Bisfenol A, cunoscut sub denumirea de BPA, este un compus chimic folosit în producerea de material plastic. Dar ce este BPA, de ce este atât de controversat și cum putem să ne ferim de el?
Dacă ai copii, sigur ai auzit de BPA. Că nu e bun și că trebuie să te ferești de obiectele folosite în bucătărie care conțin această substanță. Dar ce este BPA și de ce există o dezbatere atât de aprinsă legată de efectele sale nocive asupra sănătății?
BPA se găsește în majoritatea ambalajelor pentru mâncare și băuturi, în sticlele în care se îmbuteliază apă, în sticlele pentru bebeluși și chiar în unele conserve. Probabil că ai văzut produse pe care sunt evidențiate etichetele “fără BPA”, dar cât de mult contează, de fapt?
De ce ne preocupă expunerea la această substanță
Toxicitatea BPA este încă dezbătută, însă mai multe studii aduc argumente convingătoare pentru evitarea acestui produs chimic cu orice preț. Unul dintre studii a descoperit o legătură între BPA și dereglările hormonale, în sensul că expunerea la această substanță poate duce la tulburări endocrine cum ar fi sindromul ovarului polichistic, la infertilitate și chiar cancer de sân și de prostată. Un alt studiu a arătat că BPA afectează metabolismul și poate duce la obezitate, diabet și chiar la boli cardiovasculare.
Cercetări recente realizate prin programul Clarity – realizat pe baza celui mai amplu studiu despre BPA făcut de experți în laboratoarele Administrației Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) – pledează pentru renunțarea la stigmatul asupra produselor care conțin BPA. Cu toate acestea, există sute de studii care leagă BPA (și alte substanțe chimice găsite în obiectele din plastic pe care le folosim în bucătărie) de unele efecte negative asupra sănătății, pe termen lung.
Ce este BPA și cum intră în organism
Conform Institutului Național al Științelor pentru Sănătatea Mediului din SUA (NIEHS), alimentația este prima sursă de expunere la BPA a oamenilor. Mai întâi, substanța chimică intră în alimentele sau băuturile care sunt ambalate în materiale care conțin BPA, prin încălzire sau infiltrare. Astfel, alimentele și băuturile transportă substanța în organism odată cu digestia și, astfel, poate avea efecte nocive asupra hormonilor și metabolismului.
Un studiu condus de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a descoperit că la 93% din cele 2517 persoane testate aveau BPA în organism. Substanța are, de asemenea, efecte asupra fetușilor, în timpul sarcinii, și chiar și după naștere, acolo unde a fost detectat BPA în laptele matern.
Cum să previi expunerea la BPA
Silent Spring Institute, un ONG care încearcă să identifice legăturile dintre sănătatea femeilor și substanțele aflate în mediul înconjurător, sugerează câteva metode care pot reduce expunerea la BPA.
Prima sugestie este de a alege alimente proaspete sau congelate în detrimentul celor ambalate, atunci când acest lucru este posibil. Reducerea consumului de alimente ambalate a dus, conform altui studiu, la reducerea cu 60% a nivelului de BPA. Imediat ce alimentele ambalate sunt consumate din nou, crește și nivelul de BPA din organismul consumatorului.
O altă sugestie este să mănânci acasă cât mai des, când acest lucru este posibil. S-a demonstrat că persoanele care iau masa în oraș mai des au niveluri mai mari de BPA.
De asemenea, mâncarea pregătită acasă e bine să fie păstrată în recipiente din oțel inoxidabil sau sticlă, în loc de plastic, pentru a evita pătrunderea de BPA atunci când alimentele sunt reîncălzite.
O altă idee este de a folosi un ibric sau o cafetieră French Press atunci când faci cafea, în locul aparatelor automate de cafea, pentru că multe espresoare au elemente care conțin BPA.
Evită să încălzești mâncarea în vase de plastic, chiar dacă scrie pe ele că sunt rezistente la microunde. Chiar și atunci când nu îți propui să încălzești mâncarea în recipiente de plastic, a lăsa în soare sau la căldură o sticlă de plastic cu apă sau o caserolă cu mâncare poate duce la infiltrarea BPA în alimente.
Poți opta pentru ambalaje sau recipiente etichetate drept “fără BPA”, dar unele studii au arătat că, chiar și în cazul acestora, produsele nu sunt 100% sigure. Cel mai bine este să faci un efort pentru a reduce folosirea de materiale plastice în bucătărie și de a încălzi mâncarea pe aragaz sau în cuptor, folosind vase din alte materiale decât plasticul.
“Cel mai bine este să faci un efort pentru a reduce folosirea de materiale plastice în bucătărie și de a încălzi mâncarea pe aragaz sau în cuptor, folosind vase din alte materiale decât plasticul.” Mă îndoiesc că face cineva așa ceva într-o lume moderna.
Partea bună e că într-o lume modernă avem de unde alege. Nu sunt doar blide de lemn, ulcele de lut, vase de bronz sau cupe de aur. Fiecare poate face alegerile care i se par cele mai sănătoase / sigure / simple… Până și criteriile ni le putem alege singuri.