A venit primăvara și, odată cu ea, o mulțime de verdețuri au umplut tarabele din piețe. E vremea salatelor fresh și pline de vitamine. Jonglează cu ingredientele și fă cât mai multe combinații! Poți să schimbi gustul unei salate oricât de simple dacă știi să faci câteva dressinguri pentru salate de primăvară.
O salată din verdețuri proaspete nu trebuie să fie îngreunată cu un sos prea gras sau prea dens. Gândește-te numai la gustul delicat de năsturel, de salată verde, untișor, cu un strop de ceapă verde, nuci și câteva bucăți de brânză. De ce să acoperi gustul verdețurilor cu un sos prea încărcat ca aromă sau textură? E de ajuns să știi cum se fac câteva dressinguri pentru salate de primăvară ca să ai un sezon fresh în farfurie.
Tentația de a cumpăra dressinguri la sticlă din magazin poate fi mare. La fel de mare (sau mai mare) este și tentația de folosi la salate doar sare, piper, ulei de măsline și suc de lămâie. Și nu e ceva greșit să faci asta. Însă, de dragul varietății, e bine să știi cum se fac măcar trei dressinguri pentru salate de primăvară. N-o să-ți vină să crezi cât de mult poate schimba un dressing bine ales o salată aparent banală.
3 dressinguri pentru salate de primăvară
1. Dressing Caesar
În cazul salatei Caesar, dressingul face cam 95% din treabă. Dacă ai mâncat salată Caesar numai la restaurant, e posibil să ți se pară complicat să faci acasă dressingul și să-ți fie la îndemână să-l cumperi din magazine. Nu face această greșeală!
O salată Caesar clasică se face din salată verde, crutoane și dressing. Însă, în zilele noastre, multă lume pune și pui în ea. Oricum ar fi, în dressing stă aproape tot gustul. Pentru dressing, ai nevoie de suc de lămâie, ulei de măsline, câteva fileuri de anșoa, un cățel de usturoi, unul sau două gălbenușuri, muștar Dijon, sare, piper și parmezan răzuit.
Toacă mărunt fileurile de anșoa și usturoiul, apoi freacă totul bine cu sare. Adaugă într-un bol, împreună cu gălbenușurile, suc de lămâie și muștar. Adaugă puțin ulei de măsline. Amestecă dressingul, adăugând treptat ulei de măsline până când obții un sos gros și lucios. Completează sosul cu 1-3 linguri de parmezan răzuit, în funcție de cât dressing ai nevoie pentru salată. Drege cu sare, piper și suc de lămâie, după gust. Dacă vrei să eviți ouăle crude, poți folosi maioneză vegetală în loc de gălbenușuri.
Acest dressing se potrivește cu absolut orice salată de primăvară. Cu cât ai mai multe frunze în farfurie și mai puține ingrediente grase, cu atât e mai indicat să optezi pentru acest dressing cu personalitate.
2. Vinegretă balsamică
Sună sofisticat, dar știi cât e de simplu să faci o vinegretă balsamică? Atât de simplu cât este să torni într-un borcan niște ulei de măsline, oțet balsamic (sau oțet din vin sau suc de lămâie), să râșnești niște piper și să presari puțină sare, apoi să închizi borcanul cu un capac și să-l agiți bine. Dacă faci asta, deja ai o vinegretă balsamică!
Când simți nevoia să complici doar puțin lucrurile, pune în același borcan, la alegere, câte ceva dintre următoarele: muștar cu semințe, o ceapă mică tocată foarte fin, ierburi tocate mărunt, zahăr brun sau miere.
Mai vrei o idee? Vinegreta balsamică se poate păstra câteva zile la frigider, în borcanul în care ai amestecat-o, cât să o ai la îndemână în orice moment când vrei o salată ușoară și rapidă.
3. Dressing italian
Se numește dressing italian, dar este mai degrabă american sau canadian. În timp ce italienii, în general, își dreg salatele cu ulei de măsline, oțet sau suc de lămâie, sare și piper, fără a le combina în prealabil, în bucătăria americană și cea canadiană dressingul italian e ceva mai complex.
O combinație clasică de dressing italian are apă, oțet sau suc de lămâie, ulei vegetal (de preferat de măsline), ardei tocat mărunt, zahăr sau miere și un amestec de ierburi aromate, printre care ar trebui să se afle oregano. Unele persoane folosesc ceapă și usturoi ca să îmbogățească gustul. Neapărat sare și piper.
Dacă vrei ceva mai complex, pune într-un borcan ulei (de floarea soarelui sau de măsline, extravirgin), oțet de vin alb, oțet de vin roșu, un cățel de usturoi zdrobit, o ceapă mică tocată fin, ardei roșu tocat mărunt, muștar Dijon, miere, sare, oregano uscat, măghiran uscat, câțiva fulgi de ardei iute și piper proaspăt râșnit. Pune capacul borcanului, scutură bine și… gata! Ai făcut unul dintre cele mai bune dressinguri de primăvară pentru salate.