Chefirul (cunoscut și cu numele de kefir) este o băutură produsă din lapte fermentat, care își are originea în regiunea Caucaz. Se prepară prin introducerea granulelor de chefir în lapte de vacă, capră sau oaie. În ultimul timp, chefirul a devenit, de asemenea, foarte popular în Occident, fiind cunoscut ca o băutură miraculoasă, un elixir al vieții îndelungate. Secretul constă în conținutul său ridicat de substanțe nutritive, inclusiv calciu, fosfor, magneziu, zinc, vitamine B, vitamina K și un număr considerabil de fermenți lactici, caracteristică care îl face perfect ca înlocuitor pentru iaurt. De fapt, multe persoane consideră că este o versiune mai puternică și mai sănătoasă a iaurtului.
Chefirul este ușor de preparat acasă
Această băutură miraculoasă poate fi ușor preparată acasă. De ce ai nevoie? Desigur, înainte de toate trebuie să obții granule de chefir (sau ciuperca de chefir) și să alegi un lapte de calitate. Poți alege lapte de vacă, oaie sau capră, dar poți prepara chefirul și cu alte lichide cu conținut de zahăr, cum ar fi lapte de soia, lapte de orez, nucă de cocos sau lapte de migdale, rezultând un chefir la fel de sănătos și, în plus, vegan. Există, de asemenea, chefir de apă, preparat doar cu apă și zahăr. Totuși, aceste variante nu au aceiași nutrienți pe care îi întâlnim în chefirul din lapte. Iar dacă combini chefirul cu fructe proaspete, va rezulta un desert foarte bun și sănătos.