Ceaiul Rooibos – origini, gust și beneficii pentru sănătate

Ceaiul Rooibos - origini, gust și beneficii pentru sănătate - 1 Photo by Manki Kim on Unsplash
Citește mai multe articole despre

Ceaiul Rooibos este alternativa lipsită de cofeină a ceaiului negru sau verde, perfect de savurat în orice moment al zilei.

Ceaiul Rooibos – origini

Ceaiul roșu african este obținut din frunzele lungi precum un ac ale plantei numite Aspalathus linearis, care au o culoare verde atunci când sunt culese și capătă o nuanță roșie în timpul procesului de fermentare. Aspalathus linearis crește în Africa de Sud și are un conținut ridicat de polifenoli, benefici pentru sănătate. Rooibos, care înseamnă tufă roșie în dialectul afrikaans, se cultivă în special în regiunea muntelui Cederberg, din provincia Western Cape.

Ce gust are ceaiul Rooibos?

Acest ceai are o aromă dulce, de nucă, și este deseori comparat cu ceaiul de hibiscus, aducând aminte de tonurile de pământ. În gustul acestuia se resimt note de vanilie, caramel și o esență de tutun. Profilul aromatic este neutru, iar gustul ceaiului roșu poate fi îmbunătățit cu o felie de lămâie sau o lingură de miere.

Ceai Rooibos – beneficii

1. Este lipsit de cofeină, acid oxalic și are un conținut scăzut de tanin

Cofeina este prezentă în ceaiul verde sau în cel negru, cu proprietăți remarcabile asupra concentrării, a bunei dispoziții și a atenției. Prin comparație cu cele 2 tipuri de ceaiuri menționate, Rooibos are un conținut scăzut de tanin, un compus natural care interferează cu absorbția unor nutrienți esențiali, precum fierul. Consumul ridicat de acid oxalic sporește riscul de a forma pietre la rinichi, ceea ce înseamnă că ceaiul Rooibos este potrivit pentru oricine se confruntă cu probleme renale, întrucât nu are în componența sa acest acid.

2. Bogat în antioxidanți și nutrienți importanți 

Antioxidanții protejează celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Prin consumul de ceai Rooibos, poți crește nivelul antioxidanților din organism, însă cercetările arată că efectul nu durează foarte mult. O cană de ceai Rooibos îți asigură un aport plăcut de vitamina C, calciu, fier, magneziu, zinc și acid alfa hidroxil.

3. Îmbunătățește aspectul pielii

Acidul alfa hidroxil din ceaiul Rooibos este folosit adesea în tratamentele dermatologice, având proprietatea de a reduce aspectul ridurilor. Într-un studiu de 28 de zile în care persoanele au consumat zilnic ceai roșu african, s-a constatat o îmbunătățire cu 10% a aspectului liniilor fine și al ridurilor. De asemenea, consumul de Roiboos poate reduce iritația și roșeața pielii.

4. Îmbunătățește digestia

Multe dintre afecțiunile digestive contemporane (boala celiacă, refluxul acid, durerile cronice de stomac)  pot fi puse pe seama unei diete precare sau mult prea bogată în alimente procesate, însă consumul de ceai Rooibos are câteva beneficii digestive demne de luat în seamă. Acesta conține câțiva nutrienți antispasmodici, care ameliorează durerile de stomac. Compuși precum quercetina, orientina și vitexina relaxează sistemul digestiv, iar taninurile din ceai reduc simptomele diareei.

Efecte secundare

  1. Poate crește producția de estrogen, hormonul feminin.
  2. Poate interfera cu unele medicamente, de aceea este bine să te consulți cu medicul dacă urmezi un tratament pentru o anumită afecțiune.

Ce zici, te-am convins să te bucuri mai des de o ceașcă de ceai Rooibos?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *