La începutul acestui an, consumul anual de cartofi în România era de aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor. Cartoful este o legumă intens folosită în bucătărie, care se gătește rapid și care se pretează la tot felul de preparate. Nutriționiștii avertizează că acest consum exagerat poate conduce la probleme grave de sănătate precum obezitatea.
Ce se întâmplă însă dacă vorbim despre alte tipuri de cartofi, precum cartoful violet? Acesta a fost declarat recent printre cele mai sănătoase legume. Cartoful mov se cultivă pe scară largă la noi în țară, dar se consumă mult prea puțin în comparație cu beneficiile pe care le are pentru organism.
Cartoful mov a fost prima dată cultivat în Peru și Bolivia. Culoarea lui este dată de conținutul ridicat de antocianine, substanță care este recunoscută ca având un puternic efect de prevenire a cancerului și care poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Proprietăți
Există o concepție greșită că nutrienții din cartofi se găsesc în coaja acestora. De fapt, mai mult de jumătate se regăsesc în interior.
Deși nu este atât de cunoscut și de consumat în România, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. Ce îl deosebește de cartoful alb? Este foarte bogat în antioxidanți și vestea bună este că nu îngrașă.
Beneficii
Ajută la slăbit. Cartoful violet este o legumă cu un conținut scăzut de grăsimi, ceea ce îl pune pe lista ingredientelor potrivite pentru perioadele în care apelezi la dietă. Dacă este consumat în cantități potrivite și pregătit la abur sau la cuptor, susține scăderea în greutate. Atenție: nu trebuie combinat cu unt, margarină sau smântână.
Reduce riscul de apariție a cancerului. Studiile au arătat de-a lungul timpului că antioxidanții pe care îi conțin cartofii violet ajută la prevenirea sau combaterea cancerului, inclusiv a cancerului de colon și a celui de sân. Este important de menționat că aceste studii au fost efectuate pe animale în laborator. Încă se investighează efectele consumului de cartofi violet asupra omului.
Numărul mare de antioxidanți din componența cartofilor violet ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, deci contribuie la apărarea organismului în fața bolilor.
Cercetătorii afirmă că antioxidanții din cartoful violet ajută la scăderea tensiunii arteriale. O porție zilnică de cartofi violet poate contribui la menținerea sănătății inimii.
Cartofii mov fac un adevărat spectacol în farfurie dacă vorbim despre aspect. Aceștia își păstrează culoarea indiferent de felul în care sunt gătiți și dau un aspect inedit farfuriei.
Cum se prepară
Cartofii mov au un gust dulce, o textură moale și se prepară mult mai repede decât cei albi. Pentru a-și păstra proprietățile, cartoful mov se spală și se fierbe în coajă cu puțină sare. Fie se consumă ca atare, fie poți presăra ceapă, verdețuri, câteva condimente peste el și gata masa.
Mai poate fi adăugat fără probleme la tocănițe, ciorbe, salate, plăcinte. Sunt gustoși și sănătoși oricum alegi să îi prepari.
Cum îi alegi și cum se depozitează
Este indicat să alegi cartofi fără urme de lovituri și care nu prezintă pete. Spațiul de depozitare trebuie să fie bine izolat, uscat, curat și cu posibilități de aerisire pentru a evita procesul de încolțire. Poftă bună și… să ne spui cum ți s-au părut.
Citește și: Raport: cele mai sănătoase 50 de alimente pentru om și pentru planetă