Nu mai e un secret faptul că ceea ce mănânci se reflectă atât asupra corpului tău, cât și a stării de spirit. Când mănânci corespunzător și te simți bine cu tine, ai toate motivele să zâmbești mai des. Și cine nu-și dorește un zâmbet fermecător?! Vestea bună este că natura îți vine în ajutor și în acest sens.
Pe lângă ritualul de igienă orală din fiecare dimineață, există câteva alimente bogate în nutrienți care te pot ajuta să-ți păstrezi dinții curați, gingiile sănătoase și cariile la distanță. Cum ar fi calciul, al cărui rol este să întărească oasele. Sau vitamina C, benefică pentru gingii puternice și sănătoase. Sau fluorura obținută din apa îmbuteliată, care întărește dinții, ori vitamina D extrasă din alimentație, care contribuie la o mai bună absorbție a calciului în organism.
Iată cu ce alimente să te împrietenești (dar nici periuța, nici pasta de dinți să nu le înlocuiești):
1. Legumele cu frunze verzi
Consumate în salate, ca topping pentru o pizza sau amestecate într-un smoothie verde delicios, legumele cu frunze verzi își găsesc ușor locul în alimentația de zi cu zi. Cu atât mai mult cu cât sunt bogate în calciu și acid folic, care mențin dinții și gingiile curate și sănătoase.
2. Iaurtul
Probioticele sau bacteriile bune care se găsesc în iaurturi le „atacă” pe cele care duc la apariția cariilor.
3. Brânza
Un studiu din 2013 a confirmat faptul că un consum moderat de brânză poate crește pH-ul cavității bucale și diminua riscul de apariție al cariilor. De asemenea, acest aliment neutralizează placa dentară, iar prin mestecarea acesteia, crește producția de salivă, care elimină o parte din bacteriile aflate în cavitatea bucală. Brânza are un conținut ridicat de proteine și calciu, nutrienți care întăresc smalțul dinților.
4. Merele
Consideră mărul ca pe un „scrub” natural al dinților. Textura acestui fruct stimulează și curățarea gingiilor, nu doar pe cea a dinților. Dacă într-o dimineață nu ai timp sau uiți să te speli pe dinți, ronțăie un măr și astfel vei rezista câteva ore, până când reușești să ajungi la periuța și pasta pe care le folosești în mod obișnuit. În plus, îți vei asigura un mini mic-dejun bogat în apă și fibre, care va îndepărta o parte din bacteriile nedorite.
5. Țelina
Sau noua ta periuță de dinți oferită de natură. De ce o numim așa? Pentru că textura ațoasă poate „răzui” o parte din bacteriile și particulele de pe dinți, lăsând în urmă un zâmbet mai curat. Țelina este o sursă excelentă de vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți care susțin sănătatea gingiilor. Adaugă țelina în supe creme, borșuri ori smoothie-uri și bucură-te de efectul ei asupra zâmbetului tău.
6. Morcovii
Textura tare a morcovilor contribuie și ea la curățarea dinților, în timp ce-ți asigură un aport substanțial de fibre și vitamina A, la fel de importante în sănătatea gingiilor.
7. Migdalele
Acestea nu conțin foarte mult zahăr, ceea ce înseamnă că nu vor contribui la formarea plăcii dentare. Migdalele sunt bogate în calciu, necesar pentru o dantură puternică și un smalț rezistent.
8. Merișoarele
Consumă des merișoare proaspete, deoarece ele reduc riscul apariției cariilor și curăță bine dinții.
Nu uita, zâmbetul tău depinde și de ceea ce mănânci. Pe lângă eforturile zilnice de îngrijire a dinților, bazează-te și pe aliații din natură prezentați în articol.