Prezent în aproape orice casă, bicarbonatul de sodiu este utilizat atât în bucătărie, cât și pentru igiena personală și pentru curățarea locuinței.
Un produs versatil, ecologic și economic, bicarbonatul are nenumărate calități: acționează ca un dezinfectant, înălbitor, și multe altele. Pe scurt, un produs magic!
În combinație cu sare, lămâie, acid citric și oțet formează una dintre cele mai potente soluții, pe care e indicat să o ai întotdeauna la îndemână.
Principalele caracteristici ale bicarbonatului de sodiu
- Este solubil în apă, ceea ce permite să fie utilizat chiar diluat;
- Este foarte solubil în alcool (etanol), cu toate că nu este folosit niciodată în combinație cu acesta;
- Este abraziv, ceea ce-l face extrem de util pentru lustruirea sau șlefuirea unor obiecte precum electrocasnice, articolele de argint etc. Dizolvat cu apă, acesta devine un abraziv delicat care îți permite să cureți și să dezinfectezi perfect orice suprafață, chiar și pe cea mai delicată, fără să zgârie sau să deterioreze;
- Este fungistatic (inhibă creșterea ciupercilor). Prin urmare, este unul dintre cele mai bune remedii împotriva tuturor formelor de mucegai și a micozelor;
- Este un excelent agent alcalin, cu un pH de 8 până la 8,5 care îi permite să combată orice tip de aciditate. O linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă, cu adaos de suc de lămâie, consumată după mese, previne aciditatea și ajută digestia;
- Este biodegradabil și poate înlocui numeroase produse de curățare industriale și toxice.
Utilizările bicarbonatului de sodiu
Folosit în preparate culinare
În 1971, chimistul și medicul francez Nicolas Leblanc a reușit să obțină carbonat de sodiu (Na2C03) din natron, un mineral natural folosit încă din antichitate. În 1846, doi patiseri din New York, John Dwight și Austin Church au continuat studiile făcute de Leblanc. Descoperirea lor a revoluționat lumea patiseriei: prin scăderea cantității de făină și adăugarea de bicarbonat, dulciurile și produsele de patiserie au devenit mai digerabile, moi și pufoase. Adăugat în laptele din aluatul de cozonac, bicarbonatul de sodiu are efect identic cu cel al drojdiei: face aluatul să crească foarte bine!
Pentru igiena personală
Pastă de dinți
- O dată pe săptămână (nu mai mult, deoarece afectează smalțul) poți folosi bicarbonat de sodiu pentru curățarea dinților. Înmoaie peria umedă în bicarbonat și spală-te în mod normal. Pentru un gust mai plăcut, adaugă câteva picături de ulei esențial de mentă.
Apă de gură
- Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu în jumătate de pahar cu apă. Folosește soluția obținută ca o apă de gură normală. Te va ajuta să înlături respirația urât mirositoare, prin neutralizarea mirosurilor.
Exfolierea tenului și a corpului
- Combină trei părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă și gata, ai obținut exfoliantul dorit. Masează ușor pe piele, cu mișcări circulare și apoi clătește cu apă caldă.
Deodorant natural
- Bicarbonatul poate fi folosit în forma sa pură ca deodorant pentru picioare și axile, aplicându-l cu vârful degetelor sau cu ajutorul unei perii pentru pudră. Pentru a obține un deodorant lichid, dizolvă două lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă, lasă-l să stea 24 de ore și transferă apoi lichidul într-un recipient cu pulverizator.
Curățarea mâinilor
- Pentru a îndepărta murdăria și mirosurile neplăcute, freacă trei părți de bicarbonat cu o parte de apă. Poți adăuga o linguriță de bicarbonat în recipientul cu săpun lichid pe care-l folosești zilnic, pentru a obține un efect anti-miros și mai eficient.
Șampon
- Adaugă o linguriță de bicarbonat în cantitatea de șampon pe care o folosești de obicei și amestecă bine. După spălare, părul tău va fi moale și curat, deoarece bicarbonatul de sodiu va îndepărta orice reziduu de calcar sau lăsat de produsele de styling.
Soluții pentru curățare și spălare
Baie
- Pentru a curăța căzile, chiuvetele, obiectele sanitare și gresia, presară suprafețele cu puțin bicarbonat. Freacă apoi cu o cârpă umedă sau cu un burete. Pentru petele dificile, poți prepara o pastă abrazivă adăugând puțin bicarbonat și sare fină în lichidul de spălat.
Curățarea vaselor
- Adaugă în apa de spălat o lingură de bicarbonat pentru înmuierea vaselor și cratițelor. Astfel, vei îndepărta mai ușor petele și grăsimea. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și în cantitatea de detergent pe care o utilizezi de obicei, pentru a îmbunătăți efectul de curățare.
Cuptor cu microunde
- Înmoaie o cârpă într-o soluție de apă și bicarbonat de sodiu. Poți folosi această metodă atât pentru interiorul, cât și pentru exteriorul cuptorului. Freacă suprafața și apoi clătește bine doar cu apă.
Cafetiere și ceainice
- Pentru a elimina petele și mirosurile neplăcute din cafetiere și ceainice, scufundă-le într-o soluție de apă caldă și bicarbonat. Pentru petele mai dificile, încearcă să le freci folosind pasta de curățare amintită mai sus.
Curățarea cuptorului
- Presară interiorul cuptorului cu bicarbonat de sodiu, pulverizează apă fierbinte peste el și lasă să acționeze peste noapte. Dimineața freacă suprafața cu un burete umed, pentru a îndepărta grăsimea și petele. Clătește și usucă bine suprafața.
În mașina de spălat
- Pentru a îmbunătăți efectul detergentului lichid, adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu în compartimentul detergentului din interiorul mașinii de spălat. Vei obține haine mai curate și mai strălucitoare. În plus, bicarbonatul de sodiu ajută la eliminarea reziduurilor de calcar din mașina de spălat.
Verifică, te rog, chiar acum: ai bicarbonat de sodiu în casă? Mie nu-mi lipsește!