Artă din zahăr: decorațiuni dulci fabuloase și secretele lor

Artă din zahăr: decorațiuni dulci fabuloase și secretele lor - 1
Citește mai multe articole despre

Torturi! Iată câteva scenarii dintre care măcar unul ți se potrivește. Cu siguranță ai comandat sau primit un tort cu un decor spectaculos. Cu siguranță ai văzut unul care te-a lăsat fără cuvinte, la o nuntă sau o aniversare. Și, cu siguranță, copilul tău ți-a spus că-și dorește pe tort o figurină Elsa, Mickey sau Minnie Mouse. Oricum ar fi, nu se poate să nu fi savurat, vizual și gustativ, o minunăție decorată cu pastă de zahăr. Despre secretele acestei meserii, despre cum se nasc decorurile spectaculoase și cât de ușor este să faci așa ceva, afli de la Rodica Bunea, trainer în modelaj pentru cofetărie.

De la noroi, la pastă de zahăr

Rodicăi Bunea i-a plăcut de mică să facă în curtea bunicilor torturi din noroi, decorate cu flori. Apoi, decorațiunile au fost înlocuite de cifre și rapoarte, într-o bancă. Însă visul s-a materializat mai târziu, când a înființat Academia de Artă Dulce, unde predă cursuri de modelaj în pastă de zahăr, isomalt sau ciocolată. Figurine la care nici nu te gândești că ar putea fi create din asemenea „materiale“, flori, copaci, eroi din desene, personaje fantastice și multe altele prind viață doar din pastă de zahăr și talentul Rodicăi Bunea. Dar cum a pornit această afacere, ce se întâmplă la cursurile ei, cine sunt elevii și care a fost cea mai mare provocare, povestește chiar ea.

„La vremea la care a trebui să aleg un drum în viață, ceea ce fac acum lipsea cu desăvârșire de pe piața din România. Și nici nu erau prea multe opțiuni: puteai face ASE, Politehnică, Medicină sau Drept. Așa că am ales drumul părinților mei, amândoi absolvenți de ASE. Încă din primul an de facultate am lucrat într-o societate de asigurări, apoi într-o bancă“, spune Rodica Bunea.

„Dar există o vârstă la care simți că trebuie să faci o schimbare. Iar la mine acest lucru s-a întâmplat când eram însărcinată și stăteam acasă. Era o emisiune pe care o urmăream la TV,  „Cake Boss“, cu celebrul cofetar și decorator de torturi Buddy Valastro. La vremea respectivă, în 2009-2010, nu prea exista așa ceva în România. Așa mi-a venit ideea și am început să mă interesez despre cursuri de modelaj în pastă de zahăr, despre produse. Dar, cum spuneam, piața era aproape inexistentă aici, așa că m-am înscris la o școală din Londra, recunoscută la nivel internațional, unde am obținut diploma de decorator. De acolo a pornit tot. Așa am demarat acest business, Academia de Artă Dulce, unde predau cursuri de modelaj în pastă de zahăr, isomalt, vafă, ciocolată“, rememorează ea.

Artă din zahăr: decorațiuni dulci fabuloase și secretele lor - 2

„Oricine poate modela“

Dacă ți se pare imposibil să faci cu propriile mâini o figurină, așa cum mi se părea și mie, mai gândește-te o dată. După ce Rodica mi-a arătat cât de ușor este să modelezi un pinguin, mi-am dat seama că-l pot face singură. La fel crede și ea: „Oricine poate modela“. Evident, cu puțin training înainte.

„Să modelezi în pastă de zahăr e doar o chestiune de tehnică și de exercițiu. Simțul proporției se capătă lucrând. Așa că la cursurile mele poate veni oricine. Vin mulți angajați trimiși de cofetării, dar și oameni din multinaționale, oameni care doresc să schimbe macazul și să-și deschidă o cofetărie. Iar decorul, în acest domeniu, e foarte important. Acei oameni ajung la mine și învață“, povestește Rodica.

De-a lungul timpului, creațiile sale au ieșit pe ușa laboratorului nu numai pentru a împodobi o masă festivă, ci și pentru a  completa decorurile spectaculoase ale unui film produs de Netflix și turnat în România „The Princess Switch“ (2018) cu Vanessa Hudgens în rolul principal.

Artă din zahăr: decorațiuni dulci fabuloase și secretele lor - 3

Scenă din filmul „The Princess Switch“, în care apare o machetă de tort din pastă de zahăr realizată de Rodica Bunea FOTO Castel Film

„Cu siguranță a fost cea mai mare provocare de până acum și cel mai greu proiect din carieră, dar, totodată, a fost o experiență minunată. Proiectul a fost coordonat de Ana Consulea (chef pâtissier – n.r.), un profesionist desăvârșit, ea m-a adus în acest proiect, iar eu am realizat cele șapte machete de torturi care apar în film. Am avut un timp scurt la dispoziție, am muncit câteva sute de ore, s-au consumat zeci de kilograme de pastă de zahăr. Dar a fost o experiență de neuitat: o dată pentru că am creat ceea ce am creat, apoi pentru că am văzut ce înseamnă, de fapt, să filmezi o peliculă la acest nivel“, dezvăluie ea.

Pasiunea ei nu numai că s-a transformat într-o afacere, dar în 2016  a introdus în Nomenclatorul Meseriilor un nou cod COR: decorator produse de cofetărie. „Din păcate, nu e încă reglementat, dar asta nu înseamnă că oamenii nu pot fi angajați pe această meserie. Pot fi angajați! Înainte aveai mari probleme atunci când trebuia să încadrezi o persoană care numai asta făcea într-un laborator de cofetărie: decorații“, explică ea.

Într-o lume dulce și plină de personaje (de-a dreptul) de poveste, Rodica Bunea e fericită. Pentru că poate crea și poate împărtăși ceea ce știe. „Înainte, trebuia să fac lucrurile așa cum mi se cerea. Acum pot să creez. Pot să mă exprim cum îmi doresc și să fac lucrurile care-mi aduc mie plăcere. Iar asta mă face fericită. E ceea ce-mi place cel mai mult la meseria mea“, încheie ea.

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *