Ce este și cum se folosește aquafaba

năut Imagine de PDPics via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Aquafaba poate fi noul tău ingredient secret. Dacă nu îl arunci data viitoare…

Lichidul din conservele de năut nu trebuie aruncat. Pune-l în frigider pentru că, din acest moment încolo, el va deveni ingredientul tău secret. A devenit cunoscut sub numele de aquafaba și oamenii l-au îndrăgit pe loc atunci când și-au dat seama că poate să înlocuiască cu succes produsele lactate sau ouăle.

Așa cum apa în care ai fiert pastele sau orezul nu trebuie aruncată, după cum am mai scris, tot așa trebuie să procedezi și cu acest lichid vâscos care rămâne în conserve după ce ai scurs năutul.

Ce este aquafaba și cum se poate obține

Aquafaba a luat naștere datorită unui bucătar de origine franceză, Joël Roessel, care și-a dat seama de proprietățile lichidului din conserve atunci când căuta soluții de înlocuire a oului în rețete vegane.

În articolul de mai jos vei găsi informații prețioase despre cum poți înlocui diverse alimente de bază în anumite preparate:

Postește mâncând regește. Înlocuitori pentru 7 alimente

Goose Wohlt este inginerul de origine americană care a descoperit de fapt proprietățile acestui lichid rămas în urma leguminoaselor. Americanul a încercat să facă o bezea din acest lichid, a reușit, ba chiar mai mult, s-a apropiat foarte mult ca gust și textură de cele care se fac din ou. Și-a postat descoperirea pe Facebook, iar de aici și până la crearea unui trend nu a mai fost decât un pas, mai ales că a fost imediat ajutat de cei care au adoptat un stil de viață vegan.

Cum a ajuns acest lichid din conserve să poarte numele aquafaba? Tot Goose Wohlt este “vinovat” pentru termenul ales. Împreună cu o comunitate vegană a ales o combinație între cuvintele din latină care se folosesc pentru apă(aqua) și pentru bob(faba).

Aquafaba se poate obține în doar două moduri: fie, așa cum am spus mai spus, optezi pentru lichidul din conserve, fie apelezi la apa în care ai fiert leguminoase și pe care până acum cu siguranță o aruncai. Ca să ai succes, trebuie ca lichidul să fie vâscos, dacă nu este, atunci acesta trebuie fiert până ajunge la consistența de care ai nevoie, până obții un lichid mai concentrat. Mai apoi acesta se mixează până ai o textură care seamănă cu albușurile bătute spumă tare sau cu frișca.

Proprietățile nutritive pentru aquafaba nu sunt încă cunoscute

Se spune că acest lichid conține între 3 și 5 calorii pe lingură și nu reprezintă o sursă importantă de vitamine, minerale sau proteine. Până în acest moment despre aquafaba se știe că este un lichid sărac în calorii, nu conține gluten, este versatil și seamănă destul de mult la consistență cu oul.

Cum poți obține aquafaba: trucuri

  • Ai nevoie de un mixer sau un robot de bucătărie profesional, iar cele mai multe persoane care au realizat aquafaba pun instrumentele de la mixer sau robot la răcit în congelator înainte de mixare, așa cum se recomandă și dacă vrei să obții o frișcă perfectă.
  • 1 ou poate fi înlocuit cu o lingură de aquafaba.
  • Pentru a obține aquafaba încearcă să folosești leguminoase care nu conțin sare adăugată.
  • Nu trebuie să adaugi ulei în aquafaba, se va lăsa, deci renunță la orice tip de grăsime în preparare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *