INTERVIU: Cezara Munteanu, actrița în rol de chef

Cezara Munteanu în bucătărie
Citește mai multe articole despre

Cezara Munteanu este o actriță tânără și foarte talentată, atât pe scenă, cât și în bucătărie. Pentru că în pandemie nu a mai avut activitate pe scenă și voia să experimenteze și altceva, dar și să rămână alături de “public”, a ales să își facă un vlog culinar. Îi place să gătească, și încă și mai mult să mănânce, așa că i se potrivește perfect acest rol, iar ceea ce iese din mâinile ei poate cuceri pe oricine!

Tu de profesie ești actriță. Ce anume te-a determinat să te apuci de vlogging? Și de ce cu tematică culinară?

Anul trecut în pandemie nu mai aveam activitate deloc și cumva simțeam că nu pot să stau degeaba. Nu știam exact de ce anume să mă apuc, dar sunt genul care mereu își caută activități noi. Trebuia sa îmi canalizez energia în ceva. Eram acasă la Botoșani și am zis: hai să le arătăm oamenilor cum se face sushi, pentru că mie mi se pare foarte simplu de făcut, chiar dacă toată lumea zice că e greu. Am filmat cu telefonul, fără lumini… doar cu ce aveam prin bucătărie.

După ce am postat, reacțiile oamenilor au fost foarte bune, așa că am zis să încep să postez constant. Nu știam cum se face un vlog de gătit. Totul a fost după imaginația mea, pentru că nu prea mă uitasem la emisiuni cu tematică culinară. Dar după o vreme, mi-am dat seama că anticipasem bine.

Și de ce ai început tocmai cu sushi?

Prima dată am făcut cu prietenele mele, apoi am făcut și de ziua mea… Aproape toți prietenii mei au gustat sushi de la mine și toți spuneau că e mai bun decât la restaurant. De asta am vrut să împărtășesc rețeta și cu ceilalți, să vadă că nu e atât complicat să faci sushi acasă, dacă nu poți să te duci la restaurant.

INTERVIU: Cezara Munteanu, actrița în rol de chef - 1

În general cum alegi ceea ce urmează să prepari?

Cred că oamenii preferă să vadă mai degrabă chestiile mai simpluțe sau deserturile care sunt foarte la modă – rețete în vogă. Eu selectez în funcție de ce îmi place mie să mănânc. Sincer, când descopăr ceva care îmi place foarte mult, vreau să împărtășesc și cu ceilalți. Nu aș face niciodată ceva ce nu îmi place.

„Descoperi” și la restaurant?

Și la restaurant am mai mâncat câte un preparat pe care am încercat să îl gătesc acasă.

Ce te atrage mai degrabă: gătitul sau mâncatul?

Mie îmi place sa gătesc, dar îmi place foarte mult să mănânc. Fiecare are gusturile lui și mie cel mai mult îmi place cum îmi gătesc eu, deci am cea mai multă încredere în ceea ce fac eu.

De unde a venit această pasiune / de la cine ai învățat să gătești?

De mică îmi plăcea să gătesc, dar când am fost în Italia am descoperit pastele și am devenit curioasă, pentru că la noi se știa doar de macaroane. Am experimentat acasă și am început să gătesc din ce în ce mai des. Părinții mei sunt foarte încântați de ceea ce le gătesc. Mereu zic că vor încerca și ei să facă, dar niciodată nu fac. De-obicei mă așteaptă pe mine să îi răsfăț.

În clipurile tale de pe canalul de YouTube, am observat că ești pasionată și de călătorii. Bucătăria cărei țări te-a impresionat cel mai mult?

Trebuie să recunosc că mi-ar plăcea să mă mut în Italia. Acolo mi se pare că au cea mai bună mâncare. Îmi place și mâncarea chinezească, dar nu atât de mult. Am avut un proiect de două luni și am locuit în Milano, acum câțiva ani. Cred că de atunci am rămas impresionată de ceea ce găseam la piață. Totul era foarte gustos. Având alimente foarte bune, când găteam, totul ieșea delicios.

Îmi plac și preparatele turcești (în special salatele și tot ce nu conține carne, pentru că pe aceasta nu o consum deloc). Dar îmi aduc aminte că am avut o experiență mai neplăcută într-o vacanță în care am fost cu părinții mei. Atunci, timp de o săptămână nu am putut mânca nimic, din cauza gustului de oaie care se simțea în orice preparat, chiar și în cele cu pui, deoarece ei foloseau grăsimea de oaie pentru mai toate preparatele lor. În acea vacanță, cea mai bună mâncare mi s-a părut cea de la McDonald’s.

Ai adoptat vreodată vreun regim alimentar mai special?

Nu mănânc carne. De când eram mică, eu eram cu legumele și sora mea cu carnea, și făceam des schimb la masă: ia tu carnea, dă-mi mie legumele. Dar în rest mănânc pește, ouă, brânză. Nu e neapărat un lucru pe care îl recomand și altor persoane. Însă mie asta mi se potrivește. Fiecare om e diferit și fiecare mănâncă așa cum îi place și cum îi face bine.

Apoi am mai avut o perioadă mai lungă, de 2 ani, fără zahăr. Atunci am simțit că aveam o stare de bine și o energie mult mai mare. Eram foarte obosită și stresată și am zis să fac acest experiment. Consumam fructe și miere, deci am renunțat doar la zahărul rafinat și a contat foarte mult. Eram foarte atentă la toate etichetele produselor pe care le consumam, pentru că aproape orice poate conține zahăr (până și sucul de roșii).

Recent am făcut același experiment și am renunțat la zahăr timp de 21 de zile și am retrăit aceleași stări ca atunci când nu am consumat vreme de 2 ani. Dar cred totuși că trebuie să existe un echilibru în viață.

Ții post? Nu neapărat religios…

Nu țin post, dar sunt zile când nu mănânc cu lapte sau ouă etc. Dacă ar fi să îmi propun ceva, ar fi să nu mai mănânc atât de târziu. Eu mănânc când mi-e foame și uneori mi se face foame la 11 noaptea. Știu că nu e atât de sănătos, dar e o chestiune de plăcere. Mie îmi place să îmi pregătesc cina după ce știu că am terminat toată treaba de peste zi. Am impresia că dacă mănânc și mai am ceva de făcut după, plăcerea nu mai este atât de mare.

Te interesează caloriile?

Mă mai întreabă oamenii de calorii, dar eu nu știu să le răspund. Nu am calculat niciodată. Eu cred că e ok dacă mănânci o salată, să îți permiți ciocolată la desert. Sau dacă azi mănânc paste, mâine probabil mă rezum la o salată. Așa îmi cere corpul. Dar eu la orice trebuie să am o sălățică. Sunt înnebunită după roșii și dacă nu le am la o masă, simt că îmi stă mâncarea în gât. Roșiile sunt iubirea mea! Dacă îmi fac o salată și nu am roșii în ea, nu e bună. Sau sos de roșii la pizza. Inclusiv la quattro formaggi!

Ai avut colaborări cu vreun brand anume, pe partea aceasta de bucătărie?

Deocamdată nu am avut nicio colaborare mai mare. Doar cu cei de la Sanovita, în perioada când am mâncat super-sănătos și le-am folosit produsele pentru un regim mai „healthy” pe care l-am ținut (cu semințe de chia, ovăz etc.)

În rolurile pe care le-ai avut de interpretat, a fost vreunul în care a trebuit să îți demonstrezi și abilitățile de chef?

Am jucat rolul Melissei în spectacolul „Treapta a noua”. Iar personajul meu era supărat pe mama lui, pentru că eu mâncam numai bio, iar ea făcea un tort cu cremă la plic. Chiar aveam o bucătărie pe scenă și făceam tortul în timpul spectacolului.

În ce film cu tematică gastronomică ți-ar fi plăcut să joci?

„No reservations”, cu Catherine Zeta-Jones.

INTERVIU: Cezara Munteanu, actrița în rol de chef - 2

Numele tău este identic cu cel al renumitului chef Cezar Munteanu. Vă cunoașteți? Ți-ar plăcea un „duel” în bucătărie?

Nu ne cunoaștem, dar sper să o facem într-o zi. Citeam la un moment dat despre numele restaurantului său, Cezanne, și mi-am zis: hmm, l-a furat… dar de fapt omul se pricepe mult mai bine decât mine. Și a fost primul. (Râde). Poate drumurile noastre se vor intersecta.

Ai vreun chef preferat, pe care îl urmărești în mod constant?

Eu nu am vreun chef anume pe care să îl urmăresc în mod special. Cu tot respectul, pare așa de complicat cum gătesc ei, încât nu îți vine să mai faci… eu mă simt copleșită. De la asta a și pornit ideea canalului meu de YouTube, ca să arăt că oricine poate găti. Scopul meu este să ajung la cei care cred că nu pot face față în bucătărie. Eu nu aș sta niciodată să fac un sos pentru un desert, ca să folosesc doar un strop pe o farfurie.

Cine spală vasele când gătești?

Mie nu îmi place să spăl vasele, dar tot eu le spăl acasă. Însă când filmez și sunt la Botoșani, mă ajută ai mei (mama, tata, sora).

Ai accepta provocarea de a participa la o emisiune culinară pe post de prezentator, sau, de ce nu, chiar de chef?

Mi-ar plăcea mai degrabă pe post de prezentator. Poate peste vreo 5 ani să particip ca chef. Chiar și în calitate de concurent, cred că trebuie să mai acumulez experiență. Plus că pentru mine, dacă nu consum deloc carne, cred ca ar fi complicat la o astfel de emisiune, pentru că sigur au și probe care să includă carnea, iar eu nu le-aș face față.

Nu ți se face niciodată poftă de carne?

Eu de mică sunt așa… Țin minte că m-a mai întrebat cineva dacă mi se face poftă de carne, iar eu l-am întrebat: dar ție ți se face poftă de morcovi? (Râde)

Eu nu caut gustul sau textura de carne. Am încercat la un moment dat un burger vegetarian, care avea și aromă de carne, dar nu mi-a făcut deloc plăcere. Mie îmi plac legumele mele… Pur și simplu m-am dezobișnuit. Sunt oameni cărora le place carnea și caută gustul acesteia în ceva vegetarian. Dar eu sunt de părere că dacă corpul îți cere ceva, dă-i! Inclusiv carne.

Despre ce este vorba în emisiunea „Dragoste de România”?

E un proiect de care mă bucur foarte tare. Spunem povești despre oameni talentați, pasionați… Arătăm că România, pe lângă că este foarte frumoasă, are și oameni de valoare. Căutăm povești frumoase. E genul de emisiune de care avem nevoie, pentru că te inspiră. Eu prezint emisiunea în platou, dar ea este compusă din mai multe reportaje de pe teren, realizate de colegii mei. Și am ajuns să fac asta în urma unei probe. Eu îmi doream de mult și uite că dacă te gândești, se și întâmplă la un moment dat.

INTERVIU: Cezara Munteanu, actrița în rol de chef - 3

Ce alte proiecte mai ai în desfășurare?

Teatru nu am mai jucat din vară, dar avem proiecte pe care le pregătim, care să fie gata când ne vom relua activitatea.

Acum fac parte dintr-un proiect care a luat viață în urmă cu 2-3 săptămâni, 4teen, unde lucrăm cu adolescenți, pe partea actorie. E o echipă coordonată de Liviu Chițu – actor, Sergiu Costache și Pavel Bârsan predau improzivație, iar eu fac lecții de vorbire și dicție, dar mai sunt și alți colegi care se ocupă de canto și de partea de mișcare.

Mie îmi place sa lucrez cu adolescenții și mă simt aproape de ei, și simt că și ei de mine. Deja funcționăm, și nu online, ci într-o sală de repetiții, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție.

Cum îți menții silueta de invidiat, ținând cont că mereu te afli în preajma atâtor bunătăți?

Cred că e genetic. Semăn cu tata. Noi suntem cei mai mâncăcioși din familie și avem noroc, nu ne îngrășăm. Îmbin cumva mâncărurile, dar fără să le gândesc neapărat. Dacă azi am poftă, mănânc cartofi prăjiți. Îmi place să fac și mișcare, iar acum că începe să fie cald, voi începe să merg și cu bicicleta.

Folosești vreun ingredient din bucătărie și în rutina ta zilnică de îngrijire?

Sincer, nu prea. Am mai experimentat în pandemie niște măști, dar nu o fac constant. În schimb pe mama o văd frecvent apelând la diverse fructe.

Cu ce se răsfață Cezara Munteanu după o zi lungă de repetiții?

Eu simt că mă răsfăț de fiecare dată când mănânc. Procesul de gătire face parte din acest „răsfăț”. Când îmi comand durează mai mult, deci o fac foarte rar. Dacă nu gătesc eu, nu am aceeași satisfacție. Simt că lipsește ceva din proces și parcă nu mă satur sau nu am aceeași satisfacție. E ca un ritual – corpul se pregătește și atunci când îți prepari singur mâncarea.

Dimineața, eu până și un simplu terci îl fac să arate frumos… și să fie bun în același timp.

Ce preferă Cezara Munteanu

Restaurant sau street-food?
Restaurant.

Sushi sau sarmale?
Sushi.

Dulce sau picant?
Dulce.

Șampanie sau Aperol?
Șampanie.

Papanași sau clătite?
Clătite.

Ce nu ai mânca niciodată?

Scoici, pentru că nu îmi plac deloc. Iubitul meu, după mulți ani de relație, nu știa că eu nu mănânc midii, și la un moment dat a vrut să îmi pregătească o cină romantică. Nu am vrut să îi zic că nu pot mânca, pentru că se chinuise toată ziua, dar am ajuns la spital de cât de rău mi-a fost atunci. Noi suntem foarte diferiți la gusturi și ne gătim separat. Toți prietenii credeau că el e foarte norocos că eu gătesc, dar mâncarea lui preferată e șnițelul cu cartofi prăjiți.

Cu ce mâncare asociezi copilăria?

Mâncărica de cartofi, făcută de mama. Mie nu îmi iese cum o face ea. Dar și mămăliga! Este preferata mea și o mănânc chiar și cu ciorbă, pentru că în Moldova se mănâncă așa. Sau în combinație cu ouă ochiuri, cartofi prăjiți… cu orice!

Visează Cezara Munteanu să aibă propriul restaurant?

Da. De dinainte să mă apuc de gătit și de vlogging. Chiar vorbeam cu iubitul meu despre asta și cred că mi-ar plăcea să avem un restaurant al cărui meniu să includă toate preparatele mele preferate, fără să aibă un specific anume.

Cu ce mâncare te-ai lăsa cucerită / ai putea cuceri pe cineva?

M-aș lăsa cucerită cu orice fel de paste. Iar eu aș putea cuceri cu orice fel de mâncare, dacă îl fac cu drag. Dar cred că cu lava cake, pentru că place oricui!

Ce nu îți lipsește niciodată din frigider?

Îmi place foarte mult să mănânc ananas. E fructul meu favorit. Dar acela proaspăt, pe care îl tai eu. Mănânc aproape în fiecare zi.

*

Rețeta preferată a Cezarei Munteanu, pe care ar recomanda-o și cititorilor SoDelicious, este “Creveți cu ciuperci în sos alb“.

Un comentariu

  1. Un interviu foarte interesant. Îmi este tare dragă Cezara Munteanu , e o tânără cu capul pe umeri cum mulţi ar trebui să fie. Şi soţul meu a renunţat la carne de două luni de zile şi a spus că se simte mai energic ca oricând. Eu nu sunt dependentă de carne, însă sunt mai pofticioasă, dar am să mă străduiesc şi eu, sper să reuşesc.
    Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *