La masa de Paști aproape toți românii au și friptură. Fie că e miel, ied, vită, pasăre sau porc, indiferent de garnitura pregătită, e bine să ai și unul sau două sosuri pentru friptură. Fac orice preparat mai apetisant!
Ne place friptura și aproape că de-abia așteptăm fiecare ocazie să gătim un preparat diferit cu carne. Este și cazul mesei de Paști, când vrei să ai o masă îmbelșugată și cu mâncare specială. Tocmai de aceea, îți recomandăm ca, indiferent ce carne bagi la cuptor, să faci și niște sosuri pentru friptură. Sosurile sunt soluția ideală pentru a scoate din anonimat orice bucată de carne și, în plus, de a le da mesenilor ocazia să își aleagă gustul preferat.
Sunt multe sosuri pentru friptură din care poți alege, dar selecția noastră se referă la sosuri simple și rapid de pregătit. Pentru că nu vrei să mai pierzi mult timp și cu așa ceva, când oaspeții abia așteaptă la masa întinsă. Cantitățile date de noi sunt pentru două persoane, în ideea că e bine să faci sosuri pentru friptură și când nu ai musafiri. Desigur, cu cât sunteți mai mulți la masă, cu atât va trebui să crești cantitățile.
7 sosuri pentru friptură care se pot face în maxim 25 de minute
1. Salsa verde
Salsa verde e gata în 15 minute și nu trebuie gătită pe foc. E un sos picant verde, făcut dintr-o legătură de pătrunjel tocat fin, cepșoară și mentă proaspete, amestecate într-un bol, împreună cu o lingură de capere, două-trei fileuri de anșoa tocate mărunt, un cățel de usturoi pisat, sucul de la o lămâie și trei linguri de ulei de măsline. Totul amestecat bine și asezonat cu sare și piper.
2. Sos de piper
Sosul de piper e unul clasic pentru friptură. Se face în aproximativ 20 de minute. Pune două linguri de oțet de vin roșu într-un vas antiaderent pe foc mic și lasă-l să dea în fiert. Adaugă 150 ml de supă de pui și fierbe la foc mare până când lichidul se reduce la jumătate. Apoi, adaugă două linguri de boabe de piper verde. Zdrobește câteva, direct în vas, cu spatele unei linguri. Asezonează cu sare și continuă să reduci sosul, apoi adaugă patru linguri de smântână grasă. Dă focul mic și mai așteaptă unul-două minute, până sosul se îngroașă, apoi ia vasul de pe foc.
3. Sos Béarnaise
Sosul Béarnaise e gata în 25 de minute și e perfect pentru fripturi, dacă îți place să le combini cu un sos cremos, asemănător cu maioneza, dar care nu e maioneză.
Topește 25 de grame de unt într-un vas mic, la foc mediu. Adaugă o ceapă mică, tocată foarte fin. Gătește cinci-șase minute, apoi adaugă o lingură de oțet de vin alb. Mai ține vasul pe foc un minut, apoi adaugă smântână grasă, o linguriță de muștar Dijon, o jumătate de linguriță de capere și o legătură mică de tarhon, tocat fin. Dă focul mic și mai gătește totul două-trei minute, apoi asezonează și servește.
4. Sos chimichurri
Sosul chimichurri e gata în cinci minute. E un sos pentru friptură care provine din America de Sud, asemănător cu salsa verde.
Pune în robotul de bucătărie sau într-o râșniță un cățel de usturoi, un ardei iute (chili), o legătură mică de coriandru și una de pătrunjel, plus trei linguri de oțet de vin roșu. Pasează totul până se mărunțește, apoi adaugă două linguri de ulei de măsline și mai amestecă puțin. Asezonează și dă sosul la frigider până îl servești.
5. Sos Teriyaki
E bine să știi să faci diferite sosuri pentru friptură și, dacă vrei să încerci ceva mai exotic, Teriyaki e bun de pus pe listă. E un sos japonez, cu un gust echilibrat dulce-acrișor, care se face în 20 de minute, dacă ai trecut, mai înainte, pe la un magazin cu produse japoneze.
Amestecă cinci linguri de sos de soia cu trei linguri de sake, două linguri de mirin, o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt răzuit și o lingură de miere. Toate acestea se pun într-un vas mic, pe foc. Se gătesc aproximativ cinci minute sau până când sosul de îngroașă puțin. Se ia de pe foc și se adaugă un fir de ceapă verde, tocat. Asezonează și servește-l alături de friptură.
6. Sos de muștar
Acesta este cel mai simplu și mai rapid sos pentru friptură. Are doar două ingrediente și e gata în 10 minute. Amestecă două lingurițe de muștar Dijon cu 100 de grame de smântână într-un vas mic pus pe foc, până când începe să fiarbă ușor. Asezonează și servește.
7. Sos de brânză cu mucegai
Friptură cu sos de brânză cu mucegai? E delicioasă! O combinație perfectă, iar sosul e gata în 20 de minute!
Topește 25 de grame de unt într-un vas, la foc mediu, apoi adaugă o lingură de făină și amestecă bine. Adaugă treptat 150 de mililitri de lapte, amestecând continuu cu un tel, până obții un sos moale. Adu sosul la punctul de fierbere, apoi adaugă 50 de grame de brânză cu mucegai – alegerea ei îți aparține – și amestecă în continuare cu telul. Ține vasul pe foc până când brânza se topește, apoi presară sare și piper. Sosul e gata de servit cu friptură.