BIO vs. Natural. Ce înseamnă fiecare termen și care sunt diferențele

legume bio Imagine de Christine Sponchia via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Diferența dintre produsele bio și cele naturale este importantă atunci când te preocupă alimentația ta, când vrei să ai un stil de viață sănătos. Din ce în ce mai mulți oameni se arată interesați de produsele bio, deși prețul lor este mai mare, dar puțini sunt cei care știu ce înseamnă acest termen cu adevărat.

Bio nu înseamnă neapărat că produsul este natural sau invers. Acest joc de cuvinte este din păcate numai o tactică înșelătoare a comercianților care s-au învățat să treacă acești termeni pe etichetă doar ca să-și vândă mai bine și mai repede produsele pentru că au  observat rapid care este trendul alimentar și l-au speculat cum au știut mai bine.

Natural nu înseamnă același lucru cu bio, eco sau organic. Termenul “natural” ar trebuie să se refere la toate produsele care provin din natură și care nu se obțin în laborator, dar acest lucru nu înseamnă că acestor produse naturale nu le-au fost aplicate chimicale, de exemplu atunci când au fost stropite în timpul procesului de creștere.

Sănătatea depinde într-o mare măsură de ceea ce mănânci, așa că alege cu grijă alimentele:

6 dintre cele mai sănătoase alimente din lume

Prima diferență notabilă dintre cei doi termeni constă de altfel tocmai în faptul că, în cazul produselor alimentare, nu există nicio lege care să reglementeze folosirea termenului “natural”, așa cum se întâmplă în cazul apelativului “bio”.

Bio, organic sau eco?

Deși nu există nicio diferență întrei cei 3 termeni de mai sus, iată de ce sunt totuși folosite cuvinte diferite:

  • Organic este termenul care se utilizează pentru produse agroalimentare din spațiul anglo-saxon.
  • Bio are aceeași proprietate a termenului, doar că se utilizează în spațiul franco-german.
  • Eco este termenul care se folosește în țara noastră.

Toți termenii de mai sus înseamnă în schimb același lucru și se referă la produse care s-au obținut din agricultura organică, reglementată de niște legi și verificată de un organism certificator.

Ca să te asiguri că ai parte de o alimentație fără chimicale și pesticide, cel mai sigur este să consumi numai alimente bio, eco, organice, produse crescute natural, rezultate din agricultura certificată. Folosirea pesticidelor și a produselor de fertilizare chimică nu este permisă prin lege, dar pot fi folosite în schimb substanțe certificate organic. Organic este cel mai strict sistem alimentar, iar un produs care este etichetat cu acest termen sigur a îndeplinit toate standardele organismelor internaționale de control și certificare.

Reține:

  • Agricultura ecologică nu permite folosirea pesticidelor sintetice și nici a erbicidelor, fără excepții. Agricultorii au voie să folosească doar 15 pesticide alternative, derivate din ingrediente naturale, dar numai în cantități foarte mici.
  • Nu sunt folosiți coloranți artificiali și conservanți.
  • Se mențin cele mai înalte standarde de respect și grijă față de animale.
  • Antibioticele nu sunt folosite decât în situații foarte rare în îngrijirea animalelor.
  • Produsele organice nu sunt modificate genetic.

Pentru că așa cum am spus și mai sus, producătorii se joacă cu proprietatea termenilor, ca să te asiguri că ai cumpărat un aliment bio, trebuie să citești cu atenție eticheta și să cauți inscripționată “frunzulița verde”, sigla Uniunii Europene pentru produsele bio, sau produsul să aibă logo-ul “Agricultură ecologică”, prescurtat “ae” în cazul țării noastre.

logo agricultură eco

Imagine via Minsterul Agriculturii

Funzulita verde

Imagine via Organic Certification

Citirea atentă a etichetei produselor are un rol foarte important în alegerea ingredientelor sau preparatelor cu adevărat bio.

Un produs natural sau convențional nu este automat eco, bio sau organic. Un produs bio deține un certificat de conformitate din care reiese acest statut special. Pe durata întregului proces de fabricare al unui produs bio sunt respectate norme dure cu privire la agricultura ecologică. De aceea produsele organice sunt mai scumpe, pentru că agricultura ecologică are productivitate mai mică, dar calitatea este net superioară.

Termenii “natural” sau “100% natural” care se aplică pe eticheta anumitor produse nu reprezintă altceva decât o strategie de marketing și nu oferă garanția unui produs de calitate. Legislația nu face referire la nici un fel de cerințe pentru etichetarea produselor din categoria “natural”. Oricine poate scrie natural pe etichetă, fără ca acest lucru să însemne ceva anume.

Ai mereu grijă de tine și de sănătatea ta și cumpără alimente numai din surse sigure!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *