4 alimente scumpe care erau detestate acum un secol

alimente scumpe

În zilele noastre există multe alimente scumpe care au devenit dezirabile doar din cauza etichetei de preț. Până la urmă, pe multe vrem să le consumăm doar pentru că sunt inaccesibile. Că doar nu există o diferență de gust de la o pizza de casă la pizza cu foiță de aur, nu-i așa? 

Dar nu e ciudat că acum 100 de ani oamenii nu suportau multe din aceste alimente scumpe „de fițe”? Unele dintre alimentele următoare erau consumate doar de cei săraci, în timp ce aristocrația nu prea le considera comestibile. Altele erau considerate bune doar pentru prizonieri sau pentru animale. Dar trendurile culinare sunt interesante din acest punct de vedere. Pentru că, din cauza unei varietăți de motive, se-ntoarce roata și tot felul de alimente care erau detestate acum sunt alimente scumpe, unele promovate ca fiind super nutritive și sănătoase.

Dar ia să vedem care sunt, nu?

4 alimente scumpe, de la ură la iubire

1. Caviar

Caviarul era în trecut consumat doar de oameni săraci. Dar există o explicație simplă! Exista atât de mult în trecut, încât era ieftin de cumpărat și apoi consumat. Caviarul vine de la sturioni și atunci când populația acestora a scăzut dramatic din cauza suprapescuirii, aceste ouă de pește au devenit mult mai greu de găsit.

Și, ca resursă limitată, normal că a devenit un fel de mâncare exclusiv, pe care îl găsim la petrecerile sofisticate ale celor care n-au ce să facă cu banii. Și iată așa a deventi caviarul unul dintre acele alimente scumpe, de lux.

2. Stridii

Fenomenul transformării stridiilor de la mâncare săracă la mâncare bogată s-a petrecut într-un fel asemănător cu caviarul de mai sus. Stridiile erau atât de abundente încât oamenii pavau străzi cu ele. Erau o sursă bogată de proteine, dar și ieftine. Dacă te gândești la filme cu naufragiați, e un noroc pentru ei să găsească stridii de mâncat.

Dar și ele au fost exploatate atât de agresiv, încât acum sunt rare și deci au fost primite în categoria „alimente scumpe”.

3. Homar

Încă un aliment scump care arată ce statut privilegiat ai și care a avut un rebranding puternic în ultimul secol, homarul obișnuia să fie atât de urât de toată lumea, încât doar prizonierii îl primeau ca masă. Pentru că erau obligați. Chiar și legea considera că aceasta este o pedeapsă prea mare pentru condamnați, să consume homar în fiecare zi. Atât de urât era crustaceul.

Între timp, homarul a fost pescuit excesiv și a devenit rar, ceea ce înseamnă că e o mâncare doar pentru cei care și-o permit. Și nu sunt foarte mulți.

4. Varza kale

E varza kale unul dintre alimentele scumpe? Am zice ca da, pentru că trebuie să ai un anumit venit ca dieta ta și meniul tău să conțină varză kale. În principiu, oricum. Este considerat a fi un aliment foarte nutritiv (parte din familia cruciferelor). Dar acest aliment are o poveste mai interesantă față de altele de pe listă. Nu este întâlnit mai rar, ci uneltele de bucătărie au evoluat într-atât încât știm să gătim acest aliment amar cu mult mai mult talent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *