Nutriționiștii recomandă să consumi o bucată de ananas crud după fiecare masă copioasă și în acest fel îți poți păstra organismul sănătos.
Excesul culinar din timpul Sărbătorilor îți poate pune organismul în dificultate. Cantitățile mai mari de hrană și combinarea anumitor alimente pe care nu le consumi în mod regulat îți pot provoca stări neplăcute, de aceea este bine să știi că întotdeauna ai un aliat de nădejde în ananas.
Potrivit studiilor, ananasul are o mulțime de calități și beneficii pentru sănătate. Ananasul proaspăt este recomandat să fie consumat după mesele bogate în carne, deoarece proprietățile sale ajută la evitarea durerilor digestive cauzate de mâncărurile grase și cantitățile mari de mâncare.
Proprietăți
O cană cu bucăți de ananas proaspăt tăiat conține aproximativ:
– 82 de calorii;
– 0,2 grame de grăsime;
– 2 miligrame de sodiu;
– 21,65 grame de carbohidrați (dintre care 16 grame de zahăr și 2,3 grame de fibre);
– 0,89 grame de proteine.
Aceeași cantitate de ananas îți oferă 131% vitamina C, 2% vitamina A, 2% calciu, 3% fier din necesarul zilnic al organismului.
Ananasul mai conține și alte vitamine și minerale importante printre care: vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, magneziu, mangan, potasiu, beta-caroten.
Ananasul este singura sursă importantă de bromelină, o enzimă cu efect antiinflamator, care împiedică formarea cheagurilor de sânge, deci contribuie la scăderea de boli cardiovasculare.
Beneficiile consumului de ananas
Așa cum am scris mai sus, ananasul conține mai mult decât suficient din doza zilnică recomdandată de vitamina C. Aceasta este indicată pentru întărirea sistemului imunitar, dar ajută organismul și în combaterea bolilor cardiovasculare și a durerilor articulare.
Tot ananasul te ajută să scapi de kilogramele în plus. Nu există fruct sau legumă care să aibă o legătură directă cu pierderea în greutate, dar despre ananas putem să spunem că este un fruct sărac în calorii, conține multe vitamine și minerale, deci reprezintă întotdeauna o gustare sănătoasă atunci când vrei să consumi cât mai puține calorii.
Ananasul conține bromelină, un amestec de enzime despre care studiile spun că poate reduce inflamațiile, dar vindecă și rănile sau arsurile. Bromelina ajută la îmbunătățirea digestiei, iar de-a lungul timpului a fost utilizată în tratarea tulburărilor digestive.
Ananasul conține 75% din cantitatea recomandată de mangan, un mineral esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a structurii osoase a corpului.
Vitamina C se regăsește într-o cantitate însemnată în ananas, ceea ce îl face să fie pe lista fructelor care ajută pielea să se protejeze de arsurile solare, de poluare, poate reduce ridurile și ajută la îmbunătățirea texturii pielii.
Atenție!
Nutriționiștii spun că doar ananasul și kiwi sunt fructe care se pot consuma imediat după masă. Pe celelalte este bine să le consumi doar pe stomacul gol.
Cum se curăță corect fructul de ananas
Pune ananasul pe orizontală și taie-i frunzele, iar mai apoi taie baza. Pune-l din nou pe verticală și curăță-i coaja. Ai grijă să înlături cum trebuie bucățile de coajă din pulpa fructului. Taie-l mai apoi în patru și înlătură miezul care este prea tare pentru a fi mâncat.
O altă modalitate de tăiere a ananasului este să înlături mai întâi miezul și abia mai apoi să-l tai în felii.
Dacă vrei să vezi cum se face, urmărește acest filmuleț.
Cum se alege ananasul: cumpără fructele de ananas care nu au zone moi, care nu sunt lovite sau pătate, dar ai grijă să aibă și un miros frumos.
Cum se păstrează ananasul: ananasul poate fi păstrat o zi sau două la temperatura camerei. Dacă nu l-ai consumat în acest timp, îl poți depozita pentru încă trei sau patru zile în frigider, dar verifică starea lui înainte de a-l consuma.
Dacă ai porționat ananasul în felii, acesta trebuie păstrat în frigider într-un vas închis ermetic, în care nu uita să adaugi și sucul care s-a scurs la tăiere. Îl va ajuta să își păstreze mai mult timp prospețimea.
Dacă tot ai învățat cum să-l cureți corect, îți recomandăm să încerci și câteva rețete cu ananas.