bogate în proteine sunt și ele pe lista agenților galactogeni din lista de alimente recomandate pentru stimularea lactației. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea slabă, ouăle, fasolea și lintea, tofu și nucile și semințele.

Dintre legume și verdețuri, cele mai importante pentru stimularea lactației sunt sfecla, păpădia, napii, pătrunjelul, spanacul și măcrișul. O dietă bazată pe legume proaspete poate contribui în mod semnificativ la prevenirea deficiențelor de substanțe nutritive și anume la deficitul de magneziu, de vitamine sau de acid folic.

Află mai multe despre consumul de spanac din articolul de mai jos:

Își merită spanacul reputația?

Caisele au un conținut mare de vitamina A, de minerale și potasiu, cantități suficiente de vitamina C, elemente care contribuie în mod semnificativ și la întărirea imunității atât în cazul mamei, dar și la bebeluș.

Bananele au un conținut ridicat de acid folic, esențial pentru organism atât în perioada de concepție, în sarcină, dar și după naștere. Pentru că stimulează lactația, medicii recomandă consumul de acid folic de fiecare dată când au ocazia.

Principala recomandare pentru o lactație corespunzătoare este însă hidratarea. Cel puțin 2 litri de lichide pe zi.

Chiar dacă nu există legume bune și legume rele pentru stimularea lactației, trebuie evitate cele care pot avea efecte asupra gustului laptelui. Este recomandat consumul de morcovi pentru că are un conținut mare de beta-caroten, legume care au în compoziție un conținut mare de vitamina A.

Ce alimente trebuie evitate atunci când alăptezi

Alimentele care pot afecta în mod negativ producția de lapte matern sau pot da stări de agitație bebelușului sunt cele care ajung mai mereu pe lista celor care provoacă efecte negative asupra organismului. Trebuie ținut cont de faptul că fiecare om în parte este unic, deci este important ca alegerea alimentației să se facă în funcție de nevoile fiecărui organism în particular. Vezi mai jos o listă orientativă de alimente care pot avea efecte neplăcute în perioada de alăptare:

  • produsele pe bază de cofeină și alți excitanți, precum băuturile energizante;
  • tutunul și alcoolul;
  • alimentele de tip fast-food și mezelurile sau mâncarea procesată;
  • carnea roșie sau carnea grasă;
  • lactatele;
  • menta și cimbrul;
  • pătrunjelul;
  • salvia;
  • oregano;
  • varza;
  • citricele, kiwi, prunele și ananasul.

Pătrunjelul este o plantă foarte bogată în vitamine, care conține o cantitate însemnată de vitamina C, vitamina B12, beta-caroten și acizi grași și este recunoscut pentru că asigură un sprijin important și de necontestat pentru sistemul imunitar. Află mai multe despre el din articolul de mai jos:

Pătrunjelul, beneficii și înlocuitori

Specialiștii în nutriție recomandă femeilor care alăptează să consume zilnic cu aproximativ 500 de calorii în plus față de dieta obișnuită. În acest meniu se vor adăuga toate grupele de alimente, respectând un echilibru: cereale și produse derivate (pâine, orez, paste), fructe și legume, carne slabă, ouă și lactate.

Este adevărat și demonstrat că există anumite alimente recomandate pentru stimularea lactației, dar uneori apar situații în care femeia care alăptează remarcă singură modificări semnificative în cantitatea de lapte sau poate observa că anumite alimente nu au efectele așteptate. În acest caz  trebuie consultat un medic specialist, pentru identificarea altor cauze posibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *