Englezii îi spun „intuitive eating”, dar nu e atât e complicat pe cât sună.
Vrei să ai un corp sănătos, armonios și care să funcționeze perfect? Atunci nu trebuie decât să îl asculți și să devii expert în nevoile acestuia și la semnalele pe care le transmite.
„Intuitive eating” este un nou trend alimentar, opusul a ceea ce știi că poartă numele de dietă. Nu îți impune reguli cu privire la alimentație, nu te restricționează în niciun fel în privința cantității de mâncare pe care o consumi, nici în alegerea alimentelor. Ceea ce face „intuitive eating” este să te învețe să îți asculți corpul și să fii tu singura persoană care decide ce este mai bine pentru el.
Principiul de bază pentru „intuitive eating” este să ai un stil de viață sănătos, să mănânci numai atunci când îți este foame și să te oprești atunci când simți că te-ai săturat. Pentru a urma acest trend trebuie să renunți să te mai iei după diete prefabricate de nutriționiști și să ai încredere în tine și în corpul tău.
Ca să poți face acest lucru, trebuie să știi să faci diferența între foamea fizică, care intervine atunci când corpul tău are nevoie de nutrienți, și foamea emoțională, care se referă la compensarea prin mâncare a unor stări precum anxietatea, singurătatea sau chiar plictiseala.
„Intuitive eating” este un termen care a fost propus în anul 1995 de către Evelyn Tribole și Elyse Resch. Ideea lor de bază este că dacă te îngrijești de propriul corp așa cum are el nevoie și nu prin intermediul unei diete impuse, acest lucru va avea efecte surprinzătoare asupra organismului.
De-a lungul timpului au fost efectuate sute de studii, iar beneficiile „intuitive eating” au fost demonstrate cu ajutorul lor. Vezi mai jos care sunt principiile de bază ale acestui nou trend de nutriție:
1. Încearcă să uiți de toate dietele pe care le cunoști, de toate informațiile pe care le știi despre aceste planuri alimentare care promit că vei slăbi rapid și sănătos, fără posibilitatea de a mai recăpăta kilogramele pierdute după terminarea regimului.
2. Nu îi mai oferi corpului tău alimente de care nu are nevoie, deci mâncare în exces. Dacă faci acest lucru, el va transmite impulsul de a mânca în exces, lucru care nu este deloc benefic. De ce? Pentru că în momentul în care ajungi să mănânci excesiv, nu te mai poți controla și chiar dacă îți dorești să te alimentezi corect și echilibrat nu mai ai cum, dacă ai ajuns în acest punct.
3. Nu îți mai restricționa poftele. NU încerca să îi refuzi organismului anumite alimente. Dacă vei face acest lucru, când vei ceda, vei mânca o cantitate dublă, deci îi vei face organismului un rău dublu. Ca de fiecare dată, trebuie să ai grijă la cantități.
4. Renunță la ideea că dacă ai consumat la prânz o roșie cu brânză, adică calorii puține, ai făcut bine și că atunci când mănânci o felie de tort procedezi greșit.
5. Reînvie pofta de a mânca. Atunci când mănânci ceva care îți place cu adevărat, într-o atmosferă caldă, cu siguranță vei primi energia de care ai nevoie pentru a face față provocărilor zilei. Nu mai consuma alimente pe repede înainte și nici ce ai la îndemână, pentru că în acest fel vei crește nivelul de frustrare și dacă îl mai combini și cu unul dintre principiile de mai sus, corpul tău este singurul care suferă.
6. Încearcă să îți dai seama care este nivelul tău de sațietate. Fă o pauză la mijlocul mesei și bucură-te de gustul mâncării, numai așa îți vei da seama dacă te-ai săturat sau nu. Oprește-te de fiecare dată atunci când te simți sătul.
7. Nu face din mâncare un refugiu pentru că mâncarea nu va rezolva probleme din viața de zi cu zi și nici nu te va ajuta să depășești stările de singurătate sau plictiseală. Deși poate părea cea mai simplă metodă pe moment, nu-ți va soluționa problema. Până la urmă tot va trebui să iei în piept situația cu care te confrunți.
8. Încearcă să nu-ți mai încadrezi corpul în tipare. Tratează-i dimensiunile cu respect și renunță la criticile excesive în privința sa.
9. În loc să numeri caloriile arse în timpul unui antrenament în sala de sport, încearcă să te bucuri altfel de efectele mișcării. Mută-ți atenția pe efectele pe care le are sportul asupra ta, de exemplu pe faptul că ai mai multă energie după o sesiune de antrenament.
10. Păstrează un echilibru între alimentație și sănătate. Nimeni nu poate să aibă o alimentație 100% sănătoasă, deci o masă de tip fast food este permisă din când în când. Regula de aur este să ai în principal mese cu alimente sănătoase, pentru a-ți bucura corpul și a-l face să funcționeze în parametri optimi.
Vezi în articolul de mai jos și cum poți contracara poftele: