Care este diferența dintre gelato și înghețată

înghețată Imagine de Jan Vašek via Pixabay
Citește mai multe articole despre

În România, termenul gelato este mai puțin cunoscut și există o ușoară confuzie între înghețata clasică și gelato. Termenul gelato este originar din Italia, este locul în care a luat naștere acest concept și în italiană înseamnă de fapt “o înghețată foarte puțin aerată”, aceasta fiind una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două feluri de desert.

Înainte de a face comparații între cele două, îți propunem o scurtă istorie a acestor deserturi care au cucerit, cuceresc și vor cuceri în continuare lumea cu aromele și gustul lor.

Înghețata s-a născut de fapt în China în urmă cu mai bine de 2 000 de ani. Aceasta era pregătită din orez fiert în lapte, cu multe arome, iar mai apoi era pusă la răcit în zăpadă.

În Europa, mai precis în Italia, faimosul amestec de lapte cu fructe înghețate a fost adus de către Marco Polo, iar ulterior s-a răspândit cu repeziciune în mai toate țările. În acele vremuri, înghețata era un desert numai pentru oamenii bogați, era extrem de scumpă, din cauza faptului că gheața se conserva foarte greu pe timpul verii.

Emigranții italieni sunt cei care au dus înghețata până în America. Aceștia erau cunoscuți sub numele de “hokey-pokey”, un termen care vine de la “ecco un pocco!”, în traducere (“ia puțin!”) și care era chemarea cu care ei se adresau cumpărătorilor.

În Țările Române, înghețata a fost gustată prima dată de Constantin Brâncoveanu, care avea chiar o ghețărie săpată în pământ și un slujitor care avea grija să fie mereu puse la rece apă, fructe și vin, înghețate și siropuri.

Gelato este un tip de înghețată fabricată cu lapte și bătută cu o viteză mai mică. Datorită acestui fapt, conținutul de aer este de 25-30%, în loc de procentul de 50% al înghețatei obișnuite. Gelato a apărut pentru prima dată la curțile renascentiste ale principilor italieni. Prima atestare documentară în afara Italiei datează din secolul al XVII-lea, când negustorul Procopio Cuto a deschis la Paris o cafenea care servea gelato.

Pentru a stabili mai clar ce înseamnă gelato și care sunt ingredientele adevărate ale unei înghețate, îți propunem în continuare o listă cu câteva dintre elementele care le fac să fie atât de faimoase, gustoase, dar și atât de diferite:

  • Gelato poate fi mâncat imediat după ce l-ai scos din congelator, în timp ce înghețata mai trebuie să stea puțin la temperatura camerei pentru a putea fi consumată.
  • Gelato este mai slab în grăsimi și are în compoziție mai mult lapte și mai puțină smântână. În Italia gelato trebuie să conțină minimum 3,5% grăsime, în timp ce înghețata normală are un nivel de grăsime de cel puțin 10%.
  • Înghețata se prepară din lapte, smântână, zahăr și albuș de ou, în timp ce gelato are mult mai puțin lapte, mai puțină smântână și de cele mai multe ori se renunță complet la ouă.
  • Gelato este mult mai dens și mai greu decât înghețata clasică pentru că atunci când este preparat, acesta se amestecă foarte încet pentru ca aerul să nu pătrundă într-o cantitate foarte mare în compoziție. Înghețata se amestecă la viteze mari pentru a avea în compoziție cât mai mult aer, dar și pentru a-și mări volumul.
  • Îngheţata clasică trebuie să conţină cel puţin 10% grăsime, iar 60% din volumul ei trebuie să fie aer. Din acest motiv, îngheţata trebuie să fie amestecată des, pentru a nu se forma cristale de gheaţă, în timp ce gelato nu trebuie să fie mult timp amestecată la preparare.
  • Gelato se servește la temperaturi mult mai mari decât înghețata, iar în acest fel textura lui este mult mai catifelată și mai delicată. Prea multă grăsime și o temperatură prea rece pot forma cristale de gheață!
  • Pentru că are mult mai puține grăsimi, aromele sunt mult mai puternice în gelato decât în înghețata clasică.
  • Gelato este fabricat în cantități mult mai mici și este turnat mult mai lent decât înghețata.
gelato vs. înghețată

Imagine via gelatissimo.com.au

În concluzie, gelato nu este un alt termen mai pretențios pentru a numi înghețata, ci este un alt desert, care se prepară complet diferit și care este considerat de cele mai multe ori superior înghețatei clasice.

Dacă vrei să consumi un desert cu mai puține calorii, dar care să îți amintească de gustul înghețatei, îți propunem rețeta de mai jos:

Cum să faci iaurt congelat, alternativa mai sănătoasă la înghețată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *