Când e cel mai bine să bei apă

Când e cel mai bine să bei apă - 1 Photo by Jana Sabeth on Unsplash
Citește mai multe articole despre

Ai nevoie de cel puțin opt pahare cu apă pe zi pentru a te menține hidratat, iar asta nu este o noutate. Însă stilul de viață modern implică multe responsabilități pentru care simți des că nu ai suficient timp să le termini. De aceea devine parcă din ce în ce mai ușor să te neglijezi și să uiți să te hidratezi corespunzător.

Știința arată că atunci când bei apă în momentele potrivite ale zilei, te poți feri de o serie de probleme comune, cum ar fi durerile de stomac, balonarea, oboseala, supraalimentarea, constipația, hipertensiunea arterială etc.

Așadar, îți prezentăm în continuare 7 momente importante din zi în care organismul tău are nevoie de apă:

1. Bea 1-2 pahare cu apă imediat ce te-ai trezit

Când bei apă pe stomacul gol dimineața, îți ajuți creierul și organismul să iasă din starea de somnolență. Totodată, apa te va ajuta să scapi de radicalii liberi și toxinele acumulate în sistemul circulator peste noapte, curățând organele interne. Consideră acest obicei un mic ritual de detoxifiere matinală.

Pont: Încearcă să nu mănânci nimic în următoarele 30-40 de minute, pentru ca organismul să aibă suficient timp să-și hidrateze și energizeze celulele cu oxigen.

2. Bea 1 pahar de apă cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei

Una dintre cele mai comune greșeli pe care o fac oamenii este aceea că beau apă imediat după ce au mâncat. Însă corpul absoarbe mai bine apa atunci când stomacul nu este plin cu mâncare. Când bei apă în timp ce mănânci sau imediat după, aceasta diluează sucurile naturale care ajută digestia.

Faptul că bei un pahar cu apă înainte de masă te va împiedica să mănânci excesiv și deci să acumulezi kilograme în plus. Când ești bine hidratat, stomacul este pregătit pentru aportul de mâncare. Apa umezește stomacul, astfel încât alimentele acide să nu îți pice greu.

3. Bea apă atunci când simți senzația de foame

Uneori, când ești deshidratat, senzația de foame este mai acută. Dacă ți se face foame între mesele principale ale zilei, încearcă să bei 1 pahar cu apă și observă: dacă senzația de foame a încetat, erai doar deshidratat.

4. Bea apă înainte de antrenamente

Pentru a te proteja de deshidratare în timpul petrecut la sală, bea 1 sau 2 pahare cu apă înainte. După ce termini antrenamentul, e bine să bei cât mai multă apă, pentru a înlocui fluidele pierdute prin transpirație și umiditate. Cantitatea de apă de care ai nevoie depinde de câțiva factori: greutatea, starea de sănătate, dacă ai făcut exerciții într-un mediu cu temperatură ridicată etc.

5. Bea apă înainte de duș

1 pahar cu apă băut înainte de duș te poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Apa ar trebui să fie călduță, pentru a dilata vasele de sânge. În plus, consumul de apă reduce nivelul de sodiu din organism, ceea ce ajută iarăși la scăderea tensiunii arteriale.

6. Bea apă înainte de culcare

Dacă ești bine hidratat înainte de a te culca, acest lucru scade riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, întrucât deshidratarea poate crește factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Este foarte posibil ca atacul de cord să apară dimineața, deoarece sângele este mai gros din cauza pierderii de apă.

7. Bea apă atunci când te simți obosit

Creierul este format din 75% apă. Când ești somnolent sau obosit, un pahar cu apă te va ajuta să-ți limpezești mintea și să te simți reîmprospătat, deoarece aportul de apă reface nivelul de lichid necesar unei bune funcționări cognitive. Nu uita că oboseala este unul dintre semnele principale ale deshidratării. Consideră paharul cu apă un fel de cofeină naturală, fără efecte secundare.

Așadar, nu subestima puterea unui pahar cu apă băut la momentul potrivit. Beneficiile în planul sănătății sunt mai numeroase decât crezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *