Pandemia de coronavirus a pornit dintr-o piață: piața din Wuhan, China, țară în care se consumă (aproape) orice respiră. Dacă primii oameni care au luat virusul au mâncat supă de liliac sau de pangolin, nu vom ști niciodată. Cert este că în China și în multe alte locuri din lume există tot soiul de „delicatese“ locale, pe care ar fi bine să le ocolești, după cum ne arată istoria recentă.
În piața din Wuhan se comercializează și se prepară unele dintre cele mai ciudate mâncăruri și lume. Și, chiar dacă modul în care poți cunoaște cel mai bine un popor este prin gastronomia sa, câteodată e bine să stai deoparte. Unora li s-ar părea ciudate poate și ghearele de pui, picioarele de broască (pui de baltă), burta sau biftecul tartar. Până la un punct, căci dacă ajungem să vorbim despre inimă de cobră, supă din cuib de pasăre sau ou fiert cu embrion înăuntru, toate cele enumerate anterior chiar par delicatese.
Iată care sunt considerate cele mai ciudate și riscante mâncăruri din lume.
Liliac – Asia
Până la începutul acestui an, puțini s-ar fi gândit că acest mamifer e comestibil. Iată că e și chiar pe o arie extinsă. Liliecii din anumite specii (cei care se hrănesc cu fructe, nu cei insectivori) sunt vânați și consumați în China, Vietnam, Seychelles, Indonezia, Palau, Thailanda și Guam. De fapt, liliecii sunt o sursă importantă de hrană încă din Preistorie. În prezent, supa de liliac (aromatizată cu diverse condimente exotice și cu lapte de cocos) pare să fie cel mai popular preparat.
Casu marzu – Italia
Casu marzu este un cașcaval din regiunea Sardinia, Italia. Și ce mare brânză? Ei bine, acest tip de brânză face ca brânzeturile cu mucegai să pară produse de parfumerie. Casu marzu („brânză putrezită“ în sardă) trece de stadiul tipic de fermentare, de fapt, ajunge chiar în stadiul de descompunere. Iar asta pentru că în acest cașcaval sunt introduse larve de muște, niște viermi din cauza cărora brânza ajunge într-un stadiu avansat de descompunere, cu o textură lichidă, vâscoasă. Gustul și mai ales mirosul sunt un adevărat test pentru majoritatea oamenilor, însă pentru localnici acest preparat e delicatesa supremă.
Surstromming – Suedia
Un preparat similar este peștele fermentat, în Suedia. Surstromming este numele acestui fel de mâncare, făcut din hering crud, pus la fermentat cu sare. Fermentat e un cuvânt irelevant, căci peștele ajunge în pragul putrezirii. Este păstrat în conserve metalice, iar mirosul e atât de puternic, încât e recomandat să fie mâncat numai în aer liber. Se consumă cu smântână fermentată, cartofi fierți și cu felii de ceapă. Și cu multă vodcă.
Oul vechi de 100 de ani/1000 de ani/oul negru – China
Toate aceste denumiri pentru un ou care nu are, cu siguranță, o asemenea vârstă, dar, după aspect, pare. Aceste ouă sunt conservate timp de câteva luni într-un amestec de lut, cenușă, sare și tărâțe de orez. Gălbenușul ajunge să aibă culoarea verde închis sau chiar negru, iar albușul este translucid, de culoarea chihlimbarului. Evident, mirosul e puternic, o combinație de sulf și amoniac, foarte persistent și înțepător. E recomandat să nu vorbiți în public după ce mâncați.
Balut – Filipine
Oul Balut este o mâncare stradală foarte populară în Filipine, dar și în alte țări din Asia: Vietnam, China, Cambodgia. Evident, nici acesta nu e un simplu ou, ci o explozie de proteine, după cum îl descriu localnicii. De ce? Pentru că este un ou de rață fertilizat, înăuntrul căruia s-a dezvoltat un embrion. Înainte ca puiul să iasă din carapace, oul este fiert, iar interiorul său este chiar preparatul Balut, considerat un afrodiziac. Se servește cu multă bere. Dacă dorești să-l încerci, poate ar fi bine să începi tot cu berea.
Dragon în flăcări de dorință – China
Cum spuneam, nimeni nu-i poate întrece pe chinezi. Dragon în flăcări de dorință sună… apetisant? Dacă nu știi ce mănânci, poate. Dar dacă afli că în farfurie ai penis de iac? Yacky!
Inimă de cobră – Vietnam
Un shot de adrenalină. La propriu. Cobra e despicată în fața clientului, i se scoate inima și este pusă într-un pahar de tip shot, în care a fost scurs sângele animalului. Clientul o bea pe nerăsuflate, în timp ce inima încă pulsează.
Supă de cuib de pasăre – China/Asia de Sud-Est
O specie de păsări din această zonă nu își construiește cuibul din rămurele și paie, ci din propria salivă, care se întărește în contact cu aerul. Păsările își fac cuiburile pe stânci, astfel că recoltarea este foarte periculoasă. Odată ajunse în bucătăriile restaurantelor, cuiburile sunt folosite pentru prepararea unei supe, în care capătă o textură gelatinoasă.
Fugu – Japonia
Și japonezilor le place să trăiască viața la maximum. Mai ales atunci când mănâncă sashimi din pește Fugu, una dintre cele mai otrăvitoare specii de pe Planetă. Această delicatesă poate fi mortală dacă este pregătită incorect și este gătită numai de bucătari perfecționați în prepararea ei. Pentru a găti acest pește, bucătarii japonezi trebuie să urmeze anumite cursuri și să obțină un certificat. Ei își pot pune în pericol propria viață dacă nu manevrează cu atenție peștele, o simplă înțepătură putând provoca moartea.
Viespi – Japonia
Ca să reiterăm ce am scris mai sus, tot despre japonezi vorbim. Dacă lăcuste, gândaci prăjiți și viermi se consumă în diverse țări, japonezilor le plac viespile. Mai exact, niște biscuiți cu viespi, un snack foarte popular în această țară. Este descris ca un cookie cu fulgi de ciocolată, dacă îți poți imagina viespile astfel.