Food Atlas a făcut o listă cu 100 de feluri de mâncăruri stradale. Iată care sunt cele mai apreciate 15 asemenea delicii…
Mâncarea stradală a câștigat în ultimul timp din ce în ce mai multă vizibilitate și la noi în țară, dar suntem încă departe de popularitatea de care se bucură prin alte țări ale lumii.
În alte părți există anumite preparate pe care oamenii le consumă numai de la vânzătorii stradali, pentru că sunt cele mai bune și au un gust care cu greu poate fi reprodus.
1. Tacos
Se află pe locul 1 în topul menționat mai sus și este mâncarea națională a Mexicului. Acesta constă în tortillas subțiri și plate, care sunt preparate pe grătar, sunt umplute cu legume și carne în combinații diverse. După ce se pliază, se consumă fără tacâmuri.
2. Cheeseburger
Este varianta adaptată a hamburgerului, diferența dintre cele două fiind brânza care se adaugă la primul. Există o mulțime de variante de cheeseburger , fie că se adaugă mai multe feluri de brânză, sau se aleg și se combină toppinguri de toate felurile: bacon, ouă, șuncă, ardei iute, ciuperci, ceapă sau chiar guacamole.
3. Hamburgerul…
…se află pe locul 3 și constă dintr-un sandviș făcut din una sau mai multe bucăți de carne de vită care se pun într-o chiflă tăiată în două și care sunt completate de ingrediente precum felii de roșii, ceapă, salată verde, condimente.
4. Falafel
Acest fel de mâncare este compus din celebrele chifteluțe din năut care sunt considerate preparatul național al Israelului, dar care se pare că își au originea în Egipt sau Liban.
5. Satay…
…este un preparat extrem de iubit și de apreciat în Indonezia. Acesta constă în fâșii de carne care se servesc cu sos. Nu există restricții în ceea ce privește tipul de carne folosit la satay. Secretul constă doar în marinarea cărnii înainte de a fi preparată.
6. Pierogi
Acestea sunt niște găluști umplute, originare din Polonia. Dacă la început erau consumate numai de către oamenii din clasa muncitoare, acum sunt preparatul preferat al polonezilor.
7. Gyros
Un preparat binecunoscut, constând în carne de porc, vită, pui, miel sau vițel gătită pe o țepușă, și considerat a fi cel mai apreciat și consumat preparat stradal din Grecia. Carnea se taie felii și se pune pe o pita alături de sos tzatziki, roșii, ceapă, salată și castraveți.
8. Phoe…
…este o supă de origine vietnameză. Aceasta se numără printre cele mai îndrăgite mâncăruri vietnameze și este recunoscută pentru aroma complexă, unică, dar simplă în același timp.
9. Pad Thai
Am ajuns și la capitoul despre mâncăruri stradale din Thailanda! Pad Thai este o mâncare compusă din tăiței de orez, tofu, creveți uscați, germeni de fasole și ouă. Carnea folosită pentru pad thai poate fi de pui sau de porc și gustul este o combinație foarte greu de descris.
10. Miso ramen…
…este mâncarea tradițională din Japonia și este un preparat care se obține din gătirea bazei miso, a bulionului și a legumelor într-un wok. Se pot adăuga germeni de fasole, carne de porc, usturoi, porumb.
11. Piada sau Piadina Romagnola
Acest fel culinar se poate găsi foarte ușor la chioșcurile cu mâncare stradală din Italia. În trecut era considerată pâinea săracilor, dar piadenele de acum se aseamănă foarte mult cu sandvișurile și pot avea orice fel de umplutură dorești.
12. Lahmacun
Cunoscut adesea drept o pizza de origine turcească, lahmacun este de fapt un aluat crocant, presărat cu carne tocată foarte condimentată. În Turcia este mâncarea stradală preferată de majoritatea localnicilor și a turiștilor deopotrivă.
13. Shaorma
Nu putea lipsi, desigur! Este originară din Liban și este un preparat care se obține din carne marinată și gătită pe o frigăruie foarte mare. Se consumă în lipie, sau la farfurie, alături de umpluturi variate ca gust și arome.
14. Dondurma…
…este înghețata turcească ce provine din Maras și care se diferențiază de celelalte înghețate prin faptul că este rezistentă la topire și are o textură care se apropie foarte mult de cea a gumei de mestecat.
15. Cartofii prăjiț
Aceștia sunt probabil cel mai iubit și consumat fel de mâncare din întreaga lume. Deși francezii și belgienii încă își dispută originea lor, se pare că belgienii sunt cei care îi iubesc cel mai mult și fac din ei un preparat demn de artă culinară.
Aceeași sursă menționată mai sus spune despre România că la noi în țară cele mai iubite mâncăruri stradale sunt frigăruile, cașcavalul pane, covrigii și micii. Tu ce mănânci când ești pe stradă, dar nu ai timp să mergi la un local să comanzi ceva?