Ce poţi face în bucătărie împreună cu copiii?

Copii în bucătărie Foto: cottonbro / Pexels
Citește mai multe articole despre

Zilele acestea stăm foarte mult în casă. Este ocazia perfectă să ne conectăm cu copiii noștri, să avem activități împreună, să ne jucăm, să râdem și să ne bucurăm de aceste momente.

Într-o familie numeroasă, cu mai mulți copii, de diferite vârste, este o provocare să poți crea o armonie și fiecare să se simtă bine. De cele mai multe ori, împărțim activitățile pe categorii de vârstă sau găsim activități comune, cum ar fi să dansăm,  să cântăm, să jucăm jocul mimei sau de-a gâdilatul pe podea.

Activitatea mea preferată este atunci când gătim împreună, în bucătărie.

Cu siguranță, te întrebi cum este posibil să implici în bucătărie mai mulți copii, de vârste diferite? Ei bine, copiii mei au 12 ani, 6 ani, 4 ani și 1 an și 8 luni și reușim să ne distrăm și să ne ocupăm timpul și în bucătărie.

Ce poți face cu copiii în bucătărie?

Pentru copilașii mici cele mai plăcute rețete sunt cele în care se frământă aluatul.

  • Poți face împreună cu ei cozonac, cornuri pufoase, gogoși, turtă dulce, biscuiți etc. Vor fi extrem de bucuroși atunci când în fața lor se află o bilă uriașă din cocă pe care o pot frământa după bunul plac. Iar la final, fiecare va alege tot felul de forme haioase de modelat și după coacere, își vor mânca propria capodoperă.
Ce poţi face în bucătărie împreună cu copiii? - 1

Foto: Pexels

Știțiexpresia “un exemplu bun face cât o mie de cuvinte”? S-o punem la treabă!

  • Copiii mai măricei pot pregăti legumele pentru o salată delicioasă care va fi consumată de întreaga familie.

Fiecare își va alege o legumă și o va curăţa, spăla și tăia după putere. Copiii mai mari pot folosi cuțite care nu sunt foarte ascuțite (nu vă temeţi, copiii vor fi foarte atenţi şi e bine să îi învăţăm de mici să mânuiască ustensile de bucătărie, sub supravegherea adultului, bineînţeles dacă copilul este pregătit și dornic).  Cei micuți vor rupe salată sau verdeață și o vor adăuga în bolul mare. Salata va fi colorată şi sănătoasă. În timpul pregătirii le poți povesti mai multe lucruri despre legume, unde cresc, cum au fost plantate, de unde le cumpărăm, de ce le consumăm etc.

  • La fel putem proceda şi cu fructele. Dacă copiii tăi nu consumă fructe, alege reţete uşoare, cu fructe, pe care le pot pregăti singuri. Mai jos ai o idee care să vă inspire.

Monstruleți din măr cu unt de arahide

  • Indiferent de vârstă, copiii adoră să facă pizza. Să aranjeze ingrediente în castronele și apoi să își orneze fiecare propria felie de pizza. E o adevărată artă. Lasă-i să dea frâu imaginației și să vezi cu ce poftă o vor mânca ulterior.

Puteţi face diverse tipuri de pizza, să aduceţi noutate şi, să folosiţi topping-uri variate.

  • De asemenea, este frumos să facem o zi de prăjiturit cu copiii, asta în orice perioadă, nu doar acum când stăm în casă. Alege o prăjitură împreună cu ei și lasă-i să adauge ingredientele, să mixeze cu mixerul, să pună în tavă, să orneze etc. Cu bucurie și nerăbdare, vor aștepta până când prăjitura va fi scoasă din cuptor. Va fi savurată imediat!
Ce poţi face în bucătărie împreună cu copiii? - 2

Foto: Elly Fairytale / Pexels

Nu uitați că, pe lângă bucătărit și relaxarea pe care ți-o da acest lucru făcut în familie, tot împreună trebuie să spălăm vasele și să curățăm bucătăria. Copiii mari vor spăla vasele, le vor șterge și le vor pune la locul lor, cei mici vor șterge masa și vor aspira pe jos. Toată lumea trebuie să fie responsabilă și fiecare omuleț trebuie să înveţe să îşi respecte sarcinile de comun stabilite.

În așteptarea bunătăților făcute de mânuţele lor mici, se poate face o limonadă delicioasă, menită să acompanieze jocul preferat: gâdilatul pe podea.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *