Alimente toxice și periculoase pentru pisici

Alimente toxice și periculoase pentru pisici Alimente și periculoase pentru pisici. Imagine: Florian Bollmann, de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Dieta pisicii este una dintre cele mai importante preocupări ale stăpânului acesteia. Pisica, de fapt, este un animal care poate mânca chiar prea mult, în comparație cu greutatea ei, datorită particularităților sistemului digestiv. Niciodată pisica nu refuză ceva, mai mereu e curioasă și vrea ceva de mâncare. Modul său particular de a se comporta îl împinge pe stăpân să-i ofere mereu acel „ceva în plus”, care pe termen lung poate fi dăunător pentru pisică.

De obicei, mulți proprietari de animale au tendința de a confunda câinii și pisicile crezând că au același metabolism, fiind atât carnivori, cât și omnivori. În realitate însă, lucrurile nu stau deloc așa. Pe lângă faptul că are un metabolism diferit, un câine, dacă ingerează o cantitate foarte mică de alimente dăunătoare pentru el, poate nu i se întâmplă nimic grav. Dar nu la fel stau lucrurile în cazul unei pisici, deoarece chiar și o cantitate foarte mică ar putea fii letală pentru aceasta.

Există unele alimente care nu trebuie administrate pisicilor, deoarece le pot răni cu adevărat. De multe ori, stăpânul nu rezistă tentației de a-i face o mică plăcere pisicii, oferindu-i ceva direct de pe masă. Dar, pisicile nu au stomacul ca al nostru și nu au același sistem digestiv ca și oamenii. De aceea, este important să înveți să recunoști ceea ce pisica nu trebuie să mănânce absolut niciodată.

În plus, dozele toxice de alimente sunt calculate în g/kg, iar aceeași cantitate de substanță administrată unui câine de 40 de kilograme și unei pisici care cântărește 1,5 kg nu va avea același efect.

Alimente toxice și periculoase pentru pisici - 1

Masa stăpânului, mereu o provocare pentru pisici. Imagine: Felix Wolf, Pixabay

Iată principalele alimente toxice și periculoase pentru pisici

Usturoiul și ceapa

Trebuie să fim atenți cu usturoiul, dar și cu toate alimentele utilizate drept condiment (doza toxică este de aproximativ 7 g de usturoi proaspăt/kg corp, iar dacă este concentrat, e chiar mai mică). Dacă pisica a ingerat o cantitate de usturoi, mergi urgent la medicul veterinar care, în urma testelor de sânge, va stabili dacă pisica are nevoie de o transfuzie.

Usturoiul și ceapa, asemenea tuturor plantelor din genul Allium, precum șalota, prazul și arpagicul, pot deteriora globulele roșii ale pisicilor, dar și ale câinilor, provocând anemie hemolitică. Când aceste substanțe sunt ingerate și absorbite în intestin, ele afectează globulele roșii, iar acest lucru poate duce și la icter. Deoarece conține molecule dăunătoare, care au un efect iritant asupra mucoaselor stomacului, usturoiul este și mai dăunător pentru pisici. În caz de probleme, nu ezita să contactezi imediat medicul veterinar.

Carne crudă, ouă crude, oase

Pisicile nu ar trebui să mănânce carne crudă de pui (sau din altă pasăre) și ouă crude. Bacterii precum Salmonella, mai degrabă decât E. coli, sunt dăunătoare pentru intestinul pisicii, în timp ce Campylobacter este unul dintre cei mai comuni agenți patogeni întâlniți la păsările de curte. Totuși, pisicile din curțile oamenilor mănâncă carne crudă. Dacă pisica s-a născut cu acest tip de dietă va fi rezistentă la aceste bacterii. În timp ce, dacă a fost obișnuită întotdeauna să mănânce hrană din conserve, cu siguranță nu se va putea apăra de aceste microorganisme, riscând astfel infectarea.

De asemenea, ouăle crude pot cauza probleme pentru blana pisicii. În albușul de ou există o enzimă care reduce absorbția unei vitamine din grupa B, foarte importantă pentru pisici,  iar un ou crud contaminat poate duce la salmoneloză, la fel ca în cazul omului.

Pisica nu trebuie lăsată să mănânce oase crude! Pe lângă faptul că se poate îneca cu ele, oasele îi pot răni tractul digestiv sau îi pot afecta dinții.

Laptele și produsele lactate

Laptele nu este tocmai un aliment toxic pentru pisică dar, nu este un aliment nutritiv, deoarece multe pisici sunt intolerante la lactoză. De aceea, este recomandabil să nu se dea niciodată lapte pisicii adulte care poate suferi de diaree. Laptele de vacă este bogat în lactoză, pe care pisica nu o digeră, iar odată ajunsă intactă în intestin, aceasta are o acțiune laxativă. Pisica trebuie hrănită doar cu lapte de pisică sau cu formulă specială.

Ciocolată, cafea și ceai

Atât ciocolata, cât și cafeaua și ceaiul sunt foarte nocive pentru organismul pisicii, deoarece conțin teobromină, cafeină și teofilină, substanțe foarte toxice pentru pisică. Administrate în doze mari, aceste alimente îi provoacă felinei respirație și bătăi neregulate ale inimii, mergând până la fibrilație atrială.

Ciocolata poate fi periculoasă pentru pisici, în principal din cauza teobrominei, pe care psicile nu sunt capabile să o digere. Dacă este înghițită de pisică, îi poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, greață, vărsături și stimularea excesivă a sistemului nervos central și a circulației. Pe lângă ciocolată, trebuie acordată o atenție și dulciurilor: acestea sunt bogate în zahăr și ar putea provoca felinelor obezitate și diabet.

Alcool

Deși alcoolul nu este unul dintre alimentele oferite pisicii, există totuși alimente de pe masa stăpânilor care sunt, de asemenea, marinate în vin, și astfel, apare posibilitatea ca pisica să ingereze câteva picături. De fapt, doza de alcool toxic pentru o pisică este de 5 ml/kg greutate a animalului, care este chiar mai mică la pui și la animalele bătrâne. Depinde însă mult de conținutul de alcool (aici vorbim de alcool pur). De exemplu, pentru vin, doza toxică crește de aproximativ 5 ori. Dacă doza nu este suficient de mare, efectul toxic va dispărea de la sine în 24 de ore. Dacă totuși este mai mare, din cauza faptului că alcoolul acționează direct asupra sistemului nervos și nu există un antidot, trebuie să duci urgent pisica la veterinar, deoarece va prezenta probleme de respirație foarte grave.

Alcoolul și cofeina pot provoca comă sau stimularea sistemului cardio-respirator. Alcoolul poate avea un efect asupra creierului pisicii similar cu cel pe care îl are la om. O linguriță de alcool ar putea cauza pisicii stare de comă. Dozele mari provoacă respirație accelerată și bătăi neregulate ale inimii.

Pește crud și ton din conserve

Peștele crud, precum și carnea crudă pot cauza pierderea poftei de mâncare, convulsii, până la comă. Nici măcar conservele pe care le consumăm noi, nu trebuie administrate pisicilor, deoarece cantitatea de mercur întâlnită în astfel de conserve se poate acumula în organismul pisicii. În plus, tonul pe care-l consumăm noi nu are toți nutrienții necesari pisicii. Este mai bine să eviți să-i dai pisicii pește crud, deoarece din acesta lipsește o vitamină din grupa B. Pisica se poate confrunta cu o stare de slăbiciune foarte mare, care poate duce chiar până la moarte.

Ficat

Deși este un aliment foarte consumat de pisici, ficatul, în cantități mari, poate provoca un exces de vitamina A sau retinol, o moleculă care, dacă este luată în doze mari, poate provoca dureri articulare la felină. Prin urmare, consumul zilnic de ficat face ca articulațiile să se dezvolte prea mult, și să existe o activitate de frecare mai mare la nivelul acestora. Prin urmare, apar dureri articulare. Pe termen scurt nu există probleme, dar pe termen lung da, iar aportul de ficat trebuie limitat.

Strugurii și stafidele

Strugurii și, în consecință, stafidele, pot fi foarte periculoase pentru pisică. În ciuda lungilor ani de studiu, nimeni nu poate înțelege de ce: de fapt, moleculele care provoacă simptomele sunt încă necunoscute, precum și doza toxică pentru animale. Singurul lucru cunoscut este faptul că intoxicația există și că simptomele sunt cele ale insuficienței renale acute: stare de rău bruscă, vărsături, iar în cazuri severe chiar și comă. Din punct de vedere medical, intoxicația cu struguri este echivalată cu intoxicația cu etilenglicol (antigel pentru mașină), care la rândul său nu are antidot. De aceea, trebuie evitată oferirea acestor fructe pisicilor.

Alimente toxice și periculoase pentru pisici - 2

Nu toate alimentele gustoase sunt și sănătoase pentru pisici! Imagine de Annalise Batista, Pixabay.

Aluat crud de pâine

Nu, nu ar trebui să dai niciodată aluat crud de pâine pisicii! Fiind format din drojdie, aluatul crud poate provoca probleme digestive și respiratorii grave la pisică, deoarece s-ar putea extinde în stomacul acesteia, mediul ideal pentru înmulțirea bacteriilor.

Grăsime, cârnați, salam

Este bine să nu dai pisicii cârnați, salam, grăsime de la șuncă, deoarece aceste alimente cresc riscul de apariție al pancreatitei.

Avocado

Substanța pe care o conține avocado în coajă, frunze și pulpă, este considerată toxică și poate provoca pisicii vărsături și diaree.

Roșii verzi și cartofi cruzi

Acestea nu trebuie oferite pisicii, deoarece pot conține o cantitate mare de alcaloizi, printre care substanța numită solanină, care provoacă tulburări gastrointestinale grave.

Nuci de Macadamia

Sunt foarte periculoase pentru pisică, deoarece conțin o toxină care este foarte dăunătoare pentru sănătatea sa.

Bomboane

Trebuie evitate bomboanele care conțin xilitol, un îndulcitor foarte toxic pentru pisică, deoarece acționează asupra pancreasului și pot provoca hipoglicemie.

Alte alimente de evitat a li se da pisicilor:

Ciuperci, dulciuri, produse coapte, sărate, alune, zahăr, chipsuri, caise.

*

Așadar, pentru că îți iubești enorm pisica, știu că de acum vei avea mai multă grijă ce hrană îi oferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *