Alimentele pe cale de “dispariție”

Bomboane de ciocolată Foto: Nawalescape / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Multe alimente pe care le regăsim în majoritatea bucătăriilor și pe care îți face plăcere să le consumi ar putea să dispară în curând. De ce spunem asta? Schimbările climatice, dezvoltarea rapidă a bacteriilor și a altor microorgansime care afectează culturile sunt numai câteva dintre elementele care te vor împiedica să mai ai pe masă cacao, banane, avocado, portocale, ciocolată.

Agricultura are mult de suferit. Roadele nu mai sunt la fel de bogate, plantele sunt afectate de noi și noi boli, iar acest lucru nu face decât să afecteze piața alimentară. Iată care sunt primele alimente vizate:

Portocalele

Cea mai recentă boală care afectează piața alimentară este boala dragonului galben. De la mijlocul anilor 2000, o maladie cauzată de o  bacterie afectează culturile de citrice din America și riscă să se extindă și în Europa. Oamenii de știință spun că se extinde cu repeziciune și după ce a afectat Asia, America și Africa ar putea ajunge și în Europa, scrie downtoearth.org.in. Această boală face ca frunzele de portocali să se îngălbenească, împiedică fructul să se maturizeze și le dă un gust amar, iar mai apoi duce la moartea plantei.

Avocado

Potrivit Business Insider, fructul de avocado se numără și el printre alimentele pe cale de dispariție. Culturile de avocado au mare nevoie de apă, iar cum seceta își face din ce în ce mai mult simțită prezența, avocado este deja un produs mai scump și mai rar.

Cafeaua

The Independent scrie că peste 70% din cafeaua din întreaga lume ar putea să dispară până în anul 2080. Calitatea boabelor de cafea este afectată de temperaturile mari și acestea nu mai sunt bune pentru consum.

Cacaoa

Îți place ciocolata, nu-i așa? Greu găsești pe cineva care să răspundă negativ la această întrebare. Se pare însă că este atât de bună încât se consumă în cantități mult prea mari. Specialiștii estimează că în zece ani se va consuma cu două milioane mai mult decât se produce, spune today.com, iar zonele în care se poate cultiva arborele de cacao sunt din ce în ce mai afectate de schimbările climatice.

Bananele

Anul trecut maladia Tropical Race 4 a distrus o mare parte din culturile de banane. Această ciupercă face ravagii printre culturi și le distruge. Rezultatul final este dispariția bananierilor pe de-a-ntregul. În lume, bananele ocupă locul patru după orez, grâu și porumb în consum. Sunt cultivate în 130 de țări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură.

Dincolo de eforturile adesea disperate ale oamenilor de știință, cea mai bună metodă de a împiedica dispariția acestor alimente este revenirea la un stil de viață bazat pe moderație, pe scăderea consumului, pe reducerea amprentei personale de carbon, pe consumul preponderent al produselor locale, pe respectarea naturii, a comunităților și a tradițiilor acestora. Este greu? Poate. Dar nu avem altă șansă de supraviețuire pe această planetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *