Cafeaua decofeinizată încă are cofeină. Dar câtă?

cafeaua decofeinizată Imagine Christoph de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Pentru cei care consumă cafeaua decofeinizată cu sau fără strângere de inimă, ideea că aceasta încă mai conține cofeină ar putea fi stresantă. Cel puțin stresantă. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Să vedem acum câtă e de fapt!

Atunci când auzi vești despre cafeaua decofeinizată, ai putea ajunge, și pe bună dreptate, la concluzia că aceasta nu conține deloc cofeină. Din cauza numelui, nu-i așa? Particula „de” încearcă să ne transmită ceva, nu? Dar adevărul este că și acest tip de cafea conține niște cofeină.

Eu de obicei pufnesc la ideea de cafea decofeinizată pentru că nu pare să aibă sens. Dar poate am avut prejudecăți legate de ea pentru că trebuie să mărturisesc că în ultima vreme a început să îmi placă gustul ei. Deși înainte mi se părea o copie ieftină a originalului. Din moment ce mă pot identifica pe post de dependentă de cafea, e clar că am ajuns să consum prea multă cofeină. (Hai nici să nu vorbim despre ceai negru, ok?) Din cauza anxietății de care sufăr mai mereu, e musai să consum mai puțină cafea. Așa că varianta decofeinizată a devenit o alternativă ok pentru viciul meu preferat.

Cafeaua decofeinizată și cofeina

Vestea bună este că nu există prea multă cofeină în cafeaua decofeinizată pe care o bei dimineața. Sau la prânz. Sau seara. Puținul care există acolo rămâne în urma procesului de decofeinizare. Acest proces se poate face de fapt prin mai multe metode. Există una chimică, care pur și simplu folosește un solvent care trage moleculele de cofeină din boabe. Aceasta este doar una dintre variante.

Procesele sunt aplicate de multiple ori, până când cantitatea maximă de cofeină părăsește boabele de cafea. La final, în principiu, va mai rămâne doar vreo 3% din cofeina inițială. Potrivit studiilor de specialitate, cafeaua decofeinizată din ceașca ta poate avea maxim 7 miligrame de cofeină. 5 miligrame este cantitatea medie. Compară aceste cifre cu cantitatea prezentă într-o cană de cafea normală, adică peste 100 de miligrame, și vei vedea că diferența este majoră!

Acum te poți bucura de cafeaua decofeinizată din fața ta cu mai puțin stres!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *