Ce fructe mâncăm iarna

Multe tipuri de fructe Foto: Pexels
Citește mai multe articole despre

Cu siguranță iarna simți și tu lipsa fructelor proaspete și parfumate. Creierul ne transmite aceste „pofte” pentru a ne avertiza că organismul nostru are nevoie de ele, chiar dacă oferta nu mai este la fel de bogată ca vara și toamna.

Frigul ne face mai vulnerabili în fața virusurilor și bacteriilor, imunitatea este mai scăzută, iar cazurile de gripă se dezlănțuie. Mai grav este că timpul rece obosește și inima și nu este deloc o coincidență că iarna crește incidența infarctelor și a accidentelor cerebrale.

Totuși există și o veste bună. Poți preveni o bună parte din aceste afecțiuni prin consumul constant de fructe. Iată mai jos o listă de fructe pe care le poți găsi și iarna și felul în care te ajută fiecare dintre ele.

Merele

Ce fructe mâncăm iarna - 1

Foto: Pexels

Le găsim indiferent de anotimp. Mărul este poate cel mai comun fruct, dar din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate este supranumit, pe drept, regele „fructelor”. Este o sursă foarte bogată de vitamina C, antioxidanți, fibre și pectine. Polifenolii din măr sunt antioxidanți minune, foarte puternici, ce luptă împotriva radicalilor liberi, vinovați de tot felul de rele, inclusiv de apariția cancerului. Tot ei te protejează împotriva stresului, radiațiilor UV și a infecțiilor. Ajută și la scăderea colesterolului total precum și la tranzitul intestinal datorită conținutului ridicat de fibre.

Deci ai grijă ca iarna aceasta să te aprovizionezi cu mere și vei ține doctorul departe de casă.

Portocalele

Ce fructe mâncăm iarna - 2

Foto: Pexels

Portocala miroase a Crăciun și Crăciunul miroase a portocală. Savureaz-o zilnic cu plăcere și îți va aduce un aport semnificativ de vitamina C, care crește nivelul imunității. De asemenea conține acid folic care ajută la îmbunătățirea funcției creierului și previne demența; seleniu, bun pentru tiroidă și în același timp un puternic antiviral; betacaroten care asigură aportul de vitamina A în organism, calciu, magneziu și fosfor.
Cercetătorii au descoperit că pectinele din portocale reduc colesterolul rău din organism.

Mandarinele

Ce fructe mâncăm iarna - 3

Foto: Pexels

Surorile mai mici ale portocalelor. Foarte aromate, bogate în vitamina C și deja recunoscute pentru efectul lor sedativ și anxiolitic. Sunt o sursă foarte bună de antioxidanți, vitamina A și betacaroten, precum și de minerale. Prin consumul lor, corpul nostru își mărește rezervele de calciu, magneziu și potasiu. Îți protejează dinții și oasele și ajută la prevenirea ridurilor. Așadar consumă cu încredere mandarine (și) în perioada rece.

Rodiile

Ce fructe mâncăm iarna - 4

Foto: Pexels

Încă din antichitate, rodiile sunt simbolul norocului și al longevității. Antioxidanții pe care îi conține rodia diminuează colesterolul rău și efectele lui devastatoare asupra vaselor de sânge. Protejează sistemul cardio-vascular și previne apariția infarctelor și a accidentelor vasculare. Se spune că au mai mulți antioxidanți decât vinul roșu și ceaiul verde la un loc. Studiile au demonstrat că au și un puternic efect de reducere a riscului apariției unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite și chiar protejează creierul fătului, atunci când sunt mâncate în timpul sarcinii. De altfel, sucul de rodie le este cunoscut pentru efectele pe care le are ca adjuvant în tratarea infertilității.

Kiwi

Ce fructe mâncăm iarna - 5

Foto: Pexels

Un singur fruct de kiwi îți asigură întreg necesarul zilnic de vitamina C. Fiind atât de bogat în vitamina C, combate radicalii liberi și produce colagen, atât de benefic sănătății și elasticității pielii. Este o sursă excelentă pentru vitaminele A și E care duc la încetinirea procesului de îmbătrânire și degradare celulară. Este o importantă sursă de luteină, foarte utilă pentru buna funcționare a ochilor. Contribuie la prevenirea glaucomului și a cataractei. Datorită argininei pe care o are în componență, un puternic vaso-dilatator, kiwi este folositor și în disfuncțiile erectile, ajutând la potență. Consumul constant al fructelor de kiwi reduce riscul obezității și insomniile.

Sper că te-am convins să te oprești și la raftul de kiwi din supermarket. Chiar dacă e frig și ți se face dor de vară, asta nu înseamnă că nu te poți răsfăța cu un bol consistent de salată de fructe.

*

Iar fructele sunt delicioase și în prăjituri, nu-i așa? Ca să-ți demonstrăm, am selectat mai jos câteva rețete. Alege tu ce-ți place, pentru că noi nu am putut:

Tort de mere

Grapefruit cu rom la cuptor

Banane prăjite în aluat

Budincă cu portocale și fistic

Surse:

MorningChores
Women’s Health Magazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *