Ce este agar-agarul, cum se folosește și ce proprietăți are

agar-agar Imagine de 俊哉 佐伯 via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Gelatina este un produs des utilizat în bucătărie de către gospodine. Fie că vorbim despre sosuri, jeleuri, budinci, piftie sau chiar torturi, gelatina are rolul ei și nu poate fi înlocuită atunci când apare pe lista de ingrediente a unui preparat.

Agar-agar este o gelatină de origine vegetală, care se obține din alge marine și care este originară din Asia. De obicei se găsește pe rafturile magazinelor naturiste sau în marile magazine la raionul de produse bio. Agar-agarul este comercializat sub două forme: pudră sau fulgi. Este un produs vegetal, natural, nu are gust sau miros și are o putere de gelifiere mai mare decât gelatina tradițională, de origine animală.

Cum se obține agar-agarul

Prima dată algele numite agarophite sunt fierte, apoi se lasă să se răcească și se taie sub forma unor bare lungi. Se pun mai apoi pe paie de orez și sunt lăsate să înghețe pe durata iernii. Acest proces durează cel puțin zece zile. Când sunt complet uscate, barele sunt răzuite și se obțin în acest fel fulgii. Totul durează câteva luni de zile.

Există și agar-agar care se obține pe cale industrială, are aceleași proprietăți, dar nu este un produs natural.

Beneficii și proprietăți

  • Agar-agar conține fier, calciu, potasiu, iod, fosfor, o mulțime de fibre și este foarte bun pentru digestie. Dacă îți plac dulciurile obținute cu agar-agar trebuie să ai în vedere un lucru: consumă-le cu moderație pentru că au efect laxativ.

Iată care sunt proprietățile nutritive pentru 100 de grame de agar-agar:

Aport caloric: 26 kcal;
Carbohidraţi: 6,75 grame;
Fibre: 0,5 grame;
Glucide/Zaharuri: 0,28 grame;
Grăsimi: 0,28 grame;
Proteine: 0,54 grame;
Vitamina B4: 6 miligrame;
Vitamina B1: 0,005 miligrame;
Vitamina E: 0,87 miligrame;
Vitamina B2: 0,022 miligrame;
Vitamina B3: 0,055 miligrame;
Vitamina B5: 0,302 miligrame;
Vitamina B6: 0;032 miligrame;
Vitamina K: 2,3 miligrame;
Vitamina B9: 85 miligrame;
Calciu: 54 miligrame;
Cupru: 0,061 miligrame;
Fier: 1,86 miligrame;
Fosfor: 5 miligrame;
Magneziu: 67 miligrame;
Mangan: 0,373 miligrame;
Potasiu: 26 miligrame;
Seleniu: 0,7 miligrame;
Sodiu: 9 miligrame;
Zinc: 0,58 miligrame.

  • Agar-agar nu conține calorii, carbohidrați sau grăsimi și este des utilizat atunci când persoanele care sunt la dietă vor să consume ceva dulce, dar care să nu le afecteze procesul de slăbire.
  • Este un produs care se digeră foarte ușor, ceea ce îl face să fie un ingredient care se poate introduce în alimentația bebelușilor încă din primele luni ale diversificării.
  • Agar-agarul absoarbe glucoza din stomac și ajută organismul să nu rețină grăsimea în exces. Are proprietăți care îl fac să fie un pion important atunci când vine vorba despre eliminarea toxinelor.
  • Pentru ca structura osoasă a organismului uman să rămână sănătoasă ai nevoie de un echilibru între calciu și magneziu, o problemă cu care ne confruntăm din ce în ce mai des. Din fericire, agar-agar conține aceste două minerale, dar în proporții egale și alături de mangan te poate ajuta să ai oase puternice.

Cum se utilizează agar-agarul

O linguriță de agar-agar echivalează cu șase lingurițe de gelatină obișnuită. Acesta se poate dizolva în lichide precum apă, suc, supă, lapte sau ceai, dar numai dacă se fierbe.

În general se pune o linguriță de agar-agar la 250 de mililitri de lichid. Pune mai apoi amestecul pe foc și adu-l în punctul de fierbere. Adaugă celelalte ingrediente, omogenizează și pune preparatul în frigider până se încheagă suficient. Trebuie să specificăm un lucru: agar-agarul se hidratează dacă este folosit la budinci sau prăjituri.

Prețul agar-agarului este unul accesibil, deci nimic nu te poate împiedica să îl introduci în alimentația ta. Ce spui, îl vei încerca?

6 comentarii

  1. Descrierea acestui produs incepe aşa:- “” Agar-agar nu conține calorii, carbohidrați sau grăsimi”” apoi descrieti elementele pe care le contine….:
    Carbohidraţi: 6,75 grame;
    Fibre: 0,5 grame;
    Glucide/Zaharuri: 0,28 grame;
    Grăsimi: 0,28 grame; ……. putin cam confuz nuuu???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *