Apa de trandafiri, un ingredient pentru preparate parfumate

Apa de trandafiri, un ingredient pentru preparate parfumate - 1 Apa de trandafiri, un ingredient pentru preparate parfumate Imagine: Heather Barnes, Unsplash

Poate ai auzit de ea, dar nu ai încercat-o (încă). Apa de trandafiri este un ingredient de bază în patiseria arabă.

După diluare, esența delicată a petalelor de trandafiri este folosită pentru a aromatiza siropuri, prăjituri, budinci și diverse băuturi reci sau calde. Adesea este combinată cu apa din flori de portocal, dar în doze mai mari, aceasta din urmă având o aromă mai intensă decât cea a apei de trandafiri. Mai poate fi întâlnită și în amestecurile de condimente din Africa de Nord. Prin utilizarea ei, preparatele capătă o aromă specială, ce merită testată!

Pe la noi a început să fie folosită mai recent. În acest context, gândul mă duce la trandafirul de dulceață din grădinița cu flori de acasă, din copilărie. Nu mă înnebuneam după dulceață, acceptam parțial siropul, însă parfumul era aparte. Dulceag, fin și diferit de al altor trandafiri. Dar oricât mă străduiam să-mi prepar singură un mini parfum, era în zadar. Nu cunoșteam tainele preparării și nu aveam ingredientele necesare. Am rămas tot la sirop.

Apa de trandafiri, un ingredient pentru preparate parfumate - 2

Din firave petale poți obține o aromată licoare. Imagine de Armennano, Pixabay

Leonardo da Vinci obișnuia să aibă în meniul său apă de trandafiri, numind-o un elixir delicat care parfumează întreaga bucătărie din Orientul Mijlociu. Acesta chiar a inventat o băutură afrodisiacă având la bază petale de trandafiri.

Ceai, dulciuri și gem… din petale de trandafiri

În lumea occidentală întâlnim destul de rar trandafirii în bucătărie. În schimb, în Orientul Mijlociu și Îndepărtat, apa de trandafiri, alături de cea de portocale sunt utilizate pe scară largă pentru gătirea diverselor rețete în combinație cu alte ingrediente, cum ar fi condimentele. Există nenumărate deserturi, gemuri și băuturi cu aromă de trandafir. A li se adăuga migdale și fistic e deja ceva obișnuit în lumea arabă. Apa de trandafiri accentuează gustul dulce al fructelor. Poate fi folosită și împreună cu lapte de migdale, combinat cu sirop de arțar și scorțișoară.

În Maroc, apa de trandafiri se folosește în rețete precum khoshaf, o salată de fructe uscate, apreciată în special în timpul Ramadanului. De asemenea, mai este folosită în țările din Africa de Nord, în deserturi precum baclava, pentru a oferi un gust mai delicat preparatelor. Apa de trandafiri aromatizează și ceaiul, care apoi este băut în combinație cu lapte de migdale și ghimbir. Un deliciu!

Apa de trandafiri… nu doar în dulciuri

Atât petalele, cât și apa de trandafiri sunt ingrediente întâlnite și în diferite mâncăruri savuroase. Ambele dau o notă florală subtilă. Unele amestecuri de condimente sau mix-uri pentru ceaiuri conțin și muguri de trandafir, cum ar fi Ras El Hanout. Acesta este un amestec marocan care conține nucșoară, scorțișoară, turmeric, ardei roz, ghimbir, cuișoare și, aromatele petale de trandafir. De asemenea, în mai multe țări din Orientul Mijlociu se adaugă petale de trandafir în rețeta de Baharat, un alt amestec de condimente foarte aromat, cu o compoziție ce variază de la o țară la alta.

La ce mai putem folosi apa de trandafiri?

Oricând ne putem bucura de această apă minunată pentru a aromatiza dulciurile și mâncărurile într-un mod original și rafinat. Așa cum am menționat deja, utilizarea în patiserie este cea mai cunoscută. Combinată cu apă de portocale, apa de trandafiri se îmbină armonios cu ricotta, cu fructele confiate, dar și cu ciocolata neagră. Arome de succes, inconfundabile! În ceea ce privește doar apa de trandafiri, aceasta poate oferi o atingere florală și delicată multor tipuri de deserturi: panna cotta, creme, cupcakes, cheesecake, sorbet sau biscuiți.

Biscuiți cu apă de trandafiri

Poate fi folosită ca atare sau în combinații cu alte arome precum vanilia, dar și cu mirodenii mai exotice precum cardamom și ghimbir. Uneori e suficient să iei o bucată de portocală și să o stropești puțin cu apă de trandafiri. O minunată călătorie a papilelor!

Și poate că nici nu ar trebui să urmezi anumite rețete, ci să-ți dai frâu liber imaginației, să combini ingrediente cu această licoare parfumată, trăind pentru o clipă experiența orientală. Și ar mai fi o idee: poate așa vei reuși să înlocuiești treptat zahărul, când și unde se poate, cu apă de trandafiri. Să ne apropiem din nou de natură, să primim ce ne oferă și să transformăm darul ei după bunul nostru plac.

Gata, e timpul: învăluie-ți bucătăria în aroma unui parfum oriental!

 

 

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *