Dacă îți place să mănânci sau să gătești, pe Alina Gologan o știi de la „MasterChef“. Dacă ești pasionat de fashion sau de sport, cu siguranță o cunoști de pe Instagram. Dacă vrei să știi ce gândește, îi urmărești vlogul. De la noi afli ce fel de afacere i-ar plăcea să înceapă cu banii câștigați la „MasterChef“, ce iubește să mănânce și ce nu, care sunt amintirile cele mai dragi din copilărie și unde ar vrea să călătorească.
SoDelicious: Cu ce gânduri te-ai înscris și ai participat la „MasterChef“? Care a fost motivația inițială?
Alina Gologan: M-am înscris cu gândul că ar putea să fie o experiență inedită pentru mine, o șansă unică în viață. Nu am stat prea mult să mă gândesc la asta, pur și simplu îmi spuseseră niște prieteni despre casting și am zis: „De ce nu? Hai să vedem ce o să iasă“, așa că m-am înscris!
Te-ai așteptat de la început să câștigi sau a existat vreun moment pe parcurs în care câștigarea trofeului să devină ceva realizabil?
Nu cred că a plecat nimeni cu gândul de acasă că vine în această competiție să câștige 100%, cel puțin eu nu. Cred că atunci când am ajuns în top 5 mi-am dat seama că am o șansă cu-adevărat și mi-am dorit să lupt mai mult ca oricând pentru trofeu.
Sunt și voci care te contestă. Ce le spui?
Oamenii vor vorbi întotdeauna, așa e gura lumii, dar eu știu cât am muncit, cât am luptat și ce am făcut în farfuriile mele. Pe lângă toate acestea, să nu uităm că aici este vorba și de un test psihologic, iar eu am dat dovadă că am și un caracter puternic, așadar câteva comentarii negative nu mă afectează cu absolut nimic. Pe lângă asta am în spate o comunitate imensă care mă susține, mă iubește și mă încurajează.
Pe cine ai fi ales tu câștigător?
Cred că fiecare dintre noi a câștigat – o lecție, o idee pentru un preparat la care nu s-a gândit niciodată, un mix de ingrediente la care nici nu ne-am fi așteptat sau o prietenie care a rămas la final de concurs. Eu am câștigat și premiul în bani, dar acest lucru nu le ia din merite sub nicio formă colegilor mei. Însă membrii juriului au fost cei care au luat deciziile în competiție.
Strict în materie de bucătărie/gastronomie, cu ce ai rămas din concurs?
Dupa cum ați putut vedea, am avut bucătării diferite de peste tot din lume și am rămas cu o mulțime de cunoștințe. În timpul unor probe foarte dificile, am reușit chiar să combin ingrediente care la prima vedere păreau că nu se potrivesc deloc, pentru ca în final să scot o farfurie bună, care să mă trimită mai departe în competiție.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de la fiecare membru al juriului?
De la chef Hadad am învățat că trebuie să pun multă pasiune în ceea ce fac, de la chef Silviu Chelaru am învățat să fiu ambițioasă și să am încredere în mine, iar de la Cosmin Tudoran să risc mai mult uneori și să gătesc cu zâmbetul pe buze.
Care a fost cel mai dificil moment din concurs? Ai simțit vreodată că vei claca?
Când am fost căpitan de echipă pentru că, deși am câștigat proba și mi-am condus băieții în top 5, simțeam o presiune extrem de mare pe umerii mei. Dacă n-am fi câștigat, urma să plece acasă unul dintre oamenii buni, oarecum din cauza mea, și nu-mi doream asta, în niciun caz. Cât despre clacat, nu am pățit asta niciodată în concurs, sunt o luptătoare și cred că asta m-a ajutat să ajung mai aproape de câștigarea trofeului, faptul că mi-am păstrat concentrarea până în final.
Ești pasionată de mâncare de când erai mică sau e o pasiune recentă? Ce amintiri culinare ai din copilărie?
Dintotdeauna mi-a plăcut să gătesc, dar la „MasterChef“ mi-am dat seama ca sunt capabilă de mai mult. Îmi amintesc foarte bine când găteam cu bunica mea, când îi țineam companie în bucătărie, povesteam și îmi arăta unele rețete. Amintirea mea preferată este când eram mult mai mititică și făceam cozonaci cu ea și cu mama mea, iar eu țineam de lighean și mă gândeam „Doamne, câtă forță au femeile astea să frământe atâta aluat!“.
Ce-ți place să mănânci și ce nu?
Îmi place să mănânc și mâncare românească, dar cel mai mult îmi plac pastele… paste cu orice! De asemenea, îmi place să mănânc și sănătos: un pește cu legume la cuptor, trebuie să avem grijă și de siluetă, nu? Nu îmi place deloc mâncarea picantă și uleioasă.
Ce chefi îți plac și de ce?
Îmi place mult Jamie Oliver: am văzut nenumărate clipuri cu el pe YouTube, îmi place pentru că gătește din tot sufletul, este foarte relaxat și face totul să pară extrem de ușor. Îmi place și Chef Botrini, invitatul nostru surpriză de la „MasterChef“, pentru că ne-a arătat ce înseamnă să gătești molecular; a fost o onoare pentru noi toți, iar pe lângă asta, era un om cumsecade și calm. Să nu uităm și de chefii noștri din concurs. Și ei sunt niște oameni deosebiți și pricepuți!
În ce țară ai face o călătorie doar pentru partea gastronomică?
Mi-ar plăcea să călătoresc în țările asiatice, să ies din zona mea de confort și să gust arome noi.
În ce vei investi banii câștigați?
Nu am decis încă, dar cu siguranță îi voi investi. Chiar menționam în alte discuții că nu îmi propun să cheltui banii așa rapid, ci într-un mod care să fie folositor pe termen lung.
Te vezi construind o afacere în acest domeniu?
De ce nu? Momentan doar visez, dar mi-ar plăcea să mă asociez într-o afacere cu cineva și să construim împreună ceva frumos, un bistro mic, elegant sau poate un loc unde oamenii să mănânce un brunch delicios, un pub cool cu niște coaste bestiale. Eu sunt fan coaste, apropo…
Cum se reflectă concursul „MasterChef“ și faptul că ai câștigat în mediul online, în ceea ce privește activitatea ta de vlogger?
După câștigarea concursului mi-am mărit considerabil familia din spațiul online și abia aștept să încep să filmez pentru ei clipuri noi și să interacționez, din nou, atât cu urmăritorii mei vechi, cât și cu cei nou-veniți Eu, în continuare, voi posta vloguri pentru că e ceva ce face parte din mine, e ceva ce îmi place să fac, iar canalul meu de YouTube este și un fel de jurnal video pentru mine. Îmi place să revăd postări din trecut și să-mi amintesc ce năzbâtii făceam sau să observ cum m-am schimbat de-a lungul timpului.
Ești numită influencer. Te consideri unul?
Sunt numită, de asemenea, youtuber și content creator, instagrammer … știu că oamenilor li se pare amuzant sau își dau ochii peste cap când aud termenii ăștia, dar să fii o persoana urmărită de mii de alți oameni nu e așa de ușor cum pare. Nu este vorba doar despre numărul de persoane care te urmăresc, e flatant într-adevăr, dar ai și o responsabilitate într-o oarecare măsură, iar eu, întotdeauna, încerc să influențez oamenii pozitiv și îi încurajez să fie ei însăși, așa cum sunt și eu în vlogurile mele. Eu zic că fac o treabă destul de bună, dacă atât de mulți oameni aleg să mă urmărească.