Ce să nu pui în cuptorul cu microunde. Niciodată!

Ce să nu pui în cuptorul cu microunde. Niciodată!
Citește mai multe articole despre

Ca să nu riști vreo explozie sau degajarea unor substanțe nocive, e bine să afli la timp ce să nu folosești în cuptorul cu microunde. Pentru că siguranța ta nu e legată numai de tipul de vase pe care le bagi în acest tip de cuptor, ci și de mâncăruri în sine!

Cuptorul cu microunde e o minune a tehnologiei moderne. Alimente înghețate bocnă pot să devină fierbinți în numai câteva secunde. Cuptorul cu microunde reduce timpul de gătire, grăbește încălzirea mâncării și, per total, face mai simplă viața oricărei persoane gătește acasă.

Dar nu tot ceea ce ai în frigider sau cămară poate fi băgat la microunde. E bine să știi ce să nu pui în cuptorul cu microunde, pentru că unele alimente, băuturi și vase pot elibera substanțe nocive, pot să ardă, să se topească sau chiar să explodeze. Unele pot chiar să devină toxice.

Unele dintre ele s-ar putea să fie alimente pe care le bagi la microunde, fără să știi că nu e bine. Dacă încă nu s-a întâmplat ceva rău până acum, nu înseamnă că nu se poate întâmpla de acum încolo. Așadar, protejează-te pe tine și bucătăria ta, ținând departe de cuptor următoarele lucruri.

Ce să nu pui în cuptorul cu microunde. Niciodată!

Ce să nu pui în cuptorul cu microunde

Ardei iute

Ardeiul iute roșu, portocaliu sau verde, la fel ca ardeiul chili, nu trebuie băgat la microunde. Ardeiul conține o substanță numită capsaicină, cea care îi dă iuțeală. Când ardeiul e încălzit puternic, capsaicina se vaporizează în aerul închis din cuptorul cu microunde. Când deschizi cuptorul, te poți expune acelui fum care poate să îți irite sau ardă plămânii, gâtul, ochii și nasul.

Cum să-l încălzești: la cuptor, pe grătar sau sotat, în loc de a-l băga la microunde.

Ouă fierte tare

Să nu pui în cuptorul cu microunde ouă, dacă acestea au fost fierte tare înainte. E de înțeles că, dacă ți-au rămas ouă fierte din altă zi, să nu vrei să le mănânci reci. Dar, decât să îți vină ideea de a le încălzi 15 secunde la microunde, mai bine nu.

Un ou fiert – cu sau fără coajă – băgat la microunde va exploda atunci când îl tai. Ouăle fierte încălzite la microunde eliberează abur, iar aburul nu are unde să se ducă, așa că se va crea presiune în interior. Când tăi oul sau – mai rău – muști din el, aburul se eliberează instant. Mica explozie rezultată poate să te ardă.

Cum să le încălzești: Dacă vrei să încălzești ouă fierte pentru salată sau gustare, e mai bine să feliezi oul în patru înainte de a-l încălzi doar puțin la microunde. Dacă ai totuși ceva timp la dispoziție, îți recomandăm să încălzești oul punându-l într-o cană cu apă fierbinte și să-l lași acolo trei-cinci minute.

Caserole din polistiren

Polistirenul e un tip de plastic. Când e încălzit, poate elibera în aer, dar și în mâncare, anumite substanțe chimice nocive. În plus, polistirenul nu e un material stabil la încălzire, așa că se poate topi.

Cum să încălzești: Mută mâncarea într-un vas ceramic sau din sticlă, acoperă vasul cu un prosop de hârtie și încălzește ca de obicei.

Caserole din plastic, dar care au mânere

Unele caserole care au mânere conțin metal în interiorul mânerelor. Iar combinația microunde-metal e de evitat. Când se încălzește, metalul poate face scântei și poate lua foc. Verifică dacă pe caserolele cu mâner scrie că pot fi folosite la microunde!

Cum să încălzești: Mută mâncarea într-un vas rezistent la microunde sau pe o farfurie, acoperă cu un prosop de hârtie ca să eviți murdărirea care apare când mâncarea sare, apoi încălzește normal.

O cană cu apă

Să nu pui în cuptorul cu microunde o cană cu apă! Știm că probabil ai făcut de multe ori ceai în felul acesta, până acum. Dar, dacă nu s-a întâmplat nimic rău, nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Apa încălzită la microunde poate fi fiartă excesiv, chiar dacă nu vezi bule de aer prin ea. Uneori e suficient să pui în ea un pliculeț de ceai, o linguriță sau doar să muți apa și poate începe să fiarbă instant. Poate inclusiv să explodeze.

Cum să încălzești: Folosește un fierbător, e mai sigur! Nu contează că e din cel de pus pe foc sau electric.

Cartofi gătiți

Cartofii rămași de la o altă masă pot fi încălziți, dar numai dacă urmezi niște pași. Altfel, riști să ai probleme, pentru că aceste alimente conțin uneori Clostridium botulinum, bacteria care provoacă botulism. La cartofii care sunt gătiți și apoi nu sunt puși imediat în frigider, bacteria se poate multiplica. Iar încălzirea lor la microunde nu va ucide bacteria, astfel că s-ar putea să ai probleme cu stomacul.

Cum să-i încălzești: Dacă gătești mai mulți cartofi, dar nu ai de gând să-i mănânci pe toți imediat, pune-i cât mai repede în frigider, nu-i lăsa să stea la temperatura camerei cu orele. Apoi, încălzește-i în cuptorul aragazului.

Carne procesată

Bacon, hot dog, mezeluri sau cârnați – toate acestea ar trebui gătite pe aragaz sau la cuptor, nu la microunde. Încălzirea acestor produse la microunde poate provoca oxidarea colesterolului, reacție corelată cu bolile de inimă.

Cum să încălzești: Un studiu a arătat că și încălzirea pe grătar poate provoca aceeași reacție chimică, deci cel mai bine este să încălzești carnea procesată în cuptor sau pe aragaz.

Nimic

Niciodată nu porni un cuptor cu microunde gol! Fără mâncare sau un vas care să absoarbă microundele, razele sunt întoarse către magnetron, ceea ce poate să strice cuptorul sau chiar poate declanșa un incendiu. Verifică de două ori înainte de a porni cuptorul cu microunde dacă ai pus sau nu ceva în el!

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *