Carnea de iepure, un superaliment

iepuri Foto: Lucie Hošová via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Specialiştii în nutriţie recomandă să incluzi carnea de iepure în alimentaţie, fiind alternativa sănătoasă la cea de pui, de porc sau de vită.

Cu un conţinut scăzut de colesterol şi de grăsimi, carnea de iepure este o sursă bogată de proteine, de calciu şi de anumite vitamine din complexul B. Cum ştii dacă o carcasă de iepure de la magazin este proaspătă, cum o porţionezi şi o găteşti şi cum poţi creşte tu însuţi iepuri în gospodărie, află din materialul următor. 

Carnea de iepure şi valoarea sa nutriţională

Comparativ cu alte tipuri de carne, cea de iepure este o sursă mult mai bogată de calciu şi de fosfor, plus că are un conţinut mult mai mic de grăsimi, de colesterol, de sodiu şi de fier. 

Carnea de iepure are un aport excelent de proteine, de vitamine B3 şi B12 şi are un nivel scăzut de acizi graşi saturaţi sau, mai simplu spus, „dăunători” pentru sănătate. În schimb, este o sursă mult mai bună de Omega 3 şi de Omega 6 comparativ cu celelalte tipuri de carne. La polul opus, carnea de vită are cel mai mare conţinut de colesterol, dublu faţă de cea de iepure, în timp ce carnea de porc este mult mai bogată în grăsimi. 

Sfaturi practice când cumperi carne de iepure 

Ca la orice tip de carne, este recomandat să priveşti cu atenţie şi să observi dacă produsul este proaspăt sau nu

  • ochii – exact ca la carnea de peşte, şi ochii iepurelui trebuie să fie limpezi şi strălucitori 
  • carnea – nu prezintă vânătăi, lovituri. Dacă rinichii încă se mai află în interiorul corpului, observă dacă încă mai păstrează un strat de grăsime (albă) în jurul lor. Asta indică faptul că iepurele a fost sănătos şi tânăr. 
  • mirosul – este unul proaspăt 
  • iepurele viu – dacă vrei să cumperi unul viu, pentru a-l tăia în propria ta gospodărie, este bine să verifici mult mai multe aspecte: fără cruste formate în jurul ochilor, urechile să fie curate, dinţişorii să fie sănătoşi etc. 
  • provenienţa – dacă este posibil, întreabă vânzătorul unde şi în ce condiţii a crescut iepurele înainte de sacrificare

Cum porţionezi o carcasă de iepure?

Dacă nu ai cumpărat-o deja macră, iată care sunt paşii de bază pe care-i poţi urma pentru a avea bucăţi de carne tăiate corect: 

Pasul unu: întinzi iepurele întreg pe spate, apoi prinzi unul dintre picioarele de jos. Mergi cu cuţitul pe linia dintre baza piciorului şi restul corpului. Tai până îl desprinzi. Repeţi acelaşi proces cu celălalt picior. 

Pasul doi: Cu o mână, apuci labele de sus. Cu cealaltă mână, aşezi cuţitul sub ele, mai exact pe lângă prima coastă, iar în acelaşi timp să fie perpendicular cu restul corpului. Tai până desprinzi întreaga porţiune. 

O altă variantă este să le tranşezi direct, mai exact să le înlături de zona coastelor. Dacă ai o carcasă de iepure cu organe, este bine să le scoţi. 

Pasul trei: Acum că ai separat picioarele din faţă de restul corpului (de spate), revii încă o dată asupra lor. Aşezi cuţitul pe linia din mijloc, dintre coaste şi începi să tai. 

Vezi imaginile aici

Cum poţi curăţa şi depozita carcasa şi organele?

Primul pas este să laşi carcasa de iepure în apa rece în care ai adăugat şi două linguri cu sare, timp de o jumătate de oră. Lucrul acesta ajută la eliminarea sângelui din carne. Următorul pas este să speli carnea, apoi să o porţionezi. Este recomandat să pui bucăţile de iepure în pungi pentru depozitate la congelator, mai ales dacă nu ai de gând să le găteşti imediat. Când vine vorba despre organele de iepure, este bine să le speli şi apoi să le bagi la congelator. 

Cum poţi găti carnea de iepure?

Dacă o prepari corect, carnea va deveni suculentă şi fragedă. Picioarele, ce-i drept, se gătesc mai greu, dar sunt în general cea mai consumată parte din iepure. Carnea de la un iepure tânăr este mai degrabă potrivită la cuptor, în timp ce carnea matură are nevoie să se gătească la foc încet. Un mic sfat este să laşi preparatul să se răcorească, după ce este gata, pentru a-şi reţine zeama şi pentru a se menţine fraged. Există nenumărate reţete delicioase, de la tocăniţă şi budinci sărate până la terină şi confit de iepure. 

Eşti începător în de-ale bucătăriei? Avem pentru tine secretul fripturii de iepure la cuptor. Nu ne supărăm dacă-l transmiţi mai departe! 

Secretul fripturii de iepure la cuptor

 

În plus, îţi propunem două idei pentru masa de Paşte cu care să-i încânţi pe cei dragi ție. 

https://youtu.be/jy8dom819gc

Cum creşti un iepure în gospodărie, pentru autoconsum?

Iepurii sunt animale nepretenţioase, astfel că îţi poţi asigura un trai decent de pe urma creşterii şi sacrificării lor.

În primul rând, vei cerceta piaţa şi vei căuta anumite rase de iepuri pentru carne. Apoi, ei pot fi crescuţi şi laolaltă, şi separat, în funcţie de alegerea ta. Vara este important să rămână mereu hidrataţi şi să stea în adăposturi răcoroase. Indiferent de anotimp, „casa” iepurilor trebuie să fie mereu curată. Hrana iepurilor se bazează în mare parte pe buruieni, iarbă, legume (morcov, cartof, ridiche), boabe de soia, lucernă, trifoi, arahide, ovăz, orz, secară ş.a. cu puţină sare presărată peste ele. 

Vaccinarea iepurilor este obligatorie!

Într-un studiu din 2017, o echipă de cercetători a grupat iepurii în trei categorii: cei care vor fi hrăniţi cu lucernă, cei cărora li se va adăuga în alimentaţie un procent de 3,5% de seminţe de in şi cei cărora li se va dubla cantitatea de seminţe de in. Pe parcurs, ingerarea seminţelor de in le-a influenţat major pH-ul, structura proteinelor, grăsimilor şi concentraţia acizilor graşi polinesaturaţi, Omega 3 şi Omega 6.

Comparativ cu participanţii la studiu care au consumat carne de pui, ceilalţi care au introdus în dieta lor carne de iepure hrănit cu 7% seminţe de in au avut un nivel scăzut de colesterol şi de trigliceride (un alt tip de grăsimi) în sânge. 

Cu puţin efort şi timp, poţi așadar începe să ai un stil de viaţă mai sănătos, hrănindu-te mai desc cu… carne de iepure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *