Îl folosești zi de zi fără să te gândești la potențialul pericol pe care l-ar putea reprezenta pentru sănătatea ta.
Cercetătorii de la Universitatea Furtwangen au efectuat analize de ADN pentru 14 bureți de vase adunați din gospodării private și au descoperit nu mai puțin de 362 de bacterii diferite, depășind în număr chiar și bacteriile descoperite pe vasul de la toaletă. Deoarece bureții de bucătărie sunt mai tot timpul umezi și făcuți să absoarbă umezeala, ei pot acumula bacterii precum stafilococul, Salmonella sau E. coli.
Studiul a clarificat faptul că majoritatea bacteriilor găsite în bureții de vase nu erau periculoase, însă existau și patogeni care ar putea provoca infecții oamenilor. „Bureții de bucătărie nu acționează numai ca un rezervor de microorganisme, ci și ca diseminatori pe suprafețele din bucătărie, fapt care poate conduce la contaminarea încrucișată între mâini și alimente, considerată una dintre cauzele principale ale focarelor de toxiinfecție alimentară”, au mai declarat cercetătorii de la Universitatea Furtwangen.
Același grup de cercetători au descoperit faptul că metodele clasice de curățare a bureților de vase ucid doar aproximativ 60% dintre bacterii. Recomandarea lor este aceea de a înlocui săptămânal bureții din bucătărie, pentru a reduce riscul de contaminare prezentat de bacteriile acumulate în acest obiect.
Dacă totuși vrei să diminuezi riscul de a contamina celelalte suprafețe din bucătărie, poți înmuia buretele de vase în apă diluată cu o cantitate mică de clor timp de 10 minute, pentru o dezinfectare mai profundă. După aceea, stoarce bine buretele și lasă-l la uscat într-un loc ferit de umezeală.
Cea mai sigură variantă rămâne aceea de a schimba frecvent buretele de vase și de a nu aștepta până când acesta se murdărește prea tare sau capătă un miros neplăcut.
Pe locul doi după buretele de vase în topul celor mai periculoase obiecte din bucătărie se află prosopul de mâini, urmat la scurtă distanță de telefonul mobil, pe care avem tendința să-l purtăm cu noi peste tot și să-l atingem des în timp ce gătim.
Dacă vrei să afli ce alte obiecte din bucătărie mai prezintă un risc pentru sănătate, citește și care sunt cele mai toxice ustensile din bucătărie sau ce tip de ustensile este mai bine să folosești – din lemn sau din silicon?