Ce este garam masala și cum îl poți face chiar la tine acasă

Garam Masala Imagine de Veganamente Rakel S.I. via Pixabay

Garam masala este un amestec de condimente, aromate și savuroase, cu multiple beneficii pentru organism datorită antioxidanților din compoziție. Vestea bună e că îl poți face și acasă.

Garam masala este un amestec de condimente originar din India, iar faptul că este cunoscut sub un singur nume îl face și mai interesant pentru că aromele sunt multiple, iar combinațiile care se pot face sunt nenumărate. Există mai multe rețete pentru garam masala, iar de cele mai multe ori sub această denumire se pot regăsi chiar și zece sau mai multe condimente diferite.

Garam înseamnă în limba indiană “cald sau fierbinte”, iar masala se traduce drept “condiment”, denumirea încercând să sugereze ideea de căldură pe care o induce în corp consumarea acestui tip de amestec. Condimentele din compoziție sunt de obicei prăjite și mai apoi măcinate.

Rețetele pentru garam masala sunt vechi de zeci de ani și sunt transmise din generație în generație, iar amestecul variază în funcție de zona în care se folosește. Despre garam masala se spune că vine din nordul Indiei, zonă în care iernile sunt destul de reci, iar acest amestec era adesea folosit pentru a produce căldură în organism, deci era considerat un remediu împotriva frigului.

Cele mai utilizate condimente pentru garam masala sunt:

  • piperul negru;
  • cardamom;
  • scorțișoară;
  • cuișoare;
  • coriandru;
  • chimion;
  • nucșoară.

Mirodeniile enumerate mai sus sunt surse bogate în antioxidanți, deci nu este de mirare că garam masala este recunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătatea și starea de bine a organismului.

Garam masala se poate cumpăra direct din magazinele cu specific indian sau din supermarket, dar îl poți face și singur, acasă, în propria bucătărie, iar câștigul este mai mare pentru că îl poți face în funcție de preferințele tale culinare. În varianta tradițională, garam masala conține 32 de condimente, dar tu poți prepara oricând una dintre variantele mai simple.

Vezi mai jos o rețetă de garam masala:

Ingrediente:

  • 2 linguri de semințe de coriandru;
  • 1 lingură de semințe de chimion;
  • 2 lingurițe de piper negru;
  • 2 lingurițe de scorțișoară măcinată;
  • 1 linguriță de semințe de cardamom;
  • 1 linguriță de semințe de fenicul;
  • jumătate de linguriță de cuișoare;
  • 4 frunze de dafin uscate.

Toate condimentele de mai sus se amestecă și se prăjesc într-o tigaie pentru aproximativ 1 minut sau până când se închid la culoare, iar mai apoi amestecul se macină cu ajutorul unei râșnițe.

Mixul obținut se poate depozita într-un borcan care se închide ermetic și se poate folosi în decurs de șase luni. Este important ca borcanul să fie depozitat în tot acest timp într-un spațiu răcoros, ferit de razele soarelui.

Așa cum am spus și mai sus, există multe rețete de garam masala. Ceea ce este important de menționat se referă la faptul că din fiecare rețetă se poate omite etapa prăjirii, dar aroma condimentelor este mult mai intensă prin prepararea termică, chiar dacă aceasta este de scurtă durată.

Garam masala se adaugă de obicei la finalul etapei de gătire și se consideră că adaugă un plus de savoare mâncării.

În ce preparate se poate folosi garam masala

Garam masala se poate folosi în preparate pe bază de carne și pește, în supe cremă pe bază de legume, dar nu este exclus ca acest amestec de condimente să fie utilizat și în preparate vegetariene sau vegane.

Garam masala se poate adăuga chiar și în desert. Adesea el este utilizat în prepararea turtei dulci sau în brioșe.

Cea mai simplă rețetă în care poți integra garam masala este în cea de smoothie cu banană:

Ai nevoie de o banană decojită care a fost congelată, 8 curmale fără sâmburi, 1 linguriță de garam masala și trei sferturi de pahar de lapte de migdale.

Toate ingredientele se adaugă în blender și se mixează până se omogenizează.

Beneficiile garam masala pentru organism

Despre garam masala se spune că stimulează digestia. Așa cum am mai spus, garam masala crește temperatura corpului și poate duce la accelerarea metabolismului, iar acest lucru previne acumularea de toxine în organism. Garam masala stimulează metabolismul, ajută la detoxifiere și la digestie.

Ajută sistemul cardiovascular. Anumite condimente care contribuie la realizarea garam masala sunt renumite pentru faptul că ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. De exemplu, coriandrul ajută la scăderea colesterolului.

Condimentele care alcătuiesc garam masala sunt recunoscute și pentru faptul că au în compoziție antioxidanți puternici care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Scorțișoara este unul dintre condimentele cu cantitatea cea mai mare de antioxidanți din compoziție.

Despre condimente se mai știe că ajută cavitatea bucală să lupte împotriva bacteriilor. Consumul de condimente poate preveni cariile și te poate ajuta să nu te confrunți cu mari probleme dentare. Cuișoarele, de exemplu, ajută la prevenirea apariției gingivitei.

Singurele reacții adverse ale consumului de garam masala se referă la faptul că anumite persoane nu sunt obișnuite cu consumul alimentelor picante. De asemenea, garam masala mai poate cauza și alergii, de aceea sfatul nostru este ca prima dată să fie folosit în cantitate mai mică pentru a observa dacă apar astfel de reacții ale organismului.

Condimentele sunt cele care dau de fiecare dată o savoare unică mâncării, așa că nu ezita să consulți articolul de mai jos pentru a afla câte mai multe informații despre acestea:

Tot ce trebuie să știi despre condimente: cum le folosești și cum le combini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *