Ce E-uri de origine animală conţin produsele pe care le consumă vegetarienii

Ce conţin produsele pe care le consumă vegetarienii: de la chipsuri până la jeleuri Foto: Pexels
Citește mai multe articole despre

Te-ai gândit vreodată că produsele pe care le consumi pot conţine aditivi alimentari de origine animală? Uneori este de ajuns să citeşti cu atenţie eticheta de pe ambalaj şi să te întrebi ce se află dincolo de litere şi cifre.

Iată ce presupun anumiţi intensificatori de aromă şi coloranţi alimentari din mâncărurile şi băuturile tale preferate.

E631 şi E627

Inozinatul disodic (E631) şi guanilatul disodic (E627) sunt aditivi alimentari cu rol de potenţiatori de aromă. De obicei, sunt folosiţi în combinaţie cu alţi aditivi alimentari pentru a oferi savoarea umami – cel de-al cincilea gust pe lângă cele de bază: sărat, dulce, acru şi amar. De-a lungul timpului, discuţiile despre E631 şi E627 au devenit un subiect controversat din cauza modului lor de obţinere şi, astfel, vegetarienii s-au împărţit în două tabere: cei care susţin că E631 şi E627 sunt derivate naturale şi cei care acuză că aditivii sunt de origine animală. Specialişti ne asigură însă că E631 se poate obţine prin două proceduri:

  • din fermentarea zahărului sau din tapioca (amidonul extras din rădăcina arbustului de manioc)

Citeşte mai multe despre tapioca:

Tapioca, perlele delicioase și sănătoase din farfurie

  • din extractul de drojdie

Din drojdia normală, cea pe care o folosim la pâine şi la bere, prin anumite metode de procesare se obţine extractul de drojdie. Acesta este bogat în nutrimente, cum ar fi proteine, aminoacizi, minerale, carbohidraţi, vitamine din complexul B şi conţine inclusiv inozinatul disodic şi guanilatul disodic – intensificatorii de aromă din produsele alimentare descriși mai sus.

Pe de altă parte, alţi cercetători susţin că E631 nu este recomandat persoanelor vegetariene deoarece se obţine din carnea de porc şi de peşte. E631 face parte din lista aditivilor alimentari autorizaţi, potrivit unui regulament al Uniunii Europene (UE) din 2012. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din SUA a hotărât că aditivul poate fi folosit ca potenţiator de aromă în produsele alimentare.

Totodată, sunt voci care spun că şi E627 este produs din sardine. Nu este recomandat persoanelor care suferă de gută, sunt astmatice sau sensibile la aditiv. În cazuri rare, concentraţiile mari pot da dureri de cap.

Ce produse conţin E631 şi E627: chipsuri, supe instant, delikat, tăiţei instant, anumiţi biscuiţi săraţi, unele sosuri.

Citeşte mai multe despre E-uri:

Ce sunt E-urile și care sunt cele mai periculoase dintre ele

E120

Carminul sau acidul carminic sau roşul natural 4 (E120) este un aditiv alimentar folosit atât în producţia de alimente şi de băuturi, dar şi în cea de cosmetice. Acidul carminic se obţine dintr-o specie de insecte, numite coşenile, care se găsesc în mai multe tipuri de cactuşi, în special din zonele Peru, Bolivia şi Chile. Pentru asta, se toarnă apă fierbinte peste femelele speciei de insecte, urmând ca acestea să fie uscate la soare sau în cuptor şi, ulterior, din ele se poate extrage acidul carminic. Pentru a obține 1 kg de E120, sunt necesare 155.000 de insecte. În cazuri rare, pot apărea efecte secundare cum ar fi hiperactivitatea la copii sau o posibilă reacţie alergică.

Ce produse conţin E120: sortimente de îngheţată, dulceaţă, gem, sosuri, produse lactate, sucuri etc.

E428

Gelatina (E428) este o proteină obținută prin fierberea pielii, tendoanelor, ligamentelor și/sau oaselor de animale. Se obține de obicei de la vaci sau porci. Gelatina se găseşte în produse cosmetice, cum ar fi şampoane sau măşti de faţă, dar şi în produse alimentare. Cu toate acestea, există un ingredient numit „agar agar” care este uneori comercializat sub numele de „gelatină”, dar este vegan, fiind derivat din alge marine.

Ce produse conţin gelatină: jeleuri, gemuri, bezele, îngheţată, budinci şi altele.

Citeşte mai multe despre agar-agar:

Ce este agar-agarul, cum se folosește și ce proprietăți are

De aceea, dacă încerci să urmezi un regim vegan sau vegetarian, nu este suficient să fii atent doar la ingredientele de bază pe care le cumperi, ci trebuie să ai grijă și la semipreparatele pe care le folosești. Adesea acestea pot ascunde E-uri ce au la bază produse de origine animală. Cu puțină grijă, poți însă alege alternative vegane veritabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *