Apa de cocos a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp, dar sunt foarte puțini cei care cunosc cu adevărat dacă este sau nu bună pentru consum sau ce se întâmplă în organism atunci când ea este introdusă în alimentație.
„Apa” de cocos este un lichid din interiorul nucilor verzi de cocos. Atunci când acestea se coc, nucile devin maro, iar acest lichid se solidifică. Deși oamenii de știință spun că apa de cocos aduce un aport considerabil de potasiu și electroliți organismului sau că este bună pentru rehidratarea după o activitate fizică susținută, există mult prea puține studii care să probeze acest lucru.
Sportivii spun că aroma acestei ape de nucă de cocos nu este atât de ușor de acceptat, deci nu toată lumea o poate suporta, dar și că apa de cocos are calorii, deci nu este tocmai recomandată în cazul celor care au grijă de siluetă, plus că nu oferă hidratarea necesară, așa cum o face apa normală.
Alte studii susțin că dacă este consumată pe stomacul gol, apa de cocos ajută la pierderea în greutate sau măcar crește nivelul de energie din organism, dar nici acest lucru nu este unanim acceptat de specialiștii din domeniul nutriției. Aceștia afirmă că apa din nucă de cocos este o simplă apă cu electroliți pe care îi poți obține din alte alimente precum banane, cartofi, spanac, alimente care mai conțin și alți nutrienți benefici precum fibre, vitamine și minerale, pe care apa de cocos nu le conține.
Încearcă această rețetă de brioșe. Nu are cum să nu îți placă.
Beneficiile consumului de apă de cocos
Chiar dacă nu poate fi folosită ca un înlocuitor al apei normale, apa de cocos are beneficii pentru organism. Iată care sunt acestea:
Conține numeroase minerale, cum ar fi cupru, zinc, fier, acid folic, fosfor și potasiu.
Apa de cocos are un conținut deloc de ignorat de fibre, de aceea contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea digestiei. Organizația Mondială a Sănătății recomandă apa de cocos chiar și pentru a vindeca diareea în cazul copiilor.
Apa de cocos este și o sursă importantă de antioxidanți, de aceea se spune despre ea că poate elimina toxinele din organism. Se recomandă utilizarea apei de cocos pe piele în fiecare zi pentru o piele netedă, frumoasă și sănătoasă.
Pentru că nuca de cocos conține cantități importante din complexul vitaminelor B, aceasta te poate ajuta să reduci nivelul de stres, să eviți modificările bruște de dispoziție și să previi depresia.
Se spune că apa de cocos te mai poate ajuta să scapi de mahmureală. Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, aceasta contribuie la rehidratarea organismului, ajutându-l să revină la normal. Apa de cocos este, de fapt, 95% apă pură, deci este numai bună pentru a reface echilibrul în organism.
Apa de cocos mai conține și citokine, niște hormoni vegetali care au rolul unor regulatori de creștere, așa că dacă o consumi te poate ajuta să încetinești procesul de îmbătrânire. Acești hormoni sunt responsabili de diviziunea celulară, având un efect miraculos anti-îmbătrânire.
Apa din nucă de cocos conține vitamina A, esențială pentru buna funcționare a ochilor, deci te poate ajuta să îți menții ochii sănătoși.
Apa de cocos se poate însă folosi ca ingredient atunci când vrei să prepari un smoothie sau un cocktail cu o aromă mai deosebită, dar nu este deloc recomandată ca înlocuitor al apei obișnuite.
Efectele adverse ale apei de cocos
Deși conține cantități mari de potasiu, acest beneficiu se poate transforma într-unul dintre cele mai mari dezavantaje pentru organism.
Organismul are nevoie de potasiu, dar dacă acesta ajunge în corp în cantități mari într-o perioadă mică de timp, atunci poate avea un impact drastic asupra sistemului cardiac. Nivelul ridicat de potasiu poate face ca inima să nu mai pompeze sânge, putând duce chiar și la oprirea bătăilor inimii, deci se poate ajunge la deces, dacă nivelul consumului rămâne ridicat.
În concluzie, apa de cocos are beneficii pentru organism, dar dacă nu este consumată cu măsură, îți poate cauza probleme serioase de sănătate.