Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să la ei în bucătărie
Citește mai multe articole despre

Dacă ești pasionat de gastronomie, probabil că ai deja mai multe cratițe, tigăi și oale pe care le învârți după pofta inimii. Dar unele vase de gătit sunt indispensabile în bucătărie, pentru orice începător sau bucătar mai puțin experimentat. Iată-le!

Dacă nu ești vreun maestru în bucătărie, nu e nevoie să-ți umpli dulapurile cu vase de gătit. Poți să prepari aproape orice dacă ai ustensilele de bază. Așa că nu te grăbi să-ți cumperi tavă pentru prăjitură Bundt sau oală sub presiune dacă îți lipsesc lucrurile esențiale.

Pentru fripturi pe aragaz sau la cuptor, supe, tocăni, garnituri, sosuri, sote-uri sau deserturi simple ai nevoie de numai câteva vase de gătit.

6 vase de gătit esențiale în bucătărie

1. Tigaie antiaderentă

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie - 1

În orice bucătărie e nevoie de o tigaie antiaderentă cu fundul gros și pereții rotunjiți. Poate să fie din oțel, aluminiu sau cupru, dar ultimul e un material scump, așa că nu te hazarda. Cele mai multe au un înveliș de teflon. Și tigăile care au înveliș ceramic sunt la fel de bune, dar în acestea va trebui să pui mai multă grăsime când gătești. Important este să nu lipească. Alege o tigaie mai grea.

De asemenea, când cumperi o tigaie, gândește-te la numărul membrilor familiei. Nu ai nevoie de o tigaie prea mare dacă nu sunteți mulți la masă.

Într-o astfel de tigaie poți să faci ouă ochiuri, omlete, să frigi carne, să gătești pește, să sotezi legume sau să faci sosuri.

2. Tigaie de fontă

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie - 2

Tigaia de fontă e cu totul altceva decât o tigaie obișnuită. E extrem de versatilă și o poți folosi la tot felul de preparate. Cea mai mare calitate a ei este că o poți folosi și în cuptor, dacă alegi una care are mânerul tot din fontă, așa că fii atent la ce cumperi!

Fonta se încălzește puțin mai greu decât alte materiale, dar se încălzește uniform și reține căldura mai mult timp. O tigaie de fontă e foarte rezistentă în timp (poate să te țină o viață!) și nu e pretențioasă la curățat. O poți spăla inclusiv cu un burete de sârmă, ceea ce nu poți face cu alt tip de tigăi. Poți găti în ea aproape orice, așa că e important să ai una. E perfecta pentru fripturile pe care le frigi pe aragaz și apoi le muți în cuptor să se pătrundă.

3. Cratiță medie cu mâner

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie - 3

Poate fi din fontă, din inox sau ceramică. Ai nevoie de o cratiță de dimensiune medie, cu mâner. E de preferat ca mânerul să fie tot metalic, ca să o poți băga și în cuptor. De asemenea, ar fi bine să aibă și capac.

Vei folosi această cratiță la sosuri și când vrei să sotezi legume în cantități mai mici. De asemenea, o poți folosi la orice fel de mâncare, când gătești în cantități mici. Și aici se plica regula vasului mai greu. Cu cât vasul e mai greu, cu atât are fundul și pereții mai groși și vor conduce căldura mai uniform și mai bine.

Într-o astfel de cratiță poți să fierbi ouă, lapte, să gătești cantități mici de orez sau să o folosești pentru tehnica bain-marie, adică să o pui deasupra altui vas când faci un preparat care nu trebuie gătit direct pe flacără, cum ar fi cremele pentru prăjituri sau ciocolata topită.

4. Cratiță de fontă emailată

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie - 4

Când faci tocăni, supe scăzute, sarmale, fierbi legume, paste sau înăbuși carne, orice cratiță cu capac e utilă, dar o cratiță de fontă emailată e cea mai bună. O poți folosi pe aragaz sau la cuptor la fel de bine.

Are fundul și marginile groase, un capac etanș care păstrează bine umezeala și aromele înăuntru. Când vrei să rumenești preparatul, pur și simplu îi scoți capacul. Mânerele trebuie să fie și ele rezistente la căldură mare, pentru că ideea cu acest vas este tocmai să-l poți folosi la cuptor.

Durează puțin până când acest tip de cratiță se încinge, dar distribuie căldura uniform și o reține pentru mult timp. Ai grijă când o pui și o scoți din cuptor, pentru că e e destul de grea.

5. Oală cu capac

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie - 5

Într-o oală de 8-10 litri poți să faci multă supă sau să fierbi multe paste. Gândește-te la nevoile tale înainte de a cumpăra o oală înaltă cu capac. Dacă gătești pentru două persoane, probabil că nu ai nevoie de una atât de mare, dar tot e bine să ai în casă o oală pentru supă. Mânerele unei astfel de oale trebuie să fie rezistente, pentru că, atunci când e plină, e grea.

6. Tavă pentru cuptor

Cele mai importante 6 vase de gătit pe care trebuie să le ai în bucătărie - 6

Tava clasică a cuptorului tău sau o altă tavă simplă se află, de asemenea, pe lista cu vase de gătit esențiale în orice bucătărie. O poți folosi pentru a face prăjituri, cornulețe, biscuiți, pentru a coace legume sau carne, pentru a face chiftele fără prăjire. De asemenea, poți să rumenești nuci în ele sau să prepari granola de casă. Nimănui nu ar trebui să-i lipsească o astel de tavă.

 

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *