Beneficiile sucului de Noni, un superaliment mai puțin cunoscut

Fructe de noni Beneficiile sucului de Noni, un superaliment mai puțin cunoscut Imagine de la photosforyou de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Bogat în nutrienți prețioși, sucul de noni este considerat un adevărat superaliment.

Planta noni aparține unui copac al familiei Rubiacea (din care face parte și arborele de cafea) care crește în zonele tropicale, în special în Polinezia. Cunoscut cu numele științific de Morinda citrifolia, noni mai este numit și mămăligă indiană, morinda, măr de porc și lemn canar. Fructul său este de culoare alb-gălbuie sau verzui. Consumat de mii de ani în zonele de origine, fructul de noni a devenit popular în toată lumea atât pentru aroma sa deosebit de puternică și înțepătoare, dar și pentru proprietățile sale benefice. Sucul lui este bogat în antioxidanți, vitamine, minerale și oligoelemente prețioase. Noni a fost și este folosit și pentru vopsirea hainelor (din acesta se extrag pigmenți).

De asemenea, este utilizat de mii de ani în medicina tradițională. Chiar și astăzi, fructele de noni împreună cu frunzele, tulpinile, florile, scoarța și rădăcinile sunt folosite pentru a vindeca.

Dincolo de toate, noni este însă întrebuințat mai ales în scopuri alimentare. Aroma acestui fruct este destul de greu de descris: are o bază foarte dulce, care te duce cu gândul la nuca de cocos, dar și o puternică aromă tipică alimentelor afumate, asemenea celei a brânzeturilor maturate sau a preparatelor gătite din bucătăria cantoneză sau thailandeză.

Valori nutritive ale sucului de noni

O lingură de suc de noni conține aproximativ:

0,9 grame carbohidrați;

3,5 calorii;

1,5 miligrame de vitamina C;

170 micrograme de vitamina B3 (niacină);

300 micrograme de zinc;

2 miligrame de calciu;

0,12 micrograme de folați;

35 micrograme de fier;

10 miligrame de potasiu;

800 micrograme de magneziu.

De ce să consumi suc de noni

Din punct de vedere nutrițional, noni este un concentrat de substanțe benefice (cum ar fi antioxidanții) pentru încetinirea îmbătrânirii celulare și contracararea acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. De exemplu, sucul de noni oferă cantități mari de vitamina C, utile pentru întărirea sistemului imunitar, și de vitamina A, indispensabilă pentru o vedere bună. De asemenea, conține vitamina B3 (numită și niacină), prețioasă pentru sănătatea pielii, dar și multe minerale. În mod special, noni este o sursă excelentă de potasiu, un mineral care favorizează o circulație corespunzătoare, și calciu, util pentru sănătatea oaselor.

Beneficiile sucului de Noni, un superaliment mai puțin cunoscut - 1

Aspectul nu-l ajută, dar minunatele lui beneficii îl recomandă!
Imagine de glyphite de la Pixabay

Fructul noni este comercializat mai mult sub formă de suc, dar îl putem găsi și ca pudră, capsule, tablete sau în băuturi amestecat cu alte ingrediente. Uleiul de noni este produs din semințe presate și utilizat în multe produse, inclusiv în șampon.

Tradiția fructului noni menționează folosirea acestuia ca aliment și pentru probleme intestinale. Frunzele sunt aplicate și rănilor care provoacă inflamație și artrită, preponderent sub formă de cataplasmă.

Se găsește adesea în combinație cu sucul de struguri, care ajută la mascarea gustului său amar neplăcut, dar poate fi consumat și sub formă de ceai. Popularitatea sa ca supliment s-a dezvoltat, în special, datorită flavonoidelor pe care le conține.

Alte motive pentru a bea suc de noni

Noni este cunoscut și pentru ameliorarea durerilor articulare și ale pielii. Cercetătorii îl studiază ca fiind un posibil tonic pentru pacienții cu cancer și boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare și diabetul.

Combate inflamația și întărește sistemul imunitar

Cercetările au arătat că noni are beneficii de detoxifiere datorate enzimelor cunoscute sub numele de „quinona reductasa”. Acest lucru sugerează efecte antiinflamatorii, ceea ce face din sucul noni o băutură antiinflamatoare puternică.

Aminoacizii din noni pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Noni conține 17 aminoacizi, dar arginina, serina și metionina prezente în noni sunt utile în special pentru menținerea unui organism puternic. De asemenea, un consum de suc de noni poate susține organismul în activitatea fizică (fitness și atletism).

Conține o cantitate impresionantă de antioxidanți

Antioxidanții ajută la reducerea daunelor provocate celulelor din cauza stresului oxidativ. Sucul de noni, bogat în antioxidanți, ajută și la hidratarea pielii.

Ajută la scăderea colesterolului

Legat de colesterol, a fost realizat un studiu pe fumători, despre care se știe că prezintă în mod special risc de a avea niveluri mai mari de colesterol. Mai multor fumători înrăiți li s-a administrat suc de noni în fiecare zi, timp de 30 de zile. Rezultatele au arătat niveluri mult mai mici de colesterol și trigliceride după consumul de suc de noni și, prin urmare, mai puține inflamații în organism.

Cum să consumi suc de noni

Fructul de noni este amar și mult mai cunoscut ca un tonic sănătos decât ca o băutură răcoritoare. Dacă ai ocazia să-ți prepari singur sucul, trebuie să știi că ai nevoie de aproximativ 6 fructe pentru a obține un pahar de suc. Pentru un gust mai plăcut, adaugă puțin suc proaspăt de lămâie sau suc de struguri. Poți adăuga, de asemenea, bucăți mici de fruct în smoothie-ul sau iaurtul tău preferat sau poți adăuga pulpa fructului în salate de legume, consumate alături de o garnitură de orez.

Rețeta pentru smoothie-ul polinezian:

Ingrediente:

¼ cană de fructe noni tocate sau ¼ ceașcă de suc de noni

½ cană de ananas proaspăt

¼ cană de mango proaspăt

1 banană coaptă

Suc de lămâie

O mână de varză sau spanac

1 lingură de pudră de bulion de carne

½ cană de lapte de migdale

1 lingură de miere

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele într-un blender și mixează totul bine. Poți adăuga câteva cuburi de gheață, dacă preferi ca băutura să fie rece sau banane congelate, pentru un smoothie mai consistent.

Măsuri de precauție:

Noni nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni ale rinichilor, deoarece conține potasiu. Unele studii indică faptul că sucul de noni ar putea provoca probleme hepatice și ar trebui evitat dacă ai o astfel de boală. De asemenea, în timpul sarcinii și alăptării, consultă obligatoriu medicul, înainte de a-l consuma.

Iar dacă te-ai hotărât să-l testezi, ai grijă din ce sursă îl procuri. Citește cu atenție eticheta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *